Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şirketlerin tüketiciyi sosyal medya içerikleriyle tanıma çabası giderek yaygınlaşıyor. Bunun adı ‘sosyal dinleme’. Twitter içerikleri yüzde 62 ile başı çekerken, toplam verinin yüzde 27’si forum tartışmalarından, yüzde 6’sı blog yazılarından, yüzde 5’i Youtube yorum ve künyelerinden elde ediliyor

        Başlıktaki Teknosa sloganı tabii ki tesadüfen bulunmamış. Birileri Twitter’da ‘Hay allah yine eski sevgiliyi like’ladım diye yakınmış, onun üzerine muhabbet dönmüş, sonra da slogan çıkmış.

        Pazarlama dünyasında son üç yılda en çok büyüyen trend ‘sosyal dinleme’. Yani tüketicilerin Twitter, Instagram, Youtube, Facebook ve çeşitli bloglarda yaptığı sohbetleri analiz ederek ürün ve hizmet geliştirmek. Verilerin yüzde 62’si Twitter, yüzde 27’si forum tartışmalarından, yüzde 6’sı bloglardan, yüzde 5’i de Youtube’dan geliyor. Bunu yapan pek çok monitoring şirketi var. Bu şirketlerin anahtar kelimeler üzerinden yaptıkları derlemeleri araştırma şirketleri analiz ediyor. Sadece marka değil, o markayı temsil eden ürünler de ‘search’ ediliyor. Sadece Türkiye’de ayda 7-8 milyon tweet atılıyor. Sosyal medyada yazdığımız her şey, tüm muhabbetlerimiz şirketler için bir ipucu.

        Ipsos Research Labs Genel Müdürü Özlem Bulut Sönmezyalçın ile konuştum. Eskiden sokağa çıkıp soru sorulurken son dönemde sosyal medyanın gelişmesi ve kullanıcıların kendi fikirlerini sosyal medyada kayıt altına almasıyla birçok bilginin açık hale geldiğini anlattı. Bu da bu kanallardan ‘monitoring’ yani veri derlemesine izin vermiş. Örneğin kahve kelimesi nisan ayında Türkiye’de 6 milyon içerikte kullanılmış. Sönmezyalçın dedi ki, “Biz verileri monitoring ajanslarından alıyor ve analiz ediyoruz. Veriler derlenirken, firmalar tarafından üretilmiş tanıtım içerikleri eleniyor. Tüketicinin yazdıklarına ulaşmak esas hedef ki buna da ‘organik içerik’ deniyor. Son iki yılda 20-30 şirket için bu analizi yaptık ve giderek daha çok talep geliyor. Eskiden büyük markalar talep ederdi, küçük şirketler de gelmeye başladı. Bazen celebrity’ler de bu hizmeti almak istiyor.”

        Peki bugünlerde neler konuşuluyor sosyal medyada? Özlem Bulut Sönmezyalçın birkaç örnek verdi: “Doğal, probiyotik, parabensiz kelimeleriyle analizler yaptık. Şimdi yine bir şirketin talebiyle ‘ev yapımı yoğurt’ ile ilgili bir monitoring çalışmasının ardından analiz yapmaya hazırlanıyoruz.”

        ERKEKLER TEKNİK DETAYLARI, KADINLAR KAMERAYI KONUŞUYOR

        DİNÇER: DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜRECİNE TÜM MAĞAZALARIMIZI DAHİL EDECEĞİZ

        Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer ile geçtiğimiz hafta İstinye Park mağazasında buluştuk. 1080 metrekarelik alana kurulu mağaza toplam 3 adet adada müşterilerine ürünleri deneyimleme imkânı sunuyor. Müşteriler o kadar sevmiş ki mağazayı daha önce hiç gelmeyen gençler de ziyaret eder olmuş. Dinçer, geniş mağaza ağını dijital dönüşüm sürecine entegre ettiklerini anlatırken bugüne kadar online reklam yatırımlarının sadece online satışlar üzerindeki katkısını ölçtüklerini, artık mağaza satışları üzerindeki etkisini de görüp raporlayabildiklerini anlattı. Dinçer, “İlk kez Facebook Offline Conversions ile yaptığımız bu ölçümleme için 16 Ocak-23 Şubat tarihleri arasındaki mağaza satış verisini Facebook kampanya yönetim platformuna yükledik.

        Mağazadan alım yapan müşteriler ile Facebook kampanyalarımızı görüntüleyen ve tıklayanları eşleştirdik. Bu tarih aralığında, Facebook reklamlarımızı görüp 1 gün içinde ve tıklayıp 28 gün içinde satın alanların gelirini de dikkate aldığımızda, kampanyalara yaptığımız yatırımın karşılığındaki gelirin 5.68 kat arttığını kanıtladık” dedi.

        GÜRCAN: EN DOĞAL, EN SAMİMİ GÖRÜŞLER SOSYAL MEDYA MESAJLARINDA SAKLI

        Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, müşterilerin iç görülerini yakalamak için dijital platformları etkin kullandıklarını anlattı. “Böylece konuya göre hedef kitlemizin en doğal, samimi görüşlerinden yola çıkarak iç görüyü oluşturuyoruz. ‘Durum Buysa, Teknosa’ kampanyamızı da böyle oluşturduk. Kampanyamızın yaratıcı sürecinden önce, mevcut araştırmalarımıza ek olarak geniş çapta sosyal dinleme (social listening) yaptık. Ürün özelinde 250 bin adeta yakın datayı titizlikle inceledik, tüketicilerin başına gelen tüm durumları analiz ettik” dedi.

        Tüm bu analizlerden, tüketicilerin teknolojiye olan ilgilerinin arttığı verisine alışarak daha ulaşılabilir ürünler sunabilmeyi amaçlayan Teknosa, privat label ürünü Preo’yu da bu yıl büyütecek. Bülent Gürcan, “Bu marka ile 200’den fazla ürün çeşidi sunuyoruz. 2018 yılında hedefimiz 1 milyondan fazla Preo ürününü müşterilerimizle buluşturmak. Preo’yu yeni tüketiciler ve yeni pazarlarla buluşturma fırsatlarına da bakıyoruz. Dünyanın en büyük elektronik perakende ağı Euronics’in üyesi olarak Preo ürünlerinin Avrupa pazarında satılması konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Çok yakında yurtdışı fuarlarda Preo ürünlerini tanıtacağız” dedi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar