Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video "15 Temmuz'da 5 düğün vardı ve komutanlar oradaydı"... Mehmet Şanver o kritik geceyi anlattı

        15 Temmuz darbe girişimine dair en çarpıcı görüntülerden biri Moda Deniz Kulübü'nden gelmişti. Dönemin kuvvet komutanları, yine dönemin Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Şanver'in kızının düğününde derdest edilmiş, o gece Moda Deniz Kulübü'nde yaşananlar uzun süre tartışılmıştı. Şanver, o gece yaşananları ilk kez Habertürk ekranlarında yayınlanan Açık ve Net programında Kübra Par'a anlattı. 

        Dönemin Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gecenin en kilit isimlerinden biriydi. 15 Temmuz darbe girişimini 'darbe değil bir isyan' olarak niteledi. Şanver, "Hiçbir şey tesadüf olamaz. 15 Temmuz biz düğün tarihimizi seçmişiz. 15 Temmuz gecesi 4 düğün daha var. Hepsi yüksek seviyede askerlerin katıldığı törenler. Bu kadar komuta heyetinin o hafta sonu için böyle sosyal faaliyet için ayrılmalarını darbeciler kullanmıştır" dedi. Şanver, 15 Temmuz gecesine kadar ki sürecin çok iyi okunması gerektiğini söyledi.

        17-25 Aralık sürecini hatırlatan Şanver, "15 Temmuz'a gelinen süreçte, 17-25'i unutmamak lazım, çok fütursuzlardı, çok ciddi saldırılar yaptılar ve çok haksızlıklara maruz kaldık. 17-25'ten sonra devlet devreye girdi ve çok ciddi adımlar attı. Önce emniyet, sonra yargıda, sonra medyada ve diğer bağlantılarda çok ciddi temzilik yapıldı ama TSK'ya gelmedi" diye konuştu.

        "HATALI ADIMLAR ATILDI"

        Şanver, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın TSK içinde güvendiği isimlerden olası FETÖ üyeleri konusunda liste istediğini söyledi ama hatalı adımlar atıldığına dikkat çekti. Şanver, "Ben genelkurmay başkanı olsaydım, böyle bir planım olsaydı şahsi vicdanımda şekilendirirdim. Bu çalışmaya bir başkası dahil olursa farklı boyutlara gidebilir. 'Genelkurmay Başkanı bu çalışmaya dahil ediyorsa güveniyordur' dedim. Elimizde somut bir bilgi yok delil yok. İtham ettiklerinin general, kurmay albay... Bunların terfileri atamaları devletin en üst kademesinde şekilleniyor. Yüksek Askeri Şuralarda karar alınıyor. Yüksek tasdikten geçiyor, ondan sonra geliyor.  Suçladığınız veya hakkında yorum yaptığınız insanlar öyle basit hemen etkisiz hale getirebilieceğiniz insanlar değil. Arkasında devletin gücü olan insanlar. General suçluyorsunuz kolay değil, ciddi bir işti, geç kaldık" ifadelerini kullandı.

        Şanver, o dönemki tespitlerine ilişkin çarpıcı rakamlar da verdi:

        "Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı'yken komuta kademesindeki listeyi yazdım kitapta. 28 tane insanı yazdım oraya. 28 kişiden 23'ü darbeye karıştı. Bu kişilerden beşi sistemde, birisi üzerinde şüphem var ki savcıyla paylaştım. Terfiye aday kurmay albaylar, tuğgeneraller, tümgeneraller bizden soruldu. Hatta bir kişi için hava kuvvetleri imamı olduğundan şüpheleniyorum dedim."

        "AKIN ÖZTÜRK DARBENİN 1 NUMARALI İSMİ OLAMAZ"

        Şanver, Kübra Par'ın, "Böyle bir kadrolaşmayı nasıl fark edemediniz?" sorusuna da "Bu generalleri ben atamadım" şeklinde yanıt verdi. Şanver, "Kimse bana saf diyemez. Bütün görevlerimi layığıyla yaptım. Ben bunlarla mücadeleye ömrümü verdim. Hep de başarılı çıktım. Hiç de göz yummadım. Bir kez daha hatırlatıyorum hepsi general, ben atamadım, ben seçmedim bu generallerle çalışayım diye. 28 kişiden 23 darbeci çıkmış böyle bir kadro ile çalışıyorsunuz, ondan sonra diyorsunuz ki, 'Neden haberiniz olmadı?'" dedi.

        Darbenin 1 numaralı ismi olarak nitelenen Akın Öztürk, Şanver'in uzun yıllar boyunca birlikte çalıştığı bir isimdi. Şanver, Öztürk'ün FETÖ bağlantıları konusunda bazı şüpheleri olduğunu belirtti. Ancak darbenin 1 numaralı ismi olduğuna inanmadığını söyledi. Şanver konuyla ilgili  "Akın Öztürk darbenin 1 numarası olamaz. Çünkü onu genelkurmay başkanı olarak yazmamışlar. Yani üzerinde bir isim var. Bu da milletin kabul edeceği bir isim olmalı" ifadelerini kullandı.

        AKIN ÖZTÜRK'LE KONUŞTUĞU ANLARI ANLATTI

        Mehmet Şanver 15 Temmuz'da Akın Öztürk'e ulaşabilen tek isim olarak da gündeme gelmiş ve şüpheleri üzerine çekmişti. O gece Akın Öztürk'e nasıl ulaştığını da anlatan Şanver, "Düğüne davet ettiğim zaman 'Nikah şahidi olarak gelemesem bile Banu Çiçek'i arar tebrik ederim'. O gece aradı. Emir astsubayım getirdi telefonu. Baktım 'Akın Öztürk özel' diye kayıtlı numara. Konuştuktan sonra, biz hareket merkezi masasında emirler yağdırırken, Abidin Ünal dedi ki, 'Arkadaşlar Akın Öztürk'e ulaşmak istiyorum. Ulaşamıyorum, ulaşanınız var mı?' dedi. Ben de, "Komutanım yaklaşık 1 saat önce beni aramıştı.' Aradım direkt, 'Komutanım Ankara'da uçuşlar varmış nerdesiniz?' dedim. 'Evdeyim' dedi. 'Hava Kuvvetleri Komutanı sizinle konuşmak istiyor' dedim verdim telefonu. İki orgeneral konuştular ben sadece aracı oldum. Ne konuştuklarına şahit oldum. Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal, Akın Öztürk'e, 'Akıncı'ya git, oraya kontrol altına al. Orada senin sözünü dinleyecek çocuklar var' ifadesini kullandı" dedi

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu