Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Tubitak Ansiklopedi Mamul/Ürün Nedir?

        Üretilerek satışa sunulan, ihtiyacı karşılayan çıktı, somut ve soyut özelliklerin bütünüdür. Mamul kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiştir ve yeni Türkçede "ürün" kelimesi ile karşılanmaktadır. Ürün, mal ve hizmetlerin toplamından oluşmaktadır. Ürünler, doğadan elde edilebildiği gibi (mahsul), ham maddelerin işlenmesiyle de (yiyecek, eşya, eser) elde edilebilmektedir. Satışa ve müşterilerin kabulüne sunulma bakımından fikirler de ürün sıfatı kazanmaktadır. Bunların farklı kombinasyonları, ortaya farklı ürünleri çıkarmaktadır. 

        Tüketiciler ürünlerin sağladığı asıl faydayı elde etmek için karşılığında bir bedel öderler. Tüketiciler, ürünleri esas olarak bu faydaları için satın alırlar. Örneğin bir tabak çorbadan beklenen fayda karın doyurması, otomobilin faydası kişiyi başka yere taşımasıdır. Ürünlerin esas faydasını sağlayan kısmına öz ürün (çekirdek ürün) adı verilmektedir. Ancak ürünler sadece öz ürün için satın alınmazlar. Çorbanın temizliği, sıcaklığı ve lezzeti; otomobilin tasarımı, güven vermesi, satış sonrası hizmetleri ve ikinci el piyasasının varlığı gibi pek çok özellik de ürünle birlikte değerlendirilmektedir. Üründe yer alan standartlara uygunluk, ambalaj, tasarım ve marka onu somut ürün haline getirmekte; satış sonrası hizmetler, montaj ve garanti ürünün sağlayacağı faydaları artırmakta yani onu daha değerli (zenginleştirilmiş-genişletilmiş) ürün haline getirmektedir. 

        Ürünlerin bir bölümünün somut kısmı (örn. ekmek, masa) ağırlıkta iken bir bölümünde ise hizmet kısmı (örn. kuaför, oto yıkama) ağırlıktadır. Lokantada yenen bir yemekte mal (çorba, salata, masa, çatal, kaşık) ile hizmet (hız, güler yüz, sıcaklık, temizlik) dengededir. Hizmet sunan bir kısım üreticilerin (mali müşavir, avukat, patent danışmanı vb.) sunduğu hizmet tamamen soyuttur. Kısaca ifade etmek gerekirse ürün, tüketiciye fayda olarak sunulan somut ve soyut özellikler paketidir.

        Hemen her ürününün karşıladığı bir ihtiyaç ve buna karşılık bir ömrü bulunmaktadır. Ürünler, aynı ihtiyacı daha iyi karşılayan yeni ürün çıktığında ya da ihtiyaç olmaktan çıktıklarında pazardan çekilmektedir. Ürünler, doğuştan ölüme kadar geçen sürede belirli dönemlerde karakteristik özellikler göstermektedir. Buna ürün hayat eğrisi (product life cycle) ismi verilmektedir. 

        YAZAR

        Şuayıp Özdemir

        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa