Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HAFTANIN SANAT TURU

        Bu yeni yılda da sizlere çağdaş sanat alanında izlemenizi önereceğim etkinliklerden, öne çıkan sergilerden, sanat mekanlarından, sanatçılardan bahsetmeye devam edeceğim. Haftanın sanat turu için hazırladığım seçkide ise x-ist'te Nalan Yırtmaç, Rampa'da Selma Gürbüz, Elipsis'te Serkan Taycan ve Egeran'da Ivan Navarro'nun sergileri var.

        Hala görmediyseniz kasım sonlarında, Egeran Galeri'nin ev sahipliğinde düzenlenen Ivan Navarro'nun "Tünelin Ucundaki Işık" başlıklı sergisini kaçırmayın derim.

        1997'den bugüne Amerika'da yaşayan Şili doğumlu Navarro'nun iki görsel kültüre de dayanan eserleri, kendi ülkesinin meseleleriyle ve konularıyla ilişki kurarken, aynı zamanda Amerikan sanat akımlarıyla bir diyalog kuruyor. Elektrik ve endüstriyel malzemeleri toplumdaki daha büyük güç sistemlerini irdelemek için kullanan Navarro'nun Türkiye'deki ilk kişisel sergisi haftaya sonlanıyor. Nalan Yırtmaç'ın solo sergisi ise x-ist'te yer alıyor. Son dönem çalışmalarında, kentsel yaşam alanlarındaki radikal dönüşümlere odaklanan sanatçı, sürmekte olan inşaat ve yıkım faaliyetlerinin arka planındaki barınma hakkı, göç, kent hakkı, zorla tahliyeler ve rant kavramlarını sorguluyor. Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde ve İstanbul'da çektiği fotoğrafları kullanarak ürettiği kolajları ve yeni resimlerinden meydana gelen "Lütfen Arkaya Doğru İlerleyiniz II: Afetşehir" 19 Ocak'a kadar izlenebilir.

        Bugün Rampa'da açılışı gerçekleşen sergi de Selma Gürbüz'e ait. Sanatçının resim, desen ve heykel gibi farklı disiplinlerdeki üretimleriyle sunulan bu son sergisi "Uzun gece. Uzak yolculuklar." başlığını taşıyor. Buradaki işlerinde, Gürbüz'ün gizem ve büyü dolu dünyasını, gerçek ve düşsel yolculuklarından derlediği imgeleri üzerinden okumak mümkün olacak. Sanatçının uzun soluklu sanat pratiğindeki görsel mitolojilerin izini sürmek üzere Rampa'yı 9 Şubat'a kadar ziyaret edilebilirsiniz.

        Fotograf meraklıları da Elipsis Galeri'nin Karaköy'deki yeni mekanına uğrayabilirler. Şu sıralar galeride, Serkan Taycan'ın "Kabuk" isimli solosu yer alıyor. Sergiye adını veren bu serisinde sanatçı, İstanbul'un hızlı ve sürekli değişimini şehrin çeperleri üzerinden ele alıyor. Taycan, "Urban Millennium" olarak adlandırılan ve 2007 yılında dünyada ilk kez kent nüfusunun taşra nüfusunu geçmesinin, artık kente farklı açılardan bakılması gerektiği fikrinden yola çıkarak, kentin değişimini ve onu oluşturan yeni olguları fotoğraflıyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar