Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Pankreas Nasıl Yazılır? TDK ile Pankreas Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        PANKREAS NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Pankreas kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Pankreas nasıl yazılır? İşte, Pankreas kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        PANKREAS DOĞRU YAZILIŞI

        pankreas

        PANKREAS KELİMESİNİN ANLAMI

        Pankreas, hayvanlarda bir önemli organ olarak bilinir. İnsanlarda, sağ üst karın bölgesinde üçgen şeklinde bulunan pankreas, biyokimyasal fonksiyonları yerine getirmek için gerekli olan hormonların sentezlenmesinden sorumludur. Pankreas, üretilen hormonlara göre iki bölüme ayrılır: endokrin pankreas ve eksokrin pankreas. Endokrin pankreas, insülin, glukagon, sırasıyla insülin ve glukagon tarafından üretilen iki hormonu üretir. Bunların arasındaki denge, kan şekeri seviyesinin kontrolünden sorumludur. Eksokrin pankreas ise safra oluşturmak için safra asiti üretir. Safra, kirli ve toksik maddelerin emilmesini ve vücuttan atılmasını sağlar. Potasyum, sodyum gibi elektrolitlerin dengesini tutmak, vücudun normal fonksiyonlarını sürdürmesini sağlamak için gereklidir. Bu kelime genellikle pankıreas şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı pankreas şeklinde olmalıdır.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        Pankreas, aynı zamanda önemli bir mineral-elektrolit dengeleyici olarak da tanımlanır.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • pankıreas
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa