Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video İstanbul Boğazı'nda gemi yalıya çarpmıştı... Peki, gemi kaptanı neden demir atmadı?

        Yük gemisi kaptanı, kılavuz kaptanı dinlemedi; "Sorumluluk bende" dedi; Malta bayraklı geminin demirini atmadı. Ortaya çıkan sonuç da yük gemisi, yalıya çarptı. Dünyanın geçişi en zor su yollarından biri olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi kazası, İstanbul'un ne kadar tehlike altında olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle de kılavuz kaptanın telsize yansıyan bu konuşması dikkat çekti:

        "■ Kaptana iki kere söyledim atmadı. Şimdi sancak demiri atıyoruz. 

         - Tamam bir an önce atın."

        Gemilerin İstanbul Boğazı'ndan geçerken kılavuz kaptan alma zorunluluğu yok. Eğer alırlarsa para ödemeleri gerekiyor. Kılavuz kaptan olsa dahi tüm kararları yine geminin kaptanı veriyor.

        Konu ile ilgili Habertürk TV ekibinin sorularını yanıtlayan İTÜ Öğretim Üyesi ve Uzun Yol Kaptanı Prof. Dr. Mustafa Can, "Hiçbir kılavuz kaptanın emrini kaptanlar dinlemek zorunda da değiller. Kılavuz kaptanlar tavsiyede bulunurlar buna uyup uymamak da karar verecek olan, uluslararası standartlara göre eğitilmiş sertifikalandırılmış kaptanlardır. Son kararı gemi kaptanı verir. Kılavuz kaptan emredemez, tavsiyede bulunur" ifadelerini kullandı.

        Peki geminin kaptanı neden zamanında demir atmamış olabilir?

        Geminin kaptanının zamanında demir atmamasının çeşitli nedenleri olabileceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Can, "Demir, geminin altına saplanabilirdi. Bir halatı kopartabilirdi veya yer altı kablosuna zarar verebilirdi. O da büyük maliyetli büyük hasarlara yol açacaktı. Bu suları çok iyi bilmediğinden dolayı, Kandilli önündeki akan akıntıyı hesap edemediğini düşünüyorum. Geminin Boğaz'da aşağıya doğru akmaya devam edeceğini düşündü gemi kaptanı diye düşünüyorum" dedi.

        İTÜ Öğretim Üyesi ve Uzun Yol Kaptanı Prof. Dr. Mustafa Can, her kaptanın Boğaz'dan geçerken farklı düşündüğünü söyledi. Prof. Mustafa Can, açıklamalarını "Ben olsaydım sancak demiri düşünmeden atar, sert bir çarpma yerine yaslamayı tercih ederdim. Ancak bu kaptanın tercihi bu olmuş, buna da dünya saygı duymak zorundadır" ifadelerini kullandı.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu