Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

SON dönem ilçelerin ve kentlerin büyük tutkusu…

Çünkü "Cittaslow", yani "Sakin Şehir..." unvanı almak, kente önemli ayrıcalık sağlıyor; öncelikle turizmde tercih edilmesi gereken veya önerilen destinasyonlar arasına giriyor.

Bundan dolayı birçok kent bu unvanı almak için ciddi çabalarda bulunuyor; hatta üyelik için başvuruda bulunanlar dahi kentlerinin girişlerine büyük tabelalara “Cittaslow Başvurusu Yaptık...” yazıları asıyor…

Kelime kökeni İtalyanca “Citta…” yani “Şehir” ile İngilizce "Yavaş..." anlamına gelen "Slow" kelimelerinin bütünleşmesinden oluşan Cittaslow, 1999 yılında kurulan bir anlamda Uluslararası Belediyeler Birliği…

"Yavaş Kent..." diye de anılan bu birliğe kabulün ilk aşamada 59 kriteri varken, bugün bu sayı 70 kritere çıkmış durumda.

301 ÜYEDEN 27’Sİ TÜRKİYE’DEN

Birlik, bugün 33 ülkeden 301 üyeye sahip ve bunun 27’si de Türkiye’den…

Kuruluş amacı olarak da kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak, küreselleşme sonucu gittikçe birbirlerine benzemelerinin önüne geçmek…

Yöresel kültürünün korunması, yöresel yemeklerine, mimarisine, zanaatlarına sahip çıkmasını önemsiyor.

Kentlerin Cittaslow olabilmesi için nüfusunun 50 binin altında bulunması ve sunduğu başvuru dosyası üzerinden belirlenen kriterleri tamamlaması gerekiyor.

Türkiye’nin ilk metropolitan Cittaslow kenti olarak İzmir seçilmişti, bu unvanı son dönem Antalya almakla kalmadı, bu dönem genel kuruluna da ev sahipliği yaptı.

TÜRKİYE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KURULDU

Geçen Temmuz’un 13’ünde gerçekleşen Genel Kurul toplantısında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de Türkiye Koordinatörü seçildi.

Cittaslow’un Türkiye’de Koordinatörlük Ofisinin açılması da oy birliği ile kabul edildi…

BÖCEK’İN ÖNEMLİ ADIMI

Toplantıda ilginç bir gelişmeye de yaşanmış…

Böcek Koordinatör seçildikten sonra Türkiye Ofisinin yönetim ekibini de Genel Kurul sırasında belirlemiş.

Türkiye’de aralarında, Muğla Akyaka, Sinop Gerze, Malatya Arapgir, Antalya Finike, Ankara Güdül, İzmir Foça, Şanlıurfa Halfeti’nin de arasında bulunduğu 27 yerleşimin belediye başkanları arasından yeni ofisi yönetimi belirlenmek isterken, Başkan Böcek, Cittaslyow şehirler arasında bulunan Ordu’nun Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak’a da yönetiminde yer almasını önermiş.

Bunda ne var diyebilirsiniz, ancak yönetimin ağırlıklı bölümü CHP’li başkanlar arasından seçilirken, Ordu’nun Perşembe İlçe Belediye Başkanı Cihat Albayrak AK Partili; hem de partinin Ordu teşkilatını kurup, bir zamanlar da gençlik teşkilatında önemli mevkilerde bulunmuş isimlerden…

Albayrak ile dün makamında sohbet ederken yaşadığı gelişmenin hala etkisi altındaydı.

Ordu Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak
Ordu Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak

Böcek’in kendisini yönetimine almasının ne denli önemli olduğunun altını çizerken, bunun Cittaslow yerleşimler arasında siyasetin sokulmamasının da önemli bir parçası olarak görüyordu.

ORTAK PAYDADA BULUŞMAK

Mutlu olmakta haklı çünkü Türkiye çok uzun yıllar siyasi çekişmenin içinde elde edeceği önemli mevzileri kaybetti; bu hangi partiden olduğuna bakılmaksızın Türkiye’nin kaybı haline dönüştü…

Daha önemlisi, yıllardır büyük uğraşlar sonrası inşa edilmiş ortak payda alanları dağıldı; toplumun hiçbir ayrım göstermeden ortaklaşıp buluştuğu alanlar yerle yeksan edildi…

O nedenle Cittaslow, yani sakin kentlerde sağlanan ortaklaşma önem kazanıyor; siyasetin de sakinleşmesine katkı sağlıyor…

Bunu dün Başkan Albayrak’ın sözlerinde de görmek olasıydı; Böcek’in tutumunun ne ne denli önemli olduğunun altını bir kez çizme gereği duydu…

Umarım diğer alanlara da yansır…

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar