'Artık zarlar atıldı'
Yunanistan'da yapılan referandumdan sonra gelinen nokta Sezar'ın Alea iacta est" (Artık zarlar atıldı) sözünü akıllara getirdi
ABONE OLTüm dünya nefesini tutup dün Yunanistan'da yapılan referandumun sonucunu izledi. Yunanistan Avrupalı alacaklılarının son kurtarma önerisine kocaman bir “Hayır” dedi.
Referandumdan "hayır" sonucunun çıkmasıyla ortaya çıkan tablo akıllara Sezar'ın geçilmesi yasak Rubicon Nehri’nden Roma’ya girerken söylediği ve Roma’nın imparatorluk olma sürecini başlatan “Alea iacta est” (Artık zarlar atıldı) sözünü akıllara getirdi.
Peki gelinen bu nokta Yunanistan için bir "yeniden doğuş mu?" yoksa "dibe vuruşun" habercisi mi?
Nobel ödüllü ünlü ekonomist Paul Krugman, referandumda çıkan sonucunun Avrupa için bir kazanç olduğu görüşünde.
Krugman, The New York Times’daki köşesinde; "Çipras ve Syriza referandumda büyük bir zafer kazandı. Bundan sonraki mücadeleleri için ellerini güçlendirdiler. Ancak tek kazanan onlar olmadı. Bence Avrupa ve Avrupa ideali de kazandı. En azından büyük bir uçurumun kenarından döndü” dedi.
Geçen hafta referandumda oy verseydi "Hayır" diyeceğini yazan Krugman, Yunanistan'ın alacaklılarının empoze etmeye çalıştığı kurtarma programına karşı Yunanistan'ın referandumunun Avrupa'daki demokrasiyi güçlendirdiğini savundu.