Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Bir Şey Nasıl Yazılır? TDK ile Bir Şey Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        BİR ŞEY NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Bir Şey kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Bir Şey nasıl yazılır? İşte, Bir Şey kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        BİR ŞEY DOĞRU YAZILIŞI

        bir şey

        BİR ŞEY KELİMESİNİN ANLAMI

        “Bir şey” kelimesi, Türkçe dilinde genellikle belirli bir konu veya nesne üzerine odaklanmayı gerektiren durumlarda kullanılır. İki ayrı kelimeden oluşur: “bir” ve “şey”. “Bir”, Türkçede belirli bir miktar veya sayıyı ifade eder ve genellikle çoğunlukla tek olan nesne veya durumları vurgulamak için kullanılır. “Şey” kelimesi ise oldukça geniş bir anlama sahip olup, daha belirgin bir ismi olmayan, ismi hatırlanmayan ya da üzerinde durulmak istenmeyen herhangi bir nesne, konu veya durumu belirtmek için kullanılır. “Bir şey" ifadesi genel olarak belirsizlik ifade eder. Bir nesne, durum veya olayın ne olduğunu ifade etmekte tereddüt ya da belirsizlik olduğunda kullanılır. İfade edilecek konunun belirleyici özelliklerinden yoksun olduğunda veya daha genel bir anlama sahip olması gerektiğinde "bir şey" ifadesi kullanılır. “Bir şey” kelimesinin etimolojik kökeni hakkında ise Türk Dil Kurumu’nda her iki sözcüğün ayrı ayrı etimolojik köken bilgileri yer alırken, ikilinin birleştiği “bir şey” şeklindeki ifadenin özel bir etimolojisi bulunmamaktadır. “Bir” kelimesi Türkçe’nin temel sözcüklerindendir ve Türk dili tarihinde çok eskiye dayanır. “Şey” kelimesi ise Arapça kökenlidir ve “şey'” kökünden gelir.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        O “Bir şey olmaz, merak etme” dedikçe ben rahatsız oluyor, kendimi diken üstünde hissediyordum. Ne de olsa ilk kez bir gece kulübüne yanımda kız arkadaş olmadan girmeye ve kapıdaki korumaları atlatmaya çalışacaktık.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • birşey 
        • bişey 
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa