Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BEBEK’te konumlanan AB Art Space, gerek mekânsal özellikleri gerekse yapılanma şekliyle alışılagelmiş galeri kalıplarının dışına çıkan yeni bir sanat alanı olarak karşımıza çıkıyor. Bu taze mekân, kendisini Contini Art Gallery’nin Türkiye ayağı olarak tariflendiriyor ve işbirliği içinde oldukları bu İtalyan galerinin bünyesinde yer alan, uluslararası önemli sanatçıların kimi yapıtlarını sergiliyor. Geçtiğimiz ocak ayında kapılarını Küçük Bebek Caddesi’ndeki Çınaraltı Apartmanı’nda açan galeri, Ayşe Torfilli ve Banu Kavak Dural’ın inisiyatifinde faaliyete geçiriliyor. Giriş katında dekorasyon ürünlerine ağırlıklı olarak yer verilen AB Art Space’in alt katına inince, ana sergileme mekânına ulaşılıyor. Bebek’e yolunuz düşerse Fernando Botero, Alessandro Papetti, Enrico Ghinato, Enzo Fiore, Fabrizio Plessi, Igor Mitoraj ve Mario Arlati’yi yan yana getiren karma sergiyi izlemeniz mümkün.

        VİDEO ART’LARIYLA FABRIZIO PLESSI

        Fabrizio Plessi’nin “Digital Boat” ve “Icone” adlı iki farklı video enstalasyonu, serginin en dikkat çeken çalışmaları olarak öne çıkıyorlar. Bir önceki Venedik Bienali’nde “Mariverticali” isimli düzenlemesini Venedik Pavyonu’nda sergileyen Plessi’nin işlerini İstanbul’da görebilmek memnuniyet verici bir deneyim oluyor. Video sanatına su elementini özgün bir şekilde eklemleyerek çalışmalar üreten İtalyan sanatçının bu iki işinde de “su”yun sanatçının işlerine odak noktası olarak dahil edildiği gözlemlenebiliyor. Sanatçının “Icone” serisine ait yapıtı, paslanmaz çelik bir kasa içine yerleştirilen yuvarlak iki ekrandan meydana geliyor. Pürüzsüz çeliğin ayna efektiyle izleyiciye kendi görüntüsünü yansıtışı da durağan olmayan görselliğe başka bir boyut daha kazandırıyor. 2011 tarihli diğer eser ise ahşap bir teknenin kendi içinde barındırdığı denizi betimlemekte. Plessi, “Dijital Tekne” adlı bu çalışmasıyla geleneksel el yapımı bir sandalla teknolojiyi mütevazı olduğu kadar gösterişli bir biçimde bir araya getirmeyi başarıyor.

        ULUSLARARASI SANATÇILAR

        Kolombiyalı ünlü sanatçı Botero da sergide “Circus Couple” ve “Donna e Cavallo” başlıklı 2008 tarihli, yağlıboya ve suluboya çalışmalarıyla yer alıyor. İtalyan Enzo Fiore’nin organik malzemeler kullanarak ürettiği portre serisi, Alessandro Papetti’nin büyük ebatlı yağlıboyaları, Enrico Ghinato’nun araba imgelerini aktardığı tuvalleri, Mario Arlati’nin doğa soyutlamalarına yer verdiği çalışmaları ile Igor Mitoraj’in bronzla gerçekleştirdiği iki heykeli de bu sergide görülebiliyor. Uluslararası sanatçıları Türk sanatseverlerle buluşturma misyonuyla yola çıkan AB Art Space’te açılan sergilerin, yaklaşık dört aya yayılarak izlenebilirliğinin artırılması da hedeflenmekte.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar