Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Avrupa Ligi UEFA Avrupa Ligi Benfica Sevilla maçı ne zaman hangi kanalda saat kaçta? Benfica Sevilla canlı izle canlı yayın - Futbol Haberleri

        Futbolda daha önce UEFA Kupası, beş sezondur da UEFA Avrupa Ligi olarak organize edilen Avrupa'nın 2 numaralı kupası yarın sahibini bulacak. (21.45 / Star TV)

        Kupanın finalinde Portekiz'in Benfica ile İspanya'nın Sevilla takımları, İtalya'nın Torino kentindeki Juventus Stadı'nda kupayı müzelerine götürebilmek için mücadele edecek.

        Eski adı UEFA Kupası, yeni adı UEFA Avrupa Ligi olan organizasyonda Sevilla üçüncü, Benfica ise ilk kez kupayı kazanmaya çalışacak.

        Sevilla daha önce 2006 ve 2007'de üst üste 2 kez kupayı kazanırken, Benfica ise sonuncusu geçen sezon olmak üzere oynadığı 2 finali de kaybetti. Portekiz ekibi, 1982-83 sezonunda Belçika'nın Anderlecht, geçen sezon da İngiltere'nin Chelsea takımları karşısında finalde başarılı olamadı.

        Futbolda Avrupa'nın kulüpler bazında 2 numaralı organizasyonu olan UEFA Avrupa Ligi, 1955 yılında Fuar Şehirleri Kupası adı altında düzenlenmeye başlandı.

        Organizasyonun adı 1971-72 sezonundan itibaren UEFA Kupası adını alırken, dört sezondur da UEFA Avrupa Ligi olarak düzenlendi.

        KUPAYI KAZANAN TAKIMLAR

        1971-72 sezonundan itibaren adı değiştirilerek UEFA Kupası ismiyle düzenlenen kupayı en çok müzesine götüren takımlar, 3'er kez bu başarıya ulaşan İngiltere'nin Liverpool ile İtalya'nın Inter ve Juventus takımları oldu.

        Kupayı şimdiye dek kazanan takımlar şunlar:

        Inter (İtalya) 3, Juventus (İtalya) 3, Liverpool (İngiltere) 3, Borussia Mönchengladbach (Almanya) 2, Feyenoord (Hollanda) 2, Göteborg (İsveç) 2, Parma (İtalya) 2, Real Madrid (İspanya) 2, Tottenham Hotspur (İngiltere) 2, Sevilla (İspanya) 2, Porto (Portekiz) 2, Atletico Madrid (İspanya) 2, Ajax (Hollanda) 1, Anderlecht (Belçika) 1, Bayer Leverkusen (Almanya) 1, Bayern Münih (Almanya) 1, CSKA Moskova (Rusya) 1, Eintracht Frankfurt (Almanya) 1, Galatasaray (Türkiye) 1, Ipswich Town (İngiltere) 1, Napoli (İtalya) 1, PSV Eindhoven (Hollanda) 1, Schalke 04 (Almanya) 1, Valencia (İspanya) 1, Zenit St. Petersburg (Rusya) 1, Shakhtar Donetsk (Ukrayna) 1, Chelsea (İngiltere) 1.

        KUPANIN GİTTİĞİ ÜLKELER

        UEFA Kupası'nı kazanan takımların ülkeleri şunlar:

        İtalya 9, İspanya ve İngiltere 7, Almanya 6, Hollanda 4, İsveç 2, Rusya 2, Portekiz 2, Belçika 1, Türkiye 1, Ukrayna 1.

        GALATASARAY TARİH YAZDI

        UEFA Kupası'nı kazanan ilk ve tek Türk takımı olan Galatasaray, bu başarısını 1999-2000 sezonunda gerçekleştirdi. Sarı-kırmızılılar, o sezon UEFA Kupası'na maç kaybetmeden uzanırken, Kopenhag'daki finalde İngiltere'nin Arsenal takımını penaltı atışları sonucunda 4-1 mağlup ederek büyük bir başarıya imza attı.

        57 YIL SONRA KARŞI KARŞIYALAR

        UEFA Avrupa Ligi finaline çıkacak İspanya'nın Sevilla ve Portekiz'in Benfica takımları, Avrupa kupalarında 57 yıl sonra karşı karşıya gelecek. İki takım, Avrupa kupaları tarihinde daha önce bir kez eşleşti. 1957 yılında Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ilk turundaki eşleşmede, turu geçen taraf Sevilla oldu. İspanyol ekibi, 19 Eylül 1957'de evinde oynadığı maçta Benfica'yı 3-1 mağlup etti. Lizbon'daki rövanş golsüz berabere sonuçlanınca, Sevilla rakibini elemeyi başardı.

        SEVILLA, PORTEKİZLİLERLE 16 MAÇ YAPTI

        Sevilla, Avrupa kupalarında bugüne dek 16 kez Portekiz takımlarıyla karşılaştı. İspanyol ekibi, yaptığı 16 maçın 8'ini kazanırken, 3 kez berabere kaldı, 5 kez de sahadan mağlubiyetle ayrıldı.

        BENFICA, 14 MAÇTIR İSPANYOLLARI YENEMİYOR

        Benfica ise İspanyol takımlarıyla Avrupa kupalarında 22 karşılaşmaya çıktı. Portekiz temsilcisi, bu 22 maçın 5'ini kazanırken, 10'unu kaybetti, 7'sinde ise berabere kaldı. "Kartallar", İspanyol ekipleriyle yaptıkları son 14 maçta galibiyet yüzü göremedi. En son 1983'de Sevilla şehrinin diğer takımı Real Betis karşısında 2-1 galip gelen Benfica, daha sonra İspanyollarla yaptığı 14 maçta 6 beraberlik alıp, 8 kez de yenildi.

        EN ÇOK İTALYAN TEKNİK ADAMLAR KAZANDI

        UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi'nin en başarılı teknik adamları İtalyanlar oldu. İtalyan teknik adamlar 9 kez kupa şampiyonluğu yaşarken, İspanyollar 7, Hollandalılar 6, Almanlar 5, İngilizler 4, Portekiz ve İsveçliler ise 2 kez şampiyon oldu. Fatih Terim, 2000 yılında Galatasaray'ın kupayı kazanmasıyla listeye giren tek Türk teknik adam olurken, İskoçlar, Belçikalılar, Fransızlar, Ruslar, Rumenler ve Arjantinliler birer kez kupa şampiyonluğuna teknik adam olarak ulaştı.

        REKOR TRAPATTONI'DE

        Avrupa'nın 2 numaralı kupasını en çok kazanan teknik adam İtalyan Giovanni Trapattoni oldu. Deneyimli teknik adam, 1977 ve 1993'te Juventus, 1991'de de Inter ile mutlu sona ulaştı.

        AVRUPA DIŞINDAN SADECE SIMEONE KAZANDI

        UEFA Kupası ve UEFA Avrupa Ligi'ni bugüne dek Avrupa dışından tek teknik direktör kazanmayı başardı. Atletico Madrid'in Arjantinli teknik direktörü Diego Simeone, 2012'de takımını şampiyonluğa taşırken, kıta dışından bu kupayı kazanan ilk ve tek teknik direktör oldu.

        EMERY VE JESUS İLK PEŞİNDE

        Sevilla Teknik Direktörü Unai Emery ve Benfica Teknik Direktörü Jorge Jesus, kariyerlerinde ilk kez bu kupayı kazanmaya çalışacak. Geçen sezon da bu kupada takımına final oynatan Jorge Jesus, takımının şampiyon olması durumunda, bu kupayı kazanan üçüncü Portekizli teknik adam olacak. Emery ise bu kupayı kazanan sekizinci İspanyol teknik adam olmaya çalışacak.

        İLK GOL GÜNEY AFRİKALI FUTBOLCUDAN

        Uluslararası Fuar Şehirleri Kupası adı altında 1955'te başlayan organizasyonun ilk maçı 4 Haziran 1955'te İsviçre'de Charlton ile Basel arasında oynandı. Charlton'ın 5-0 kazandığı bu maçta kupanın ilk golünü de İngiliz takımının Güney Afrikalı oyuncusu Eddie Firmani attı. Turnuvanın ilk ''hat-trick'ini yapmayı ise Arsenal'in forveti Cliff Holton başarırken, 1971'de UEFA Kupası adı altında düzenlenen ilk kupayı İngiliz takımı Tottenham müzesine götürdü. Başlangıçta iki ayaklı finallerle oynanan kupada, 1998'den itibaren tarafsız sahada oynanan tek maçlı finallere dönüldü. Paris'teki Parc des Princes Stadı'nda Inter ve Lazio arasında oynanan bu finali Inter takımı 3-0 kazandı.

        EN GOLCÜSÜ LARSSON

        UEFA Kupası tarihinin en çok gol atan oyuncusu ise İsveçli Henrik Larsson oldu. Feyenoord, Celtic ve Helsingborg takımlarıyla çıktığı maçlarda eleme karşılaşmaları dahil toplam 40 golle turnuvanın gelmiş geçmiş en golcü futbolcusu olan İsveçli santrforu, 31 golle Falcao ve 30 golle Schalke 04'ün Hollandalı futbolcusu Klaas Jan Huntelaar izledi.

        FALCAO, KLINSMANN'IN REKORUNU KIRDI

        Monaco forması giyen Falcao, üç sezon önce Porto formasıyla attığı 17 golle, UEFA Kupası tarihinde bir sezon içinde en fazla gol atan oyuncular listesinde ilk sırada yer alıyor. Kolombiyalı futbolcu Falcao, 2010-2011 sezonunda oynadığı 14 maçta fileleri 17 kez havalandırıp büyük bir başarıya imza attı. Alman Jürgen Klinsmann ise 1995-96 sezonu finalinde, Fransa'nın Bordeaux takımını toplamda 5-1'lik averajla yenerek şampiyon olan Bayern Münih'in, o sezon attığı 32 golün 15'ini kaydetmişti. 1980-81 sezonunda kupayı kazanan Ipswich Town'ın santrforu John Wark ise 14 gol atarak bir sezonda en çok gol atan üçüncü oyuncu olarak dikkati çekti.

        EN ÇOK KAZANAN İSİM TRAPATTONI

        UEFA Kupası'nı en çok kazanan teknik direktör 3 kezle İtalyan Giovanni Trapattoni oldu. Trapattoni, Juventus'un başında 1976-77, 1990-91 ve 1992-93 sezonlarında kupayı kazanma başarısı gösterdi. İspanyol Luis Molowny, 1984 ve 1985'te Real Madrid'i 2 kez üst üste şampiyonluğa taşıdı. Juan de Ramos ise Sevilla'nın başındayken 2 yıl üst üste (2005-06 ve 2006-07) takımını UEFA Kupası şampiyonu yaptı.

        3 KEZ KAZANMIŞ 3 OYUNCU VAR

        UEFA Kupası'nı 3 kez kazanmış 3 futbolcu bulunuyor. İngiliz Ray Clemence, İtalyan Giuseppe Bergomi ve Nicola Berti, UEFA Kupası sevincini 3'er kez yaşadılar. Bergomi ve Berti, kupayı 1991, 1994 ve 1998 yıllarında Inter formasıyla kaldırırken, Clemence ise 2 ayrı takımda kupayı kazanma başarısı gösterdi. 1973 ve 1976 yıllarında Liverpool formasıyla şampiyonluğa ulaşan Clemence, 1984 yılında da Tottenham takımıyla kupaya uzandı.

        EN ÇOK FORMA GİYEN OYUNCU BERGOMI

        UEFA Kupası'nda en çok forma giyen oyuncu ise İtalyanların unutulmaz ismi Giusseppe Bergomi oldu. Bergomi, Inter formasıyla toplam 96 UEFA Kupası maçına çıkarken, Frank Rost, Werder Bremen, Schalke 04 ve Hamburg formalarıyla 90 maçla ikinci, İtalyan kaleci Walter Zenga da 69 maçla üçüncü sırada yer aldı.

        5 GOL BİRDEN ATAN FUTBOLCULAR

        UEFA Kupası'nda bir maçta 5 gol birden atan 4 futbolcu yer alıyor. 1971-72 sezonunda Eintracht Braunschweig, Glentoran'ı 6-1 yenerken, Ludwig Bründl 5 gol birden atarak tarihe geçti. Bu rekoru daha sonra 15 Eylül 1976'da 12-0 biten Derby County-Finn Harps maçında yine 5 gol kaydeden Derby County takımından Kevin Hector, 1984-85 sezonunda Ajax formasıyla Lüksemburg'un Red Boys Differdange takımına 5 gol atan Marco Van Basten, 1992'de de Napoli'nin Uruguaylı oyuncusu Daniel Fonseca, Valencia'ya 5 gol atarak rekora ortak oldu.

        14-0'LIK REKOR

        UEFA Kupası'nın en farklı galibiyetini Hollanda'nın Ajax takımı, Lüksemburg'un Red Boys Differdange ekibini 14-0 yenerek elde etti. 1984-85 sezonundaki eşleşmenin Lüksemburg'da oynanan ilk karşılaşması ise 0-0 berabere sona ermişti.

        İKİ MAÇTA TOPLAM 21 GOL

        Bir başka Hollanda takımı Feyenoord ise kupada bir eşleşmede en çok gol atan ekip olarak rekor kırdı. Feyenoord, 1972-73 sezonunda Lüksemburg takımı olan Rumelange ile yaptığı iki maçta toplam 21 gol atarak kırılması zor bir rekora imza attı. Hollanda ekibi, ilk maçı 9-0, rövanşı da 12-0 kazanarak bir üst tura çıkmayı başardı.

        SEVILLA KAZANIYOR, BENFICA KAYBEDİYOR

        UEFA Avrupa Ligi finalinde karşılaşacak İspanya'nın Sevilla ve Portekiz'in Benfica takımları, bu kupada sahip oldukları "zıt istatistikler"le dikkati çekiyorlar. İki takım da Avrupa'nın 2 numaralı kupasında bugüne dek 2'şer kez finale yükselme başarısı gösterirken, Sevilla 2 finali de kazandı, Benfica ise kaybetti. İspanyol temsilcisi, 2005-2006 ve 2006-2007 sezonlarında o zamanki adıyla UEFA Kupası'nda finale çıkarken, ilkinde İngiltere'nin Middlesbrough, ikincisinde ise kendi ülkesinden Espanyol takımları karşısında istediği sonuçları alıp, üst üste iki kez kupayı müzesine götürdü. Bu kupada ilk olarak 1982-83 sezonunda final oynayan Benfica ise Belçika'nın Anderlecht takımına 1-0 ve 1-1'lik skorlarla boyun eğmek zorunda kaldı. Son olarak geçen sezon yarı finalde Fenerbahçe'yi eleyerek finale adını yazdıran Portekiz ekibi, finalde Chelsea karşısında başarılı olamadı ve oynadığı 2 finali de kaybederek, mutlu sona ulaşamadı.

        BENFICA AVRUPA'DA 9 FİNAL OYNADI

        Portekiz'in önemli ekiplerinden olan Benfica, Avrupa kupalarında bugüne dek 9 kez final oynadı. Bu 9 finalin sadece ikisinde şampiyonluğa ulaşabilen Portekiz temsilcisi, yedisinde ise kaybetti. Avrupa'da 1960'lı yılların başında adeta fırtına gibi esen Benfica, Şampiyon Kulüpler Kupası'nda İspanyol ekipleri Barcelona ve Real Madrid'i üst üste finalde yenerek, kupayı müzesine götürdü.

        52 YIL SONRA AVRUPA'DA KUPA İSTİYOR

        1960-61'de Barcelona, 1961-62'de de Real Madrid karşısında finale çıkan Benfica, Katalan ekibini 3-2, başkent takımını ise 5-3 mağlup ederek, şampiyonluğa ulaştı. Benfica, bu iki şampiyonluğun ardından bugüne kadar 7 kez Avrupa kupalarında final oynadı. Bu finallerin tamamında başarısız olan Portekiz ekibi, Sevilla karşısında 52 yıllık özlemine son vermeye çalışacak.

        301 MİLYON EURO'LUK FİNAL

        UEFA Avrupa Ligi finalinde iki takımın toplam futbolcu değeri 301 milyon 600 bin avro. Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre, Benfica'nın tahmini piyasa değeri 189 milyon 200 bin, Sevilla'nın ise 112 milyon 400 bin avro oldu. Sevilla'nın Hırvat futbolcusu Ivan Rakitic ve Benfica'nın savunma oyuncusu Ezequiel Garay tahmini 20'şer milyon avro bonservis bedeliyle en pahalı futbolcular oldular.

        BENFICA YENİLMEDEN FİNALDE

        UEFA Avrupa Ligi finalinde İspanya'nın Sevilla takımıyla karşılaşacak Benfica, finale kadar yenilgi yüzü görmedi. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde grubunu 3. sırada bitirerek, UEFA Avrupa Ligi'ne katılmaya hak kazanan Portekiz temsilcisi, Avrupa'nın 2 numaralı kupasında finale kadar yaptığı 8 maçta 6 kez galip gelirken, 2 kez de berabere kaldı. Benfica, bu maçlarda rakip fileleri 14 kez havalandırırken, kalesinde sadece 4 gol gördü.

        SEVILLA 3 YENİLGİ, 4 BERABERLİK ALDI

        UEFA Avrupa Ligi finalinde Portekiz'in Benfica takımıyla karşılaşacak İspanyol ekibi Sevilla, finale gelene dek ön eleme ve play-off dahil 18 maça çıktı. Sevilla, yaptığı 18 maçta 11 kez sahadan galip ayrılırken, 3 kez yenildi, 4 kez de berabere kaldı. İspanyol temsilcisi bu maçlarda 40 gol atarken, kalesinde ise 16 gol gördü. UEFA Avrupa Ligi'ne 3. ön eleme turundan başlayan, play-off'un ardından da H Grubu'nda yer alan Sevilla, grubunu 12 puanla lider tamamladı. İkinci turda Slovenya'nın Maribor, üçüncü turda da kendi şehrinin takımı Real Betis'i eleyen Sevilla, çeyrek finalde Portekiz'in Porto, yarı finalde de yine kendi ülkesinden Valencia'yı saf dışı bıraktı ve finale yükseldi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa