Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Mercanlar kurtarılacak! 380 milyon dolarlık bütçe ayrıldı

        Okyanuslar akciğerlerini kaybediyor. Çok sayıda canlının hem beslenme hem de üreme yeri olan mercanlar bir bir yok oluyor. Avustralya mercanları bunun son örneği... 

        Avustralya'daki eşsiz mercan kayalıkları, diğer adıyla Büyük Set Resifi dünyanın en zengin ekosistemlerinden biri. Avustralya hükümeti, küresel ısınma nedeniyle tehdit altındaki mercanlar için alarma geçti, UNESCO'nun dünya mirası listesindeki bölgeyi kurtarmak için devreye girdi. Kurtarma planının maliyeti büyük. Yaklaşık 400 milyon dolar harcanacak. İlk etapta, bölgedeki deniz suyu kalitesi artırılacak. Mercan kayalıklarına saldıran canlılarla mücadele edilecek. 100 milyon dolarsa sadece bilimsel araştırmalara ayrıldı. Hedef; mercanların yüksek sıcaklıklara ve ışık baskısına dirençli hale getirilmesi... 

        Avustralya Çevre Bakanı Josh Frydenberg, planın kararlılıkla hayata geçirileceğini söyledi. Frydenberg, "Bugün ilan ettiğimiz plan, büyük değişiklikler yaratacak. Büyük Set Resifi'nin gelecek nesillerde de hayatta kalmasını sağlacak" dedi.

        Avustralya, Büyük Set Resifi için ilk kez bu kadar büyük bir yatırım yapıyor. Mercan kayalıkları, 2016'da Avustralya'yı etkisi altına alan aşırı sıcaklar nedeniyle büyük zarar görmüştü. Afet boyutunda mercan ölümleri gözlemlenmiş; Büyük Set Resifi^'nin yüzde 30'u yok olmuştu. 

        Büyük Set Resifi, dünyanın dört bir yanından turist çekiyor. Özellikle dalış tutkunlarının uğrak noktası olan bölge, Avustralya ekonomisine yılda 6.4 milyar dolarlık katkı sağlıyor.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu