Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Cinsel istismar tasarısı Meclis'e sunuldu

        Cinsel istismar suçlarına ilişkin düzenlemeleri içeren Türk Ceza Kanunu (TCK) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

        9 maddelik İstimar Düzenlemesi Meclis'e sevk edildi.

        Düzenlemede şu maddeler yer alıyor:

        ■ Çocuğun cinsel istismarı suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarılacak.

        ■ Devlet memurluğuna atanma şartları arasına cinsel suçlardan mahkum olmama şartı getirilecek. 

        ■ Cinsel istismar suçu 12 yaşını tamamlamamış çocuğa karşı işlenirse fail hakkında müebbet hapis verilecek. 12 yaşını tamamlamış çocuklar için de cebir ve tehdit varsa bu durumda verilecek ceza da müebbet olacak. Silah ve sonunda çocuğun ölümü söz konusuysa bunun cezası da ağırlaştırılmış müebbet olacak.

        ■ Normalde müebbet cezasına takdir indirimi uygulanınca ceza 25 yıl hapis olarak uygulanıyor. Düzenlemeye göre, takdir indirimi uygulansa dahi bunun cezası 40 yıl olacak. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının karşılığı da 50 yıl olacak. Faillerin cezalarının tamamını çektikten sonra koşullu salıverilmesi gündeme gelebilecek.

        ■ Mağdurun ve ailesinin mağdur edilmemesi için talep doğrultusunda yayın durdurma yasağı getirilebilecek.

        ■ Mağdur çocukların ifadeleri çocuk izlem merkezinde alınacak. Mahkeme talep etse dahi fail ile çocuk bir araya getirilmeyecek. Bunun için de çocuk izlem merkezlerinin sayısı artırılacak.

        ■ Fail herhangi bir nedenle cezaevinden tahliye edilirse denetim süresi dahil olmak üzere 5 yıl yakın takipte olacak. Rehabilatasyon programlarına katılacak ve çocukların olduğu yerde özel sektör olsa dahi çalışamayacak. Bu kişileri çalıştıranlar için ise 10 bin liradan 30 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek. İkametgâhının değişmesi durumunda bir hafta içinde ilgili birimlere bildirecek.

        ■ Kastrasyon uygulaması da düzenlemede. Süreç, tahliyeden üç ay önce başlayacak beş yıla kadar ayakta ya da yatarak uzman raporu doğrultusunda uygulanacak. İnfaz hakimi bu kararı her yıl gözden geçirecek ve gerek görürse sona erdirecek.

        Söz konusu tasarıda zina düzenlemesi ise yer almıyor.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu