Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bahar geldiği zaman süper kahraman filmleri vizyona girer ve içimizde bir sevinçoluşur, ama onca zaman bekleyip de hevesimiz kursağımızda kalınca ‘boşazaman geçirmişiz’ deriz. “Captain America Civil War” buna çok güzel bir örnek(!) Eğer filmi başlı başına ele alırsak oldukça ilgi çekici olduğunu söyleyebiliriz,ama önceki seriler ile kıyaslar ve aralarında bağ kurarsak durumu farklı birşekilde ele almamız gerekir. Örneğin “Avengers” filmini seyretmeden “CaptainAmerica Civil War”u izleyeyim diye bir karar alırsanız, büyük bir sorunyaşayabilirsiniz, çünkü film sanki süper kahraman filmlerinin fanatiği olanlarkişilere çekilmiş gibidir.

        “Captain America Civil War” vizyona girmeden önce Dvd’leri raflarda yerini alarakbizi eski serilere doğru itti, sebebini ise şu şekilde tanımlayabiliriz: eski hikâyeylebağlantı kurmak ya da o hikâyeleri yeniden analiz etmek… Ama gelin görün ki,“Captain America Civil War”, maalesef önceki serilere hiç benzemiyor, hatta CaptainAmerica bile olduğunu tanımlamakta güçlük çekiyoruz, zira filmin ucu bambaşkayerlere dokunuyor.

        Şu ara bütün süper kahramanları aynı filmde bir araya getirmek bayağı klişe hale geldi,adeta kahramanlar bir hiç uğruna heba ediliyorlar. Bunun asıl nedeni de kapitalizm (!)“Avengers” serisi ile Captain America’yı bir araya getiren ve ismiyle müsemmaolmayan “Captain America Civil War”, iç savaşın resmini çekiyor. Bir nevi“Avengers” serisinin başka bir versiyonunu izliyor gibi hissediyoruz. Hazır“Avengers”tan söz açılmışken kısaca bahsedelim. “Avengers” (İntikamcılar)MarvelComics'in süper kahramanlarınınadaletiçin oluşturduğu ekiptir. TakımKaptanAmerika,Demir Adam,Thor,Hulk,Henry Pym,Eşekarısıve birçoksüperkahramandanoluşur. Buraya kadar her şey çok net ve açık, ancak bu takımda öneçıkan her zaman tek bir süper kahraman olur, o da Demir Adam’dır. Tıpkı “CaptainAmerica Civil War” filminde olduğu gibi…

        “Captain America Civil War” ismiyle pazara sürülen film aslında “Avengers”filmindeki karakterlerin birbirleriyle olan kavgalarını ve Avengers ekibinin yaptıklarıyanlışlar nedeniyle dağılmasını konu alıyor. Filmde büyük bir karşı duruş var, çoğusahnede Kaptan Amerika ile Demir Adam düelloya giriyor, esasında filmin ismi DemirAdam’a karşı Kaptan Amerika olsaymış, daha makul olurmuş, ancak tersi oldu.Captain America ambalaj paketi ile kaplanmış bir Ironman filmi seyrettik sanki…Araya eklenen Avengers karakterleri ile de Demir Adam’ın gücü ortaya çıktı, KaptanAmerika her nedense biraz pasif kaldı.

        Hatırlarsanız kısa bir süre önce “Batman vs Superman” filmi vizyona girmiş veseyirciler tarafından pek sevilmemişti, fakat film 25–31 Mart arası toplam 821.064 kişitarafından izlendi. Benzer durum “Captain America Civil War” için de geçerli. Filmin06–12 Mayıs arası toplam izleyici adedi 1.352.688 olarak belirlendi. Bu izleyiciadetleri film için oldukça iyi, lakin karşımızda şişirilmiş bir süper kahraman filmindenbaşkası yok. Gelelim film hakkındaki yazacaklarımıza… Kış Askerlerini birazdeğiştirerek senaryoya uyarlayan yönetmen, bazı flashbacklerle bizi geçmişegötürerek, bazı hatırlatmalar yapıyor ve Kaptan Amerika’nın dondurulduğu tarihteyaşananları göz önüne seriyor. Yazının ilk paragraflarında iç savaştan bahsetmiştik, buiç savaşı şu şekilde açabiliriz: kendilerini yönetme ve kontrol etme konusundabaşarısızlığa uğrayan Avengers’ın kontrolünün devletin eline geçmesiyle Avengersekibi parçalanıyor. Adeta iyi ve kötünün mücadelesine dönüşüyor. Bakınız:“Transformers”… Şunu çok merak ediyoruz: 2018 yılında “Avengers: Infinity War 1”vizyona gireceğine göre neden Avengers uzantılı bir Captain America filmi yaptılar?Bu sorunun cevabını yanıtlamak biraz zor…

        Olumsuzlukları bir kenara bırakıp, filmin olumlu taraflarından söz etmezsek haksızlıkolur diyerek geçiyoruz olumlu özelliklerine… Avengers’ın yönetiminin devletin elinegeçmesi aslına bakılırsa mantıklı, çünkü ekibin doğru bir karar alıp alamayacağınıgörmüş oluyoruz. Buradan hareketle, ekibin ortak karar alamıyor oluşu, fikirayrılıklarını ortaya koyuyor. Kendilerine farkındalık sağlayamadıklarından ötürüdüşüşe geçtiklerini görüyorlar. Oysaki beraber karar vermek birçok şeyideğiştirebilirdi. Filmin altında yatan ana fikir şu: devletlerarası hukukun tam anlamıylabir kıstas olmadığına vurgu yapan yönetmen, filmi süper kahramanların gözündengörmemizi istiyor. Mesela filmde şöyle bir replik geçiyor: “Düşmanlarının yıktığı birimparatorluk tekrar yükselebilir. Ama içeriden yıkılanlar sonsuza kadar yıkılmış olur.”Bu sözden birçok ders çıkarılabilir, ama zafer kazanmak için ya da daha fazla insanınölmesini engellemek için bazı masumların ölmesine göz yummak gerekebilir.

        Genel itibariyle; Kaptan Amerika’nın dik başlılığı ve uzlaşmayan tavrı nedeniyleAvengers ekibini ayakta tutan Demir Adam’ın kapitalist sisteme kısa bir süre vedaedip kendi bildiğini okuyor oluşuyla hikâye adeta gerilimle dolup taşıyor. Ta ki bazıgerçekler ortaya çıkana değin… Kaptan Amerika’nın buhranlı günlerine adımattığımız film, bizi Pandora’nın Kutusun ’da kilitli kalan bazı kötücül anılara doğruyönlendiriyor. Açıkça ifade etmek gerekirse; filmdeki Kaptan Amerika dediği dedik vebiraz da anarşist bir kahraman. Madem hepimiz kahramanız o halde bize dayatılankurallara karşı çıkmalıyız diye düşünüyor.

        Peki, farz edelim buraya kadar her şeyi çok iyi özümsedik, filmde SpiderMan kostümügiyen SpiderBoy’un işi neydi? Nasıl bir katkı sağladı? Tartışılır… Ser verip sır vermekistemediğimiz için konuyu çok fazla dallandırıp budaklandırmıyoruz, fakatyönetmenin filmi uzatmak için böyle bir taktik geliştirdiği açıkça ortada… Kimbilirbelki de yönetmen Spiderman hayranıdır ve ona atıfta bulunmak istemiştir. Keşkeonun yerine filmde yer yer adı geçen Hulk yer alsaydı.

        Hans Zimmer’ın müzikleri ve CGI efektlerin harmanlanmasıyla müthiş bir görselliksunan 1.90: 1 (Imax) ve 2.35: 1 teknik formatlı film, seyirciyi oldukça tatmin ediyor,ama bazı görsel efektler seyirciye adeta yok artık dedirtiyor, çünkü gerçekliktensaptıkça sahneler havada kalıyor. Mantıksızlık ve tutarsızlık seyir zevkimize ara aragölge düşürüyor.

        Netice itibariyle, “Captain America Civil War”, “Batman Vs Superman” filmindendestek alarak kendine yeni bir yol çiziyor. 147 dakika boyunca bizi adeta oyalayanyönetmen, artık yazılacak senaryo kalmadığı için karma bir hikâye yaratmış olduğunadair göz kırpıyor. Esasında bu bir kolaya kaçış yöntemi olabilir, ancak seyirci bunuseviyor, çünkü seyirci için önemli olan filmi kopmadan izlemek… Filmin finalinin birhayli ilgi çektiğini belirtmekte fayda var. Önemli bir not: filmi bitti zannedip filmdençıkmamanız gerektiğini hatırlatmak isteriz, zira fragmandan sonra çok önemli birsahne sizleri bekliyor. O sahneyi kaçırırsanız filmin büyüsü bozulabilir. İyi seyirler…

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar