Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Facianın eşiğinden dönülmüş... O gemi 80 bin ton petrol yüklü tankerle çarpışacakmış!

        Avrupa ve Asya kıtalarını birbirinden ayıran İstanbul Boğazı her yıl binlerce geminin rotasında. Bu da beraberinde İstanbul için tehlike getiriyor. Son örnek Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı oldu. O gün aslında çok daha büyük bir facianın eşiğinden dönüldüğü anlaşıldı.

        Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Hürriyet Gazetesi'ne, olası facianın nasıl engellendiğini anlattı. Vitaspirit isimli geminin motorları durduğunda Boğaz'dan aynı anda 80 bin ton petrol taşıyan Panama bayraklı Sienna isimli bir tanker geçiyordu. Bu kaptanın kılavuz kaptanı hemen uyarıldı. Önce hızı azaltıldı, sonra Paşabahçe Koyu'na demirlemesi sağlandı. Eğer zamanında müdahale olmasaydı Sienna isimli gemi, yalıya çarpan Vitaspirit'e çarpacaktı.

        2017 yılında İstanbul Boğazı'ndan tam 42 bin 978 gemi geçti. Boğazlardan geçen gemilerin 13 bin 732'si LNG, LPG ve ham petrol, yani tehlikeli madde taşıyordu. Bu, yıllık yaklaşık 147 milyon ton tehlikeli madde geçişi demek.

        İstanbul Boğazı'nda geçen yıl 222 gemi kazası, 133 gemi arızası meydana geldi. 42 bin 978 gemiden sadece 24 bin 146'sı kılavuz kaptan aldı.

        İstanbul Boğazı, dünyada geçilmesi en tehlikeli su yollarından biri olarak kabul ediliyor. Bu geçiş gemiciler için 29.9 kilometre uzunluğunda bir macera. Boğaz'ın girintili çıkıntılı yapısı nedeniye, su yolu uzunluğu ile kıyı uzunluğu birbirleriyle aynı değil. Boğazın en dar yeri Anadolu Hisarı ile Rumeli Hisarı arasında, 698 metre. En derin yeri ise 110 metre ile Aşiyan ve Kandilli arası. Bu durum, manevra için çok önceden hareket etmesi gereken büyük gemiler için ciddi kaza riski oluşturuyor.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu