Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye, bir dargın bir barışık ilişkilerini yürüttüğü ve son yıllarda ise petrol boru hattıyla arasını sıkılaştırdığı Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ni (IKBY) de kaybedecek gibi görünüyor. Zira IKBY son yılların en ağır krizini yaşıyor ve bu duruma da Türkiye’den başka pek üzülen yok gibi...

        IKBY Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Lideri Mesud Barzani’nin görev süresinin dolmasının ardından başlayan tartışmalar, aslında çeşitli bahanelerle bekleniyordu. Mesela, merkezi Bağdat hükümeti, Kürtlerin tek başına hareket etmelerini engelleyecek yeterli gücü bulamadığından, K.Irak’taki gelişmelere, ancak yüzde 17’lik petrol parasını geciktirerek, ödemeyerek dahil olmayı tercih ediyordu.

        Türkiye-K.Irak arasında itirazlara rağmen döşenen petrol boru hattına da ABD ile birlikte Bağdat da tepki koymuş, ama aceleci davranmamışlardı. Hatta Türkiye, Irak’ta enerji kaynaklarının % 85’ine sahip Bağdat’la ipleri germe adına K.Irak ile yakınlaşmış, Kürtlerin petrol ve doğalgazının ülkemize getirilme hesapları içine girdiğinden Basra gibi önemli enerji rezervlerinin olduğu bölgelerde mevzi kaybetmişti. İşte o tarihlerde, bugünlere işaret ederek, “Merkezi hükümetle anlaşmadan, bir otonom bölgeyle bu şekilde boru döşeme işine girmek önemli sıkıntılar doğuracaktır” demiştim. Bu birinci husus, ama işin karışacağına dair işaret fişeklerinin boyutu çok daha farklı...

        Kısa süre önce önemli bir yabancı kaynağımla görüştüğümde; Rusya’nın Suriye’deki varlığının Irak’ı da etkileyeceğine dikkat çekmişti. Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünü sağlamak için yeni bir stratejinin Rusya-İran tarafından geliştirildiğini hassaten ifade etmişti. Bakalım bu önemli iddia ne kadar doğru çıkacak?

        Ancak hadiselerin bir diğer tarafında ise PKK’nın olabileceğinden hareketle, bölgemizdeki önemli ülke aktörlerini aramak da mümkün. Mesela Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, Diyarbakır’daki eylemin arkasında kim varsa Süleymaniye’deki eylemlerin arkasında da aynı güçlerin olduğu düşüncesinde. Asıl hedef K.Irak’ta Türkiye’nin müttefiki Barzani ise bölgedeki bu kuklaları oynatan kimler?

        RUSLARIN MALEZYA UÇAĞIYLA SINAVI

        Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi, 2014’te Ukrayna’nın doğusunda düşürülen MH17 sefer sayılı Malezya Havayolları’na ait uçakla ilgili nihai raporu açıkladı. Raporda uçağın bir “Buk” füzesi tarafından vurulduğu teyit ediliyor, ama füzeyi kimin ve nereden attığına dair bir bilgiye yer verilmiyor.

        Ancak Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi’nin açıkladığı rapora Rusya itiraz ediyor. Karşı görüş olarak da Rus savunma şirketi Almaz- Antey’in de bu kazayla ilgili araştırma yapıp rapor hazırladığına dikkat çekiyor ve diyorlar ki: Malezya uçağı, Ukrayna kontrolündeki bir bölgeden atılan füzeyle düşürüldü. Yani Rusya değil, Ukrayna’daki milisler düşürdü.

        İki ayrı rapor, ama çok farklı netice söz konusu değil. Uçağın Rus yapımı Buk füzesiyle düşürüldüğü konusu tamam. Ancak çatışmanın yaşandığı bölgede, füzeyi kimin ateşlediği tarafı muamma. Bu kaza da bundan fazla aydınlatılamaz.

        SİBER UZMANLARI YARIŞA VAR MISINIZ?

        Türkiye’nin en kapsamlı siber güvenlik etkinliklerinden biri 27 Ekim’de düzenleniyor. Bayrağı Yakala-Capture the Flag- başlığı altında, kamu, üniversite ve özel sektörün siber güvenlik uzmanları yarışacak. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) iştiraki olan Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM) tarafından organize edilen yarışma, aynı zamanda Türkiye’nin en kapsamlı siber etkinliklerinden birisi olacak gibi görünüyor.

        Bilkent Üniversitesi Merkez Spor Salonu’nda yapılacak yarışmada aynı zamanda çok sayıda siber güvenlik uzmanı ilk kez bir araya gelmiş olacak. Yarışma nasıl olacak?

        Siber güvenlik profesyonelleri, sistemlerde açıklar oluşturacak, yarışmacılar da bulmaya çalışacak. Son dönemde duyduğum ve ülkemiz için faydası olacağına inandığım en ilginç yarışma. Meraklılar ve hassaten ilgililer bu yarışı kaçırmayın...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar