İki yeni vergi turizm sektörünü nereye götürecek?
Turizm sektörü bu yıl çok iyi gelişmelerle yılı kapatacak. Hem gelen turist sayısı yükseliyor hem de turist başına elde edilen gelirler artıyor. Gelişmeler dikkate alındığında 2020’nin de turizm sektörü açısından iyi geçeceğini söylemek mümkün. İyi gelişmelerle sektör tam mutlu olmaya başladığı anda, 3 ay içinde gelen 2 yeni vergiyle keyifleri kaçtı. Sarsıldılar.
Türkiye turizm sektörünün kendi içinde iyi örgütlendiğini, aralarında iyi bir iletişimle sektörü ileriye taşımak için işbirliği yaptıklarını söylemek mümkün değil. Sektör 3 ay içinde gelen 2 yeni vergiyi eleştiriyor, fakat ‘Konaklama Vergisi’nin hemen hemen turizmin popüler olduğu tüm ülkelerde var. Sektör kendi içinde tartışarak böyle bir düzenlemeye gidilmesini önceden sağlamış olsaydı, bugün çok daha farklı bir turizm sektörümüz olabilirdi. Dolayısıyla sektörün birazcık da kendisini eleştirmesi gerekiyor.
Geç kalınmış ‘Konaklama Vergisi’ ile yeni düzenlemeye tepki göstermelerinin asıl nedeni ise 3 ay önce gündeme gelen Turizm Ajansı sebebiyle ilave ve anlamsız külfet altına girmiş olmalarıdır. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın (TGA) kurulmasına ilişkin yasa kapsamında turizm sektöründe ciro üzerinden binde 7,5 pay alınmaya başlanması, akabinde de ‘Konaklama Vergisi’ gelince sektörde moraller haklı olarak bozuldu. Zira iki kalemde de talep edilen vergi oranları yüksek.
Bu iki verginin devreye girecek olması işletmelerin geliriyle birlikte yeni yatırımları da etkileyecektir. Hatta acele bir şekilde devreye sokulmasıyla da satılmış olan ürünler üzerinde tartışmaya sebep olacaktır. Zararlar oluşacak, hesaplar şaşacaktır. ‘Sektör bunu kaldıramaz’ eleştirileriyle de turizm sektörü hükümeti ikna edemez. Zira turist sayısı ve kişi başına yükselen gelirler karşılarına savunma olarak çıkacaktır.
Tanıtım Ajansı kanalıyla alınacak vergi ise çok daha ilginç. Bir turist bir tur operatörü, acente kanalıyla, THY, Pegasus, Onur, Atlas veya Sunexpress ile Türkiye gelecek. Havalimanlarını kullanacak, otellerde kalacak, restoranlar ve diğer turizm tesislerinde harcama yapacak. Turizm Ajansı silsile halinde bir turistin uğradığı hemen her yerden vergi alacak.
Öte yandan “Konaklama Vergisi” ise mesela İtalya ile kıyaslandığında yüksek. İtalya’da bir turist 1300 Dolar ile Türkiye’nin iki katına yakın harcama yapıyor. Ama alınan gecelik ‘Konaklama Vergisi’ neredeyse aynı. Konaklama tesislerinin sınıfına göre konaklama başına alınacak vergilerin bu açıdan gözden geçirilmesi iyi olacaktır.
Kısacası biraz zaman geçin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sektör paydaşlarıyla iki vergiyi mutlaka gözden geçirmesi gerekecektir.
XXXX
Turkcell ile Türk Telekom kafa kafaya…
Telekomünikasyon şirketlerinin üçüncü çeyrek raporlarında ilginç bir yarış dikkat çekiyor. Önce Türk Telekom ve akabinde Turkcell rakamları açıkladı. Turkcell, üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 232 artışla 801.3 milyon TL kar elde etti. Beklentiler de bu şekildeydi. Turkcell'in aynı dönemdeki konsolide satış geliri ise 6.59 milyar TL olarak gerçekleşti.
Türk Telekom’un (TT) ise 2019 üçüncü çeyrekte satış geliri 6.21 milyar TL oldu. Gelirde Turkcell’in gerisinde kalan Türk Telekom, yılın üçüncü çeyreğinde 1.12 milyar TL net kar elde ederek, karlılıkta öne geçmesi dikkat çekiyor. TT de bu sonuçla aynı zamanda 933.7 milyon TL'lik net kar beklentisini de aşmış oldu.
Ayrıca Turkcell üçüncü çeyrekte toplam abone sayısını 37.3 milyona ulaştırırken, Türk Telekom da toplam abone sayısı 47,6 milyon oldu. TT üçüncü çeyrekte 393 bin, Turkcell ise 521 bin yeni abone kazanmış.
Sektörün diğer oyuncusu Vodafone ise üçüncü çeyrek raporunu İngiltere merkezinden Vodafone Group ile birlikte açıkladığından biraz beklememiz gerekecek.