Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ekrandan yanık yanık yayılan "Hayat Paylaşınca Güzel" nağmeleri Zara ve Kubat'ın sesiyle daha da içli bir hal alıyor. Filmi görmeyen, Turkcell'e ait bir reklam filmi olduğuna ihtimal vermez. O kadar Anadolulu ki. Müzik de, seçim dönemi öncesinde sık sık duyduğumuz başka bir reklam filmini çağrıştırıyor.

        Bütün bu sohbetlerin ortasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer'in geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama daha bir anlam kazanıyor. Acarer, mobil iletişim firmaları arasında 'aşırı rekabet' ortamı olduğuna dikkat çekerek, uzun vadede bunun şirketlere olumsuz yansıyacağına dikkat çekiyor ve bu ortamın sürdürülebilir kârları baskı altında tuttuğunu söylüyor. Diyor ki "Şu anda Avrupa'nın en düşük fiyatlarına sahip ülkeyiz."

        Şimdi bu açıklamadan sonra Turkcell'in son dönemde üzerinde çok konuşulan ve daha çok da eleştirilen reklamını daha dikkatli izlemek lazım. GSM operatörleri bu rekabet ortamında sürekli ucuza konuşturmak üzerine yoğunlaşırken, ortakları arasındaki kavga yüzünden olaylı bir genel kurul toplantısı geçiren piyasanın hâkim oyuncusu bir anda duygusallaşıp "Hayat paylaşınca güzel" demeye başlıyor. Anadolu'nun çeşitli illerinde, gerçek ailelerle çekilen reklam filmi, Turkcell'in bugüne kadarki reklamlarına hiç benzemiyor. O kadar Türkiyeli, o kadar yerel ki. Sosyal medyada da uzun süre tartışıldığı gibi, bu filmi izlerken pek çok kişi AKP'nin seçim öncesi reklam filmini hatırlıyor, insan "Her an birileri ile aynı yoldan geçip, aynı sudan içecekmiş gibi" hissediyor.

        ***

        Fiyat rekabetinin sonuna mı gelindi?

        Şimdi bu filmi izlerken, piyasadaki rekabeti bilen herkesin aklına, "Acaba artık fiyat rekabetinde sona mı gelindi?" sorusu geliyor. Turkcell acaba bunun için mi havaalanında hacdan gelen dedeleri torunlarıyla kucaklaşırken ekrana getiriyor, bunun için mi yöresel düğünlerde insanlar birbirine sarılıyor?

        Ve reklam filminin sonrasında başka paylaşımlarda sokakta çıkıyor karşımıza. Bir Platinium abonesine doğum gününde "Pastanız Divan Pastanesi'nde hazır, 7 gün içinde gelip alabilirsiniz" deniliyor, Kadıköy vapurunda herkes Turkcell'in standındaki gazeteleri okuyup sonra yerine bırakıyor. Ve yakında başlayacak yeni bir kampanya ile Anadolu'da yıllardır yaşatılan 'askıda ekmek' geleneği Turkcell'in kampanyasına dahil ediliyor. Turkcell'in anlaştığı fırınlarda isteyen iki ekmek alıp, birini ihtiyacı olan için kapıdaki askıya bırakacak, yine "Hayat Paylaşınca Güzel" denilecek.

        Turkcell Serdar Erener'in ajansı Alametifarika imzasını taşıyan reklam filminin verdiği mesajı, farklı mecralarda da devam ettirecek. Ve bundan sonra hep "Paylaşma" kavramına odaklanılacak.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar