Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar
Read more!

Nissan’ın şimdilerde SUV diye tanımlanan arazi araçlarında uzun bir geçmişi, engin bir tecrübesi ve unutulmazlar arasına giren şahane otomobilleri oldu. Mesela Nissan Patrol, gerçek bir efsane, hakikaten şahane bir arazi aracı idi.

Daha sonra da Nissan daha küçük ebatlarda çok çok iyi arazi araçları üretti. Terrano, Pathfinder, Murano bunların başlıcalarıdır. Arazi kamyonetleri konusunda da çok iyi bir sicile sahip olan Nissan’ın orta ve küçük boy SUV segmentine girişi de aynı ölçüde başarılı oldu.

Bugün size anlatacağım Qashqai ilk olarak Cenevre Otomobil Fuarı’nda çok farklı bir konsept olarak karşımıza çıktı. Modelin üretilmesi ise 2006 yılını buldu ama Uzakdoğu ve Okyanusya pazarı ile sınırlı kalan bir satışla 7 yıl idare etti Nissan.

Qashqai’nin Batı pazarlarına gelmesi ise yanlış hatırlamıyorsam 2013 yılını buldu. Ve gelir gelmez de bu zorlu segmentte büyük bir başarıya imza atarak yüksek satış rakamlarına ulaştı.

Bugün deneme izlenimlerimi aktaracağım Qashqai, modelin Batı pazarlarında satılan 3'üncü versiyonu ya da daha doğru bir tanımla 2'inci versiyonun makyajlanmış hali.

İKİNCİ NESLİ DAHA İDDİALI

Bizde yalan yok. İlk piyasa çıkan Qashqai benim beğendiğim bir otomobil değildi. Zayıf tasarımı, basit arka görünümü ve fazlasıyla iddiasız iç mekanı ile sıradanın da altında bir arazi aracıydı.

Buna rağmen pek de fena sayılmayacak satış rakamlarına ulaşan Qashqai için, "İnsanlar bu otomobili niye alıyorlar ki" diye düşünmekten kendimi alamıyordum o zamanlar.

Daha sonra aracın 2'inci jenerasyonu geldi. O çirkin ördek yavrusu gitmiş, yerini kuğulaşmaya başlayan oldukça başarılı bir SUV almıştı. Her açından çok başarılı bir otomobildi.

Belli ki, SUV yapma konusundaoldukça yeteneksiz olan Renault, bu işi Japon ortaklarına bırakmış ve bu konuda iyi bir geleneğe sahip olan Nissan duruma el koyarak bu iyi otomobili ortaya çıkarmıştı. (Renault çirkin Koleos’u da Nissan sayesinde güzel bir SUV’a dönüştürdü diye düşünüyorum)

Gelişim etkisini hemen gösterdi ve Qashqai, bir anda Türkiye’de de oldukça iyi satış rakamlarına ulaştı. Sadece büyük kentlerde değil, Anadolu yollarında bile bol miktarda Qashqai görünür oldu. Makul fiyatlı, geniş hacimli, yeterince kaliteli, paranın karşılığını veren bir aile otomobil, bir aile SUV’u olmuştu. Üstelik de tüm rakiplerine karşı ciddi bir fiyat avantajı vardı.

İşte o Qashqai, şimdi hafif bir makyajla yenilendi ve hafif değişimlerle yeniden yollarda. Belli ki, Nissan otomobili çok fazla değiştirmeyerek, "Bozum değilse tamir etmeye kalkışma" lafı gibi "İyi satıyor ve beğeniliyorsa çor erken yenileme" mottosuna sarılmış.

ÖNYÜZÜNDEGEREKSİZ DETAYLAR VAR

Evet, gelelim yeni, yepyeni Qashqai’mıza. Dediğim gibi, bir önceki modelle neredeyse aynı. Acemi gözlerin algılamakta zorlanacağı küçük dokunuşlar var.Önden başlamak gerekirse, ön görünüme yeni teknolojik dokunuşlar yapılmış. Yeni farlar, yeni gündüz farları ve sis farları koyulmuş. Biraz da süslenmiş. Bana göre gereksiz bir kalabalık oluşmuş ön tarafta.

Çok fazla detay, çok fazla uğraş var gibi duruyor. Gerçi Uzakdoğulu tüm üreticiler böyle şeyleri seçiyorlar, ama ben kendi adıma bu kadar cıncık cıncık yapılmış işlerden çok hazzetmiyorum. Çok fazla detay beni yoruyor daha doğrusu.

Yandan görünüm eskisi gibi. Gayet güzel. Tavan çıtaları otomobili daha heybetli göstermiş. Jant seçenekleri çok şık.

Arkadaki yeni stop lambası grubu eskisine oranla bayağı daha şıklaşmış, modern bir görünüme kavuşmuş.

EN BÜYÜK DEĞİŞİKLİK GÜVENLİK SİSTEMLERİNDE

İç mekanda eskiye oranla çok büyük değişiklik yok. Genel hatlar aynen korunmuş. Dashboard’da minimal değişiklikler var. Kalite sorunu yok. Gösterge grubu temiz şık. Bilgi ekranı yeterince geniş. Direksiyon ve üzerindeki kumandalar yerli yerinde. Deri görünümlü koltuklar rahat. Elektrik kumandalarıylafonksiyonları iyi. İç hacim eskisine oranla bir değişiklik göstermiyor.

Otomobilde en önemli gelişme güvenlik sistem ve donanımlarında. Şerit tutma asistanı, çarpışma uyarısı, önleyici fren, çevre uyarı sistemi ve akıllı cruise kontrol sistemleri otomobilde yerini almış. Ön ve arka kameralar ve park asistanı mevcut. Yeterince gelişim göstermemiş olan alan ise infotainment sistemi. Hala pratik olmaktan uzak.

NAVARA KADAR KEYİFLİ DEĞİL

Yeni Qashqai 3 ayrı motor seçeneğine sahip. 1,5 litre benzinli, 1,5 litre ve 1,6 litre dizeller. 1,5 litre dizel motor Renault’lardaki motor ile aynı. 115 beygir güç üretiyor. 1,6 litrelik olan ise 130 beygir gücünde. Büyük motorlu versiyonda DCT şanzıman opsiyonu da var.

Nissan’ın bize yolladığı otomobil 1.6 litre motorlu 2 tekerden çekiş sistemine sahip. Yeterli güce, yeterli donanıma sahip. Heyecan verici olmayan ama iyi bir araç. Her markanın sunduğu orta segment SUV’lar arasında fiyatıyla öne çıkan bir araç olmaktan öte bir özelliği olmadığını söyleyeyim. Yani bir Nissan Navara keyfi vermiyor.

İyi bir aile otomobilim olsun, rahat olsun, güvenilir olsun. genişçe olsun, tatile çıkarken bavullarımı taşısın, ikinci elde çok değer kaybetmesin, iyi görünsün diyorsanız çok iyi seçeneklerden biri.

Fiyatları çok makul. ÖTV indirimi ile 121 bin TL’den başlayıp, 152 bin TL’ye kadar çıkan fiyatlar akılcı bir seçenek olduğunu gösteriyor. Ama ben bir Nissan alacak olsam, sabahtan akşama Navara alırım.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar