Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Halka açık ve borsada işlem gören şirketler üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladılar. İlgi alanıma giren iki şirketi, Turkcell ve Türk Telekom’un durumunu merak ettim. Çünkü açıklanan rakamları içinde varlık satışları da söz konusu. Bu satışların kâra etkisi nedir? Bu satışlar olmasaydı kâr açıklayabilirler miydi? Bunlara bir göz atalım.

Turkcell’den 9 Eylül 2024’te, 3’üncü çeyrek döneminde, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan, “Ukrayna’da faaliyet gösteren bağlı ortaklıkların hisse satış işleminin kapanışı” açıklaması var. Buradaki bilgiler ışığında finansal sonuçları okuduğumuzda garip bir durum ortaya çıkıyor. Bu dönem için kâr açıklayan Turkcell, aslında zarar etmiş. Ancak onu zarardan kurtaran Ukrayna’daki şirketin satışı olmuş!

Önce Turkcell’in KAP’a yaptığı açıklamaya bir göz atalım:

“Şirketimiz bağlı ortaklıklarından Lifecell LLC, LLC Global Bilgi ve LLC Ukrtower hisselerinin tamamının, tüm hak ve borçları ile birlikte DVL Telecom'a (NJJ Holding grup şirketi) devri gerçekleşmiştir. Şirketimizin bu bağlı ortaklıklarda payı kalmamıştır.

Nihai satış bedeli, kapanış tarihi itibari ile hazırlanacak finansallarda yer alan nakit ve borçlar dâhil olmak üzere yapılacak uyarlamalar çerçevesinde belirlenecek olup, hisse satış sözleşmesine istinaden, kapanış tarihi (bugün, 9 Eylü 2024) itibarıyla tarafımıza 524,3 milyon USD ödenmiştir.”

Turkcell CEO’sunun, 3’üncü çeyreğe ilişkin finansal sonuçlarını değerlendirmesi şöyle:

“Grup gelirleri yıllık bazda yüzde 6,9 artış ile 40,2 milyar TL’ye yükseldi. Net kârımız ise güçlü operasyonel kâra ek olarak Ukrayna’daki varlık satışının da katkısıyla 14,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Financell ve Paycell markalarımızı içinde barındıran techfin odak alanımız, üçüncü çeyrekte de grup büyümemizi destekledi.”

Aslında tablo oldukça net. Zaten Turkcell yönetimi de 14, 3 milyar TL kârını varlık satışının katkısıyla yaptığına işaret ediyor, ama izaha ihtiyaç olan bir durum söz konusu. Çünkü Eylül 2024’te varlık satışından şirket kasasına giren 524,3 milyon dolarlık bir rakam var. Bu varlık satışı yaklaşık 17,9 milyar TL’ye tekabül ediyor. Yani 3’üncü çeyrekte kâr diye açıklanan rakamdan fazla. Eğer bu satış olmasaydı Turkcell, yaklaşık olarak 3 milyar 600 milyon TL zarar açıklamış olacaktı.

Netice itibariyle Turkcell’in yeni yönetimini zarardan Ukrayna’daki varlık satışı kurtarmış. Bakalım yılsonu rakamları nasıl gelecek? Dolayısıyla şirket tarafından açıklanan, “güçlü ve sürdürülebilir büyüme” ifadeleri biraz havada kalıyor.

Türk Telekom ile kıyaslanması açısından Turkcell’in 3’üncü çeyrekteki finansal durumu şöyle: Grup gelirleri yıllık bazda yüzde 6,9 artış ile 40,2 milyar TL’ye yükselmiş. Kârı 14,3 milyar TL olmuş.

Türk Telekom’un 3’ncü çeyrek durumuna da kendi açıkladıkları rakamlar üzerinden bir göz atalım. 2024’ün 3’ncü çeyreğinde konsolide gelirlerini yıllık bazda yüzde 15,9 artışla 40,4 milyar TL’ye yükseltmiş. FAVÖK’ü yıllık bazda yüzde 30,8 artarak yüzde 40,8 marjla 16,5 milyar TL’ye ulaşmış

Rakamlardan anlaşılacağı üzere Türkiye Varlık Fonu (TVF) çatısı altındaki iki şirketin yoğun bir rekabeti söz konusu. Diğer GSM operatörü Vodafone’un bilanço dönemi farklı olduğu için onu bu değerlendirme içine almadım. Fakat Turkcell ve Türk Telekom’un yıllık bazda gelirleri birbirine çok yakın. Gelirlerini daha yüksek oranda artıran Türk Telekom, 200 milyon TL daha fazla gelir elde etmiş. Turkcell 14,4 milyar, Türk Telekom ise 16,5 milyar TL kâr sağlamış.

Türk Telekom CEO’su tarafından 3’ncü çeyrek için yapılan açıklama şöyle:

“Beklediğimiz üzere üçüncü çeyrek pek çok temel performans göstergesinin zirve yaptığı olağanüstü bir dönem oldu. Gelir büyümesinde öngördüğümüz hızlanma ile birlikte FAVÖK ve nakit akışı üretimi önemli ölçüde arttı. Sabit internet ve mobil, üçüncü çeyrekte operasyonel gelirin yüzde 74,5'ini oluşturdu.”

Peki, Türk Telekom’un açıkladığı gelirler ve kâr rakamlarında da Türkcell’de olduğu gibi bir varlık satışı var mı? Mesela bakır kablo satışı söz konusu mu? Bilmiyorum. KAP açıklamalarında da görmedim. Eğer bir açıklama gelirse ona da yer vermek isterim.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar