Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Artroz ya da kireçlenme, kronik ağrı ve çok kez şişlik ile birlikte olan eklem deformasyonu demektir. Kireçlenmeyi durdurmak için fazla kilolardan kurtulun, sigara içmeyin, dik durun, dik oturun, ağır yük kaldırmayın, boynunuzu ve parmaklarınızı kütürdetmeyin

        Artroz ya da kireçlenme, kronik ağrı ve çok kez şişlik ile birlikte olan eklem deformasyonu demektir. Artroz en sık diz, kalça, el, ayak, boyun ve bel eklemlerini tutar.

        Ayak bileği eklemlerinde ise daha ender görülür. 50 yaş ve üzerinde her iki cinste de yaygın olarak görülmektedir.

        Ancak şişmanlık ve hatalı oturma pozisyonları nedeniyle daha genç yaşlarda da görülmektedir. Kalça artrozu erkeklerde, el parmakları artrozu ise kadınlarda daha sık görülmektedir. Başlangıçta tek eklem ağrısı vardır. Zamanla diğer eklemler de ağrıya iştirak ederler. Eklemlerde şişlik, hassasiyet ve hareketle oluşan sürtünme sesi, karakteristik artroz bulguları olarak kabul edilir. Eklemlerdeki şekil bozukluğu ya da deformasyon, eklem hareketlerini ileri derecede kısıtlar.

        Artrozun en başta gelen nedenleri eklemler üzerine binen aşırı yük ve travmalardır. Öte yandan romatoid artrit ve gut hastalığı da artroza yol açan önemli nedenlerdir.

        Aşırı kilo, yaş ve mesleki faktörler nedeniyle eklem yükü artar. Bu yük önce eklem kıkırdaklarını harap eder. Kıkırdakların harap olması eklem fonksiyonlarını bozar. Kıkırdakların yok olmasıyla birlikte eklemi oluşturan kemikler üst üste binerler ve bu durum ağrılı deformasyonlara yol açar.

        Artroz ağrısı kroniktir

        Artrozu uzun süre sessiz seyreder. Hiçbir belirti vermeden sinsice ilerler. Sessizliği bozan ilk ses ise eklem ağrıları olur. Artroz ağrısı sıklıkla sabahları dile getirilir. Ağrı, eklem hareketleri ile şiddetlenir, istirahat ile rahatlar. Artroz ağrısı kronik seyirli ve orta şiddette dayanılabilir bir ağrıdır. Hastanın dile getirdiği yakınmaları ve hekimin muayene bulguları tanı koymak için yeterlidir. Romatoid artrit ve gut hastalığına bağlı artrozlar ise röntgen ve kan tahlilleri ile ayırt edilir.

        CERRAHİ TEDAVİSİ PROTEZ UYGULANIR

        Artrozu tedavi amacıyla kullanılan ilaçlar çare olmayabilir. Bilinen ilaçların çoğu sadece ağrıyı hafifletirler. Kıkırdak yıkımını önleyen ya da kıkırdak yapımını sağlayan ilaçlardan ise daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Çok ilerlemiş olgularda cerrahi tedavi uygulanır. Fizik tedavi yararlıdır. Fizik tedavi, hastaya uygun bir spor ile desteklendiğinde daha iyi sonuçlar alınır. Kalp-damar hastalığı ya da hipertansiyon var ise dikkat edilmelidir. Artrozun cerrahi tedavisi, tıbbi ve fizik tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda protez uygulamaktır. Protez daha çok diz eklemleri artrozunda tercih edilmektedir.

        Kimler risklidir?

        - Ailesinde artroz olanlar

        - Romatoid artriti olanlar

        - İleri yaşlar

        - Mesleki olarak uzun süre ayakta kalanlar

        - Geçirilmiş travması olanlar

        - Duruş bozukluğu olanlar

        Ne yapmalıyız?

        - Fazla kilolardan kurtulun

        - Sigara içmeyin

        - Düzenli spor yapın

        - Dengeli beslenin

        - Dik durun, dik oturun

        - Ağır yük kaldırmayın

        - Boynunuzu ve parmaklarınızı kütürdetmeyin

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar