Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Ekonomi Vatandaşlık maaşı ödemeleri (Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi) ne zaman başlayacak, kimler alabilecek, hangi illerde geçerli olacak?
        • 1

          Vatandaşlık maaşı uygulamasına ilişkin yeni detaylar netleşmeye devam ediyor. Buna göre sistem kapsamında Türkiye genelinde tüm iller için kapsamlı analizler yapılacak ve dar gelirli hanelerin en fazla ihtiyaç duyduğu alanlar belirlenecek. Oluşturulan gelir ortalamasının altında kalan ailelere maddi destek sağlanacak; bu süreçte tek maaşlı olma, emekli ya da asgari ücretli olma gibi şartlar aranmayacak ve hanelerin toplam geliri esas alınacak. Peki, vatandaşlık maaşı ödemeleri ne zaman başlayacak?

        • 2

          VATANDAŞLIK MAAŞI UYGULAMASI NETLEŞİYOR

          Habertürk'ten Buse Gençtürk'ün haberine göre; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında dar gelirli ailelere yönelik Gelir Tamamlayıcı Hane Destek Sistemi yani vatandaşlık maaşı için çalışmalar sürüyor. AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 81 il tek tek mercek altına alınacak.

        • 3

          VATANDAŞLIK MAAŞI KRİTERLERİ NELER OLACAK?

          Her bölgenin ayrı ayrı sosyoekonomik haritası çıkarılacak. Konut piyasasından iklim şartlarına, iş gücünden yaş dağılımına kadar birçok parametre incelenecek. Çıkarılan etki analizlerine bakılacak. Bölgelere göre dar gelirlilerin kira, gıda ve enerji gibi alanların hangilerinde desteğe ihtiyacı olduğu belirlenecek.

        • 4

          KİMLER VATANDAŞLIK MAAŞI ALABİLECEK?

          Her bölge için ortaya çıkacak ortalama gelirin altında kalan hanelere destek verilecek. Düşük oranda olan tek maaş ile geçinen çok kalabalık haneler de bu destek programından yararlanabilecek.

          Destek verilecek hanelerdeki tek maaşlı çalışanın emekli ya da asgari ücretli olması şartı aranmayacak. Örneğin 5 çocuklu ve 60 bin geliri olan bir haneye de destek verilebilecek. Bölgenin ve hanenin şartları gözetilecek. Destekler nakit olarak hesaplara yatırılacak.

        • 5

          VATANDAŞLIK MAAŞI UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

          Vatandaşlık maaşına yönelik yasal düzenlemenin bu yıl içerisinde Meclise sunulması bekleniyor.

          Daha önce konuya dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz şunları söylemişti:

          GETAD diyoruz, Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi. Bu sistemin pilot uygulamasını önümüzdeki yıl (2026) başlatacağız birkaç ilimizde. 2027 yılında ise tüm ülkeye yaymayı planlıyoruz.

          Bu yeni destek modelimiz özü itibarıyla bir eşik gelirin altında kalan aileleri destekleyici bir model olacak ama istihdam piyasalarından caydırıcı nitelikte de olmayacak. Bu genel kavramsal çerçeve içinde yeni bir sistemi de ülkemize kazandıracağız. Sosyal yardım alanında yapısal bir reformu da hayata geçirmiş olacağız.

        Haberi Hazırlayan: Başak Ergülen
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa