Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor 2016 Rio Olimpiyatları Rio Olimpiyatları ne zaman, saat kaçta başlıyor? Olimpiyatlar hakkında detaylı bilgi - 2016 Rio Olimpiyatları Haberleri

        Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 31. Yaz Olimpiyat Oyunları, cumartesi günü sabaha karşı TSİ 02.00'de yapılacak açılış töreniyle resmen başlayacak ve Olimpiyat ateşi 21 Ağustos'a kadar yanacak. Organizatörlerin "zengin ve sofistike" bir olimpiyat olacağını açıkladığı oyunların açılışı Rio de Janeiro'nun ünlü Maracana Stadı'nda yapılacak. 45 ülke başkanının hazır bulunacağı açılıştan notlar şöyle:

        RİO OLİMPİYATLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

        Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 31. Yaz Olimpiyat Oyunları, 6 Ağustos Cumartesi günü TSİ 02.00'de yapılacak açılış töreniyle resmen başlayacak.

        Kreatif direktörlüğünü, City of God (Tanrı Kent) filminin yönetmeni Fernando Meirelles'in yanı sıra Andrucha Washington ve Daniela Thomas'ın üstlendiği törende, Elza Soares, Gilberto Gil, Caetano Veloso, Karol Conka, MC Soffia ve Ludmilla sahneye çıkacak.

        Koreografisini Deborah Colker'ın gerçekleştirdiği açılış töreninde, Brezilyalı modeller Gisele Bündchen ve Lea T de yer alacak.

        306 ETKİNLİK, 2 BİN 488 MADALYA

        Rio de Janeiro'nun 4 farklı bölgesinde (Deodoro, Barra, Copacabana ve Maracana) 17 gün sürecek oyunlarda, toplam 306 etkinlik yapılacak ve 2 bin 488 madalya (812 altın, 812 gümüş ve 864 bronz) dağıtılacak.

        Aralarında, olimpiyatlara ilk kez katılan Kosova ve Güney Sudan'ın da bulunduğu 206 ülkeden 11 binden fazla sporcu, 28 spor branşı içinde yer alan 39 dalda mücadele edecek. Golf 112, ragbi ise 92 yıl sonra olimpiyat programında yer alıyor.

        Güney Amerika'da ilk kez düzenlenen organizasyonda Türkiye'yi, 21 branşta 103 sporcu temsil edecek.

        Rio 2016'da, tarafsız sporcuların yanı sıra ilk defa oluşturulan "Sığınmacı Olimpik Sporcular Takımı" da olimpiyat bayrağı altında yarışacak. 4'ü kadın 10 kişiden oluşan sığınmacılar takımında, 5 Güney Sudan, 2 Suriye, 2 Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve bir Etiyopyalı sporcu bulunacak.

        37 TESİSTE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

        Açılış ve kapanış törenlerinin Maracana Stadı'nda yapılacağı 2016 Olimpiyatları'na, Rio'nun yanı sıra futbol maçlarının oynanacağı Sao Paulo, Belo Horizonte, Salvador, Brasilia ve Manaus kentleri de ev sahipliği yapacak. Yarışmalar, 37 tesiste gerçekleştirilecek.

        BİLET FİYATLARI 420 DOLARA KADAR ÇIKIYOR

        Organizasyonun bilet fiyatları, 40 ile 4 bin 600 real (12 ile bin 420 dolar) arasında değişiyor. Toplam 7,5 milyon biletin yarısından fazlası, 70 realden (21,5 dolar) ucuza satılıyor.

        Brezilya'nın, tahmini 39 milyar real (12 milyar dolar) harcadığı 2016 Olimpiyatları'nın, sosyal medya ve televizyon aracılığıyla yaklaşık 3,5 milyar kişi tarafından takip edilmesi öngörülüyor.

        Brezilya Milli Futbol Takımı'nın yıldızı Neymar, Jamaikalı dünyaca ünlü sprinter Usain Bolt ve kadrosunda birçok Amerikan Basketbol Ligi (NBA) yıldızını barındıran ABD Milli Basketbol Takımı'nın, oyunlarda göstereceği performans merakla bekleniyor.

        BAZI BRANŞLARDA MÜSABAKALAR AÇILIŞTAN ÖNCE BAŞLADI

        2016 Rio Olimpiyat Oyunları, kadın futbol maçlarıyla başladı.Açılıştan iki gün önce başlayan maçlarda alınan sonuçlar şöyle:

        İsveç - Güney Afrika: 1-0

        Kanada - Avustralya: 2-0

        Brezilya - Çin: 3-0

        Almanya - Zimbabve: 6-1

        ABD - Yeni Zelanda: 2-0

        Fransa - Kolombiya: 4-0

        TÜRKİYE'NİN OLİMPİYAT MACERASI

        Brezilya'da resmi açılışı yarın yapılacak 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na 103 sporcuyla katılacak Türkiye, bugüne kadar olimpiyat tarihinde toplam 86 madalya kazandı.

        Türkiye, olimpiyat oyunları tarihinde 38 altın, 25 gümüş, 23 de bronz madalya elde etti.

        EN BAŞARILI OLİMPİYAT ROMA

        Türkiye'nin en başarılı olduğu olimpiyat oyunları Roma 1960 oldu. Toplam 55 sporcuyla katıldığı ve en çok altın madalya kazandığı Roma Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye 7 altın, 2 de gümüş madalya elde etti.

        1948 LONDRA EN ÇOK MADALYA KAZANILAN OLİMPİYAT

        Türkiye en çok madalyayı ise 3 kez olimpiyatlara ev sahipliği yapan Londra'da kazandı.

        1948 Londra Olimpiyatları'nda 6 altın, 4 gümüş, 2 de bronz madalya elde eden ay-yıldızlı sporcular, 12 kezle en çok madalya kazandığı olimpiyatları yaşadı.

        MADALYASIZ OLİMPİYATLAR

        Türkiye, ilk kez özel bir davetle 1908 Londra Olimpiyatları'na sporcu gönderdi. 1908 Londra'ya katılan cimnastikçi Aleko Mulos, olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil eden ilk resmi sporcu oldu.

        Savaşlar nedeniyle ara verilen dönemler dışında 1920 Anvers, 1932 Los Angeles ve 1980 Moskova olimpiyat oyunlarına katılmayan Türkiye, ilk madalyalarını 1936 Berlin Olimpiyatları'nda kazandı. Türkiye'nin 1908 dışında sporcu gönderip madalya kazanamadığı olimpiyatlar ise 1912 Stockholm, 1924 Paris, 1928 Amsterdam ve 1976 Montreal oldu.

        86 MADALYANIN 58'İ GÜREŞ SPORUNDAN

        2016 Rio Olimpiyatları'na 103 sporcuyla katılacak Türkiye, olimpiyat oyunları tarihinde en çok madalyayı güreş branşından kazandı.

        Olimpiyat oyunları tarihinde bugüne kadar toplam 86 madalya kazanan Türkiye, bunların 58'ini güreş sporundan elde etti.

        Türk sporcular, olimpiyat oyunlarında güreşte 28'i altın, 16'sı gümüş, 14'ü de bronz olmak üzere toplam 58 madalya kazanırken, güreşi halter izledi.

        HALTERDE 8 ALTIN

        Özellikle Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu'nun başarılarıyla Türkiye'de popülaritesi artan halterde milliler 8 altın, 2 de bronz olmak üzere toplam 10 madalya kazandı.

        Halterde Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu üçer olimpiyat altını kazanırken, diğer iki altın madalya ise Nurcan Taylan ve Taner Sağır'dan geldi.

        TEKVANDODAN 6 MADALYA

        Olimpiyatlara önce gösteri sporu olarak alınan ve 2000'den itibaren de oyunlara dahil edilen tekvandoda milli sporcular toplam 6 madalya elde etti.

        Tekvandoda ilk ve tek altın madalya son Londra Olimpiyat Oyunları'nda Servet Tazegül'den geldi. Bu branşa Türkiye 1 altın, 3 gümüş, 2 de bronz madalya aldı.

        ATLETİZM

        Türk sporcular, atletizmde 4 gümüş, 1 de bronz madalya ile toplam 5 madalya elde etti.

        Çekiç atmada Eşref Apak, 2004 Atina Olimpiyatları'nı 4. sırada tamamlamasına rağmen önce üçüncü, ardından ikinci sırada yer alan sporcuların dopingli çıkmaları nedeniyle gümüş madalya kazandı.

        Atlet Aslı Çakır Alptekin'in Londra 2102'deki altın, halterci Sibel Özkan'ın da 2008 Pekin'de kazandığı gümüş madalyalar, doping gerekçesiyle geri alındı.

        JUDODA TEK ALTIN HÜSEYİN ÖZKAN'DAN

        Judoda Türk sporcular olimpiyat oyunları tarihinde birer altın ve bronz madalya almayı başardı.

        Bu branşta tek altın madalya 2000 Sidney'de Hüseyin Özkan'dan geldi.

        BOKSTA ALTIN YOK

        Türkiye'nin olimpiyatlarda madalya elde ettiği branşlardan biri olan boksta ise henüz altın madalyaya ulaşan bir Türk sporcu bulunmuyor.

        Milli sporcular boksta 2 gümüş, 3 de bronz madalya elde etti.

        6 BRANŞTA MADALYA ALINDI

        Türkiye olimpiyatlarda 6 branşta madalya aldı.

        Güreş, halter, tekvando, atletizm, judo ve boks, Türkiye'nin madalya elde ettiği branşlar oldu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa