Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uzun bir süredir yurtdışına çıkamayan, farklı ülkeleri ve coğrafyaları göremeyenlere Japonya’da sanal gerçeklik teknolojisiyle, sanal yurtdışı turları düzenleniyor. Bir eğlence şirketinin yaptığı bu organizasyona insanlar ilgi gösteriyor.

        Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), güncellediği yeni tahminlerine göre yolcu talebi 2024 yılına kadar 2019 seviyelerine dönmeyecek. Bu yıl yüzde 55 düşmesi beklenen yolcu sayısının, 2021 yılında, 2020’ye göre yüzde 62 artması öngörülüyor.

        Yolcular ise iç hat uçuşları tercih ederken, korona virüs korkusundan yurtdışı seyahatlerini ötelemeye devam ediyor. Tüm dünyada tatiller yoğunlukla ülke içlerinde gerçekleşiyor. Hükümetler de ülke ekonomilerinin hızlı bir şekilde güçlenmesi için vatandaşlarının harcamalarını ülke içinde yapmalarını teşvik ediyor.

        Yurtdışı tatiline çıkanlar ise ağırlıkla Covid-19 salgını öncesinde rezervasyon yaptıranlar olarak dikkat çekiyor. Her konuda teknolojik hamlelerin ön planda olduğu Uzakdoğu ülkeleri ise ilginç projelerle tatil yapmak isteyen vatandaşlarına kolaylık sağlıyor. Bazı havayolları ise kısa iç hat uçuşlarıyla uçmayı özleyen yolcuları için ilginç organizasyonlar düzenliyorlar.

        REKLAM

        Geçen hafta Tayvan’ın en büyük havayolu EVA Air, Tayvan’da kutlanan 8 Ağustos Cumartesi günü babalar günü için özel bir uçuş gerçekleştirdi. Havayolunun Hello Kity boyamalı uçağı Taipei Taoyuan Havalimanı’ndan kalktı ve 3 saat sonra aynı havalimanına tekrar iniş yaptı. Airbus A330 model uçakla icra edilen uçuşta özel ikramlar sunulmuş, yurtdışına çıkmadan, ülkenin hava sahası içinde yolculara uzun uçuş deneyimi yaşatılmış.

        Japonya’da ise çok daha farklı uygulamalar söz konusu. Üç boyutlu yapay ortamı ifade eden Virtual Reality –VR (Sanal Gerçeklik) teknolojisiyle yurtdışı özlemi duyanlara yurtdışı turları yaptırılıyor. Halbuki Covid-19 öncesinde özellikle uçak üreticileri Airbus ve Boeing VR teknolojisini havacılığın çeşitli alanlarında kullanmak için çalışıyordu. Japonya’da bir eğlence şirketi değişik bir tasarımla aylardır uçamayan seyahat severlere sanal gerçeklik teknolojisiyle yurtdışı seyahatleri yaptırıyor.

        Covid-19 sürecini başarılı bir şekilde yöneten Japonya’da ise Mart ayından bu yana seyahat severler yurtdışı planlarını askıya alıyor. Japonya’da yaklaşık bin kadar ölüm vakası yaşanırken, 50 bin civarında pozitif vaka kaydedildi, ama ikinci dalganın gelmesi ülkenin en büyük korkusu. Japonya’nın en büyük havayolu şirketi ANA’nın açıkladığı rakamlara göre yurtdışına uçuş sayı Haziran’da yüzde 96 seviyesinde azaldı ve toparlanma çok yavaş. Bu durumu fırsat bilen girişimcimler de harekete geçerek sanal yurtdışı organizasyonları düzenlemeye başlamış. İlginç olan ise gezmeyi seven Japonların bu tarz sanal aktivitelere ilgi göstermesi.

        Tokyolu eğlence şirketi First Airlines, müşterilerine yurtdışı seyahati sunmaya başlamış. Sistem şöyle çalışıyor; Yolcular, Virtual Reality (VR) teknolojisiyle donatılan gerçek uçak kabinine normal yolcu gibi biniyorlar. Fakat uçak tamamen first class olarak tasarlanmış. Yani sanal uçuş ekonomi sınıfı olarak değil, first class olarak gerçekleşiyor.

        Yolcular uçaktaki yerlerini aldıktan sonra güvenlik videolarını izliyorlar. Uyarılarla kemerlerini takıp gerçek bir uçuş için hazırlanıyorlar. Pencereden dışarı bakan yolcular sanal bir ortamda bulutları görebiliyor. Bazı durumlarda da yolculara can yeleği takması ve oksijen maskesini kullanmaları isteniyor.

        Evet uçuş sanal gerçeklik teknolojisiyle yapılıyor, ama sanalda olsa seyahat edilecek yurtdışı uçuş noktaları sınırlı. Bu organizasyonu yapan Japon şirket en fazla talep göreceğini tespit ettiği Roma, Floransa, Paris, New York, Hawai gibi noktalara sanal gerçeklik seyahati yapıyor. Ne dersiniz Türkiye’de böyle bir sanal seyahate ilgi olur mu?

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar