Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Sözlükçü Nasıl Yazılır? TDK ile Sözlükçü Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        SÖZLÜKÇÜ NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Sözlükçü kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Sözlükçü nasıl yazılır? İşte, Sözlükçü kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        SÖZLÜKÇÜ DOĞRU YAZILIŞI

        sözlükçü

        SÖZLÜKÇÜ KELİMESİNİN ANLAMI

        Sözlük yazan ve hazırlayan kimse; lügatçi, leksikograf. “Sözlükçü” kelimesi doğru yazılışıyla “sözlükçü” şeklindedir. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu’na göre kökeni “sözlük” kelimesine dayanmaktadır. “Sözlük” kelimesi Arapça kökenli olup, “söz” ve “lügat” kelimelerinden türetilmiştir. “Sözlükçü” kelimesi ise “sözlük” kelimesine “çı” eki eklenerek türetilmiştir. “Sözlükçü” kelimesi genellikle sözlüklerin hazırlanması, düzenlenmesi ve yayımlanması gibi işlerle uğraşan kişileri tanımlamak için kullanılır.  Türkiye’de pek çok yayınevi ve akademik kuruluş, çeşitli alanlarda sözlükçüler istihdam etmektedir. Sözlükçüler, kelime araştırmaları yapar, tanımlar, örnek cümleler ve etimolojik bilgiler sağlar. Ayrıca, “sözlükçü” kelimesi genel anlamda, örnek olarak “Kelime anlamını bilmediğim bir sözcüğü sözlükçüye sorabilirim” şeklinde de kullanılabilmektedir. Bu kullanımda “sözlükçü” kelimesi, sözcüklerin anlamını ve kullanımını bilen, sorulara cevap verebilen bir kişiyi ifade eder.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • sözlükcü
        • söslükçü
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa