Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Erol Günaydın 1933 senesinde Trabzon Akçaabat doğumludur. Erol Günaydın tiyatro hayatına Galatasaray Lisesi sayesinde başladı. 1955 Haldun Dormen Cep Tiyatrosu Papaz Kaçtı oyunu ile profesyonel oldu.

Erol Günaydın 1960′da ilk sinema filminde rol aldı, 50 yılı aşkın süredir birçok sayıda film ve tiyatro oyunu, TRT’de Çiçek Taksi dizisi, Nasreddin Hoca tiplemeleri, meddah gösterileri, Ayı Yogi dublajı gibi pekçok projede yer aldı. Mahsun Kırmızıgül’ün Beyaz Melek adlı sinema filminde de rol almıştır.

Kavuklu Hamdi’den İsmail Dümbüllü’lere kadar süren meddahlık geleneğinin son temsilcilerinden hem meddah, hem tiyatro sanatçısı olan Erol Günaydın; 1933 yılında Akçaabat’ta doğmuştur. Adına şarkı bile yazılan Kiziroğulları lakaplı aileden gelmektedir.

Nakliye işiyle uğraşan babası çocukların eğitimini bahane ederek, hepsini bir kamyonla İstanbul’a getirdiğinde Erol Günaydın 8 yaşındadır.

Beşiktaş’ta Alaybey Sokağı’na yerleşirler. Erol’un ilkokul yılları, Karadeniz şivesini düzeltmekle geçer. Sonra bir ahbablarının tavsiyesi ile Galatasaray Lisesi’ne yatılı öğrenci olarak girer.

Çetin Emeç, Mümtaz Zeytinoğlu, Tanju Bileda gibi isimlerin olduğu bir sınıfın öğrencisidir Erol Günaydın. Önce hocaları hicvettiği küçük gösterileri ile sınıflar arasında turneye çıkar, sonra okulun tiyatro kulübüne girer.

Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra Fransız ekolüyle gelenekselliği birleştiren sanatçı, ilk defa “Sinekli Bakkal” filminde Kız Tevfik tipiyle ‘zenne’liği denedi.

Yıllarca zenne olarak sahneye çıkan Günaydın, 33 senedir evli olduğu Güneş Hanım’la Kenterler’le İzmir’e yaptığı bir turne sırasında tanışır:

- “Şapka Ertekin’in İzmir’de bir kafesi vardı. Oraya takılırdım. Güneş de oranın dekorunu yapıyordu. Tanıştık, Yıldız, Müşfik hep beraber istemeye gittik.”

Erol Günaydın üç kız babası: Ayşe, Fatoş ve Günfer. Ayşe ve Fatoş yurtdışında yaşıyor. Günfer, ailesinin yanında, seramik okuyor.

Gazeteci-yazar Emine Algan tarafından birkaç aylık bir süre içinde kendisiyle gerçekleştirilmiş bir nehir-söyleşi 2007 yılında “İki Kalas Bir Heves” başlığı altında kitaplaştırılmıştır. Beyaz Melek adlı sinema filminde oynamıştır.

Erol Günaydın, 79 yaşında 15 Ekim 2012′de İstanbul’da hayata veda etti.