Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        New York’ta mutlaka ziyaret ettiğim müzelerin arasında Bowery’deki New Museum var. Açıldığı günden bugüne düzenlediği birbirinden başarılı çağdaş sergilerle adından sıkça söz ettiren bu müzede, ocak sonuna kadar Rosemarie Trockel’ın “A Cosmos” başlıklı sergisi yer alıyor.

        Alman sanatçı farklı disiplindeki üretimlerini, dönem ve kültürlere ait objelerle yan yana getirerek özgün bir dille sanatının son otuz yılına ışık tutuyor. Ayrıksı bir retrospektif olarak tariflendirilebilmesi ise hangi işlerin sanatçının üretimi olduğu, hangilerinin ise olmadığının izini sürüşte saklı.

        TROCKEL’IN RENKLİ DÜNYASI

        Bambaşka anlatımlarla şekillenen bu baş döndürücü serginin belirli bir mantık çerçevesinde gezilmesine özen gösterilmiş. Binanın üç katına yayılan serginin genelinde beyaz küp anlayışının tam aksi bir duruş hakim. Koyu renk duvarlarla çevrilen alanlara loş ışıklandırma eşlik ediyor. Yaklaşık 90 parçanın yer aldığı sergiyi gezmeye ilk kattan başlıyorum. Burada, sanat ve doğa temaları keskin bir biçimde öne çıkıyor.

        Nadireler Kabinesi’ni anımsatan işler arasında 1964’te avlanan 12.5 kiloluk devasa bir Maine istakozuna rastlamak tuhaf bir karşılama oluyor. Beyaz seramiklerle kaplanmış özel bir odada ise tavandan ters sarkıtılmış sahte palmiyenin yer aldığı düzenleme çok çarpıcı bir etki bırakıyor. Bir üst katta Trockel’ın geçmiş üretimlerinde malzeme olarak sıkça kullandığı “yün” ile gerçekleştirdiği çalışmaları bir araya getirilmiş.

        Son bölümde de sanatçının daha yakın dönemine ait çeşitli seramikleri sunuluyor. Yukarıdan aşağıya katları tekrar gezerek inerken daha farklı bir bakış açısıyla ilerliyor, bu sergi deneyimimde ilk izlediğim bölüme tekrar yönelme ihtiyacı hissediyorum. Keza sanatçının iç dünyasını keşfe çıkmak için en doğru yer burası...

        Birçok iş var fotoğraflamak istediğim. Ancak çekim izni istediğim güvenlik görevlisinden hayır cevabı alıyorum. Özellikle de sosyal medyaya yansıttığı sıcak tavrıyla izleyiciyle samimi bir ilişki kuran New Museum için oldukça tezat bir yaklaşım bu! Trockel’ın kitabını almakla yetiniyor, kapanışına bir hafta kala izlediğim bu sergiye ev sahipliği yapan müzeden yine de memnun ayrılıyorum.

        SONRAKİ GÖSTERİM LONDRA’DA

        İlk gösterimi geçtiğimiz yıl Madrid’deki Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia’da gerçekleştirilen “A Cosmos”u New York’ta izleme şansı bulamayan sanatseverlerin yolu Londra’ya düşerse, Serpentine Gallery’yi 13 Şubat – 7 Nisan tarihleri arasında ziyaret etmelerini öneririm.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar