Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Kritik Fed toplantısı öncesi piyasalar Powell’a sopayı gösterdi. ABD endekslerinin pazartesi ve salı günü saatler içerisinde önce yüzde 3-5’lere varan düşüşler yaşayıp ardından yine aynı hızla toparlanıp yeniden artı seviyelere ulaşması farklı yorumlara neden oldu.

➔ Finansal piyasaların Fed ve Powell’a genel mesajı ise “Tamam tapering’i yap ama abartma, yoksa bu düşüşler kalıcı olur.”

➔ Piyasaların şu sıralar en büyük korkusu üç büyük adımı tapering, faiz artırımı ve bilanço küçültülmesini ardı ardına yapması, yaparken de hata yapma riski ve “faiz şokunun resesyon şokunu” tetiklemesi.

➔ Ilımlı tapering’i savunanlar “Fed borsalara değil ABD ekonomisinin sağlığına bakar. Gerekeni gerektiğinde yapamıyorsa Fed ne işe yarar?” diyor.

➔ Teknoloji şirketlerinin önümüzdeki günlerde duyuracakları bilançolar büyük öneme sahip.

➔ Bilanço şampiyonları teknoloji şirketleri şimdi bekleneni veremezse geleceğe yönelik iyi bir işaret olmayacak.

➔ Onlar düşünce tüm endeksleri beraberinde aşağı çekecekler.

Akıllarda gelen soru ise Fed bu iki günlük uyarıdan etkilenip tapering hızını kesecek mi kesmeyecek mi, olduğudur.

➔ Bu gelişmeler ışığında Wall Street’te Fed’in tapering konusundaki söylemini biraz yumuşatmasını, zaten var olan negatif seyri daha bozmamasını bekleyenler var.

➔ Peki bu ne işe yarayacak?

➔ Sert bir fren gelmeyeceği düşüncesi endekslere kısa süreli bir çıkış yaşatacak.

➔ En azından ilk faiz artışına kadar çok sert hareketler önlenecek ve bu arada ikinci acı ilaç da yudum, yudum içilmeye başlanacak.

➔ Çünkü dünyaya gelmiş bir enflasyon çocuğu var. Bu enflasyonun kontrol altına alınması da ancak para politikalarıyla mümkün. Milton Friedman’ın belirttiği gibi “Enflasyon her yerde ve her zaman parasal bir olgudur.”

➔ Bu nedenle geriye dönüş yok. Piyasaların durumu elbette dikkate alınır. Ama yapılacaklar da dilimlere bölünerek biraz daha zamana yayılır, ikinci acı ilaç da aşama aşama içirilebilir.

➔ Başlıkta belirtildiği gibi bunlar henüz el ense hareketleri, karşılıklı yoklama ve güreşe ısınma aşaması. Şimdilik son söz yine de FOMC’de ve Powell’in becerisinde.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar