AMERİKAN GENÇLİĞİNİN VAHİM HALİ
Yine özenti bir filmle karşı karşıyayız. Türk toplumu ile tamamen zıt düşen “Mike and Dave Need Wedding
Dates” Amerikan gençliğinin dejenere olduğunu ortaya koyuyor. Başıboş bırakılan gençlerin sonunun vahametini perdeye yaftalayan film, her türlü pis ve argo küfrü seyirciye izletiyor. Filmde hayatımızda hiç duymadığımız seks lafları var, hatta o laflar o kadar bayağılar ki, filmi de bayağılaştırıyorlar. Boşa seyirlik dersek ayıp etmeyiz herhalde…
Hızla artan Amerikan gençlik komedileri oldukça moda haline geldi. Yazın bu tarz filmleri perdede daha sık seyrediyoruz. Genelde gençlerin bel altı muhabbetlerini ‘kaba gençlik komedisi’ olarak sınıflandırabiliriz. Zamanında oldukça sükse yapan Amerikan Pastası, Amerikan gençliğinin acınası resmini çekerek perdeye yaftaladığında, seyirci hem çok gülmüş hem de abartılı bulmuştu. Güleriz acınacak halimize deriz ya o hesap işte! İnsan ister istemez gülüyor, siniri bozulsa bile gülüyor. Bel altı olunca daha da çok gülüyor… Maksat muhabbet olsun.
Amerikan Pastasından ilham alarak yola koyulan “Mike and Dave Need Wedding Dates” çok açık bir film… Erotizm ise doruklarda! Öyle diyaloglar ve sahneler var ki, insan yanında bir arkadaşıyla giderken utanabilir, tabi yanınızdaki arkadaşınız hoşbeş biriyse sorun olmaz, zaten böyle bir filme de ancak öyle birini götürebilirsiniz. Kültür düzeyi yüksek olan biri de bu filme gider, fakat gidiş sebebi gençlerin durumunu analiz etmek olur. Eğer seyirci olarak sadece eğlence arayışınız varsa, hikâyesi olan filmlerden sıkıldıysanız veya bir süreliğine hiçbir şey düşünmek istemiyorsanız bu tarz filmleri boş zamanınızda tüketebilirsiniz.
ÖZENDİRME FİLMİNDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL
Uyuşturucu, alkol ve diğer kötü maddelere özendirme konusunda bir hayli etkili olan film, Amerikan gençliğini aynen perdeye çiviliyor ve toplumumuz tarafından kabul edilmeyen yaşam biçimini seyirciye izlettiriyor. Bununla da kalmayıp, Amerikalıların çok rahat olduğunu göz önüne seriyor. Şöyle ki; ahlak kurallarını hiçe sayan Amerikan gençleri kafalarına göre takılıyorlar, çünkü aile kavramı yok. Aileleri onları 18 yaşında evden atıyorlar, ailesel bağları olmadıkları için de neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğrenemiyorlar. Nasılsa özgürüz her şeyi yapabiliriz diye düşünüyorlar. Ailelerinin bir hayli ilgisiz olduklarını da vurgulamakta fayda var. Böyle gençlerden ne beklenebilir ki? Onları kim bilinçlendirecek? Türk toplumunun aile bağları çok güçlü, dolayısıyla Amerikan gençliğini konu alan hikâyeyi/leri perdede izlemek pek hoş olmuyor, zira gençlerin onlardan beslenip kötü yola sapma ihtimalleri yüksek. Amerikan Rüyası dışarıdan çok güzel güzel gözükebilir, ancak dışı sizi yakar, içi bizi yakar. Bunun da en önemli sebebi hiç şüphesiz kapitalizm!
Şimdi bu yazdıklarımızı ters bir bakış açısıyla inceleyelim. Belki de film tüm kötücül olayları yeni nesil gençlerin haline aşina olalım diye seyirciye özellikle izlettirdi. Amaç onları yerden yere vurmak ve eleştirmek olabilir miydi, ya da seyircinin gözüne sokmak? Aslında gençleri merkez yaparak kendi toplum yapılarını bombardımana tutmuş oldular. Tabi tüm bunlar bir varsayım…
Lafı fazla uzatmadan filmin hikâyesi diyelim… Hayatları partilerde geçen iki kardeş Mike ve Dave Hawaii’de kız kardeşlerinin düğününe beraber gidecek partner arayışındadırlar. Düğünde sarhoş olup, kendilerini kaybetmemeleri için ricada bulunan ailenin sözünü tutan Mike ve Dave partnerlerini bulmak için Craigslist'e başvururlar ve karşılarına acayip kızlar çıkar ve macera başlar.
SOSYAL MEDYANIN OYUNCAK HALİNE GELİŞİ
Dejenerasyonun, seksin, çılgınlığın, aptallığın gırla gittiği film, mizahi ve ironik esprileriyle, filmlere ve ünlülere atıfta bulunuyor. Özellikle de Chris Rock ve Ellen Page’e… Film içinde ayrı bir film var sanki… Karakterler o kadar deli ve manyaklar ki, tek hedefleri ot ve hap kullanarak seks yapmak… Kültürlü ve bilgili olsalar bunları yaparlar mı, işte orası merak konusu. Vücutlarını göstererek adeta tatmin oluyorlar, bunu da sosyal medya üzerinden yapıyorlar. Sosyal medyayı ne yazık ki kötüye kullanıyorlar. Sosyal medya onların kız tavlamak ve kötü emellerini gerçekleştirmek için kullandıkları bir iletişim aracı. Vurgu yapmak gerekirse; sosyal medya gençlerin oyuncağı haline geldi ve gençler yeni trendler geliştirdiler. Filmde bu; Twitter mesajlaşması olarak perdeye aksediyor.
Zaten böyle bir film vizyona geldiğinde aklımıza ilk gelen şey, Zac Efron’un filmde yer alıp almadığı yönünde… Sebebi de şu: Efron genellikle gençlik filmlerinde oynuyor, ama daha önce bu kadar aşırıya kaçan bir gençlik filminde oynamadı, zaten oyuncu olarak da vaat ettiği pek bir şey yok. Fiziği nedeniyle ilgiyi üzerine çekiyor. Belki de “17 Again” filmi şu ana kadar oynadığı en kayda değer filmlerinden biriydi.
Geldik son yorumlara… Filmde, zenci ve beyazların birlikteliğini anlatan sahneler güzeldi, ama Obama’dan bahsedilmesi hoş olmamış! Tüm yaşananları bir araya getirerek parodi yapmaya çalışan film, mizahi yanlış kullanarak ünlülerle ve önemli insanlarla dalga geçiyor. Aslında film step-up komedi ile şov dünyasını anlatan filmlerin kırmasından meydana geliyor, çünkü filmin her yeri şovla kaplı… Karakterler her şeyi gösteriş için yapıyorlar. Filmdeki sahneleri direk sulu zırtlak kaba komedi ile özdeşleştirmesek bile cinselliği vurgulayan yerli yersiz argo sözcüklerin havada uçuştuğu film için ne söyleyeceğimizi ve ne düşüneceğimizi bilmiyoruz, çünkü o sözcükler yenilir yutulur cinsten değil!
Sonuç olarak; “Mike and Dave Need Wedding Dates” film olarak hiçbir şey ifade etmeyen, eğlenceyi öne süren, vasat ve içi kof bir komedi filmi. Hani deriz ya seks satar diye, burada da aynısı oluyor. Komedi hep bel altından yapılıyor.