Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2012'nin sonlanmasına birkaç gün kala geçtiğimiz senenin muhasebesini sıklıkla yaptığımız şu günlerde ben de galericilere sordum. Sizce yılın en iyi sergisi hangisiydi?

        ASLI SÜMER (artSümer)

        Arter'deki Mona Hatoum sergisi 2012'de benim izlediğim en iyi sergiydi. Hatoum'un işlerini kendi sanat bakış açıma çok yakın buluyorum. Zaten çok güçlü kavramları konu alıyor ve bu gücü ilk bakışta hissettiren bir görsel dil kullanıyor. Hem çok farklı medyumları kullanabilecek kadar açık bakabiliyor, hem de bunca farklı malzemeyi yanyana koyduğunda tuhaf bir tutarlılık da yaratıyor. Zihni çalıştıran, hisleri uyandıran bir sergiydi.

        FEZA VELİCANGİL (Sanatorium)

        2012 yılında beni en çok etkileyen sergi küratörlüğünü Selen Ansen'in yaptığı Berlinde De Bruyckere'nin "Yara" adlı sergisi oldu. ‘Et'in hamlığının doğallığı, görsel olarak uyandırdığı hayranlık duygusu, bunun yanı sıra kabuk kalktıktan sonra yaşayan canlıların ortak organik temeli ve kırılganlığının olabildiğince çıplak bir şekilde sunulmuş olması çok etkileyiciydi. Çukurcuma Hamamı'na yerleştirilmiş olan enstalasyon ve Vincent Dunoyer'nin haftanın 5 günü, günde 2 defa tekrarladığı performanslarından da kesinlikle bahsetmek gerekir.

        ÇAĞLA CABAOĞLU (Çağla Cabaoğlu Gallery)

        Bu yıl en beğendiğim sergiler, küratörlüğünü Başak Şenova'nın yaptığı Arter'de gerçekleştirilen "Hamle" sergisiydi. Yine Arter'de Mona Hatoum'un Emre Baykal'ın küratörlüğünde düzenlenen "Hala Buradasın" sergisini de çok beğendim.

        SELİN SÖL (Daire Galeri)

        Kurumsal alanda yapılan sergiler çok daha fazla kaynak, destek ve imkanlarla hazırlandığı için bu sene yine iyi sergilere ev sahipliği yaptılar. Salt Beyoğlu'ndaki Hassan Khan sergisi beni en etkileyen sergi oldu. Sanatla tasarımın karışmadığı, izleyiciden tam dikkatini saatlerce talep eden ve sadece fikirlerin ön planda olduğu bu multidisipliner sergi, adeta sanatçının zihninde bir gezintiye çıkmak gibiydi.

        SEVİL BİNAT (C.A.M. Galeri)

        Bence geçtiğimiz 2012 yılının en iyi sergisi Rampa'daki Erinç Seymen sergisiydi. Desenlerin ve video işlerin hem içerikleri hem de sunumları kusursuzdu. Seymen'in sanki fantastik bir masal görünümündeki eserleri, birbiriyle bağlantılı ve tutarlı bir dizi sembolik imge dizisi üzerinden, günümüz ilişki ve algı koşullarını yeniden düzenlememize yönelik alternatif bir iletişim aracı olma önerisinde bulunuyordu. Ben çok etkileyici buldum.

        SİNEM YÖRÜK (Elipsis Gallery)

        Bence yılın en iyi sergisi Arter'deki Mona Hatoum'un "Hala Buradasın" sergisi oldu. Sanatçının İstanbul'da bulunmasıyla kendisini yakından tanıma fırsatını da yakalamış olduk.

        DARYO BESKİNAZİ (x-ist)

        Ben bu sene en fazla Arter'deki sergileri sevdim, ancak illa bir isim lazımsa Mona Hatoum harikuladeydi; net, sade hacimli heykelleri aşırı kavramsalcılık ve gösterişten uzak, derdini tertemiz anlatan işlerdi. Ama yine de Arter'deki Adel Abidin videoları da olağanüstüydü demeden geçemeyeceğim. Gerçi o bir grup sergisiydi ama ben bu ismi aralarından cımbızla çeker alırım doğrusu... Bunun dışında Erinç Seymen'in yeni biten ve sadece çok uzun zamanda üretilmiş desenlerinden oluşan sergisi de kocaman ancak her kelimesi tek tek tasarlanmış, sıfır imla hatasının yanında kusursuz bir anlaşılırlık ve akışkanlıkla yağ gibi akıp giden, başı sonu belli bir edebi cümle gibiydi ve enfesti.

        YEŞİM TURANLI (Pi Artworks)

        Bence 2012'nin en iyi sergisi artSümer'de gerçekleştirilen Onur Gülfidan'ın "Harika Günler" adlı sergisi idi. Sanatçıyı özgün ve samimi buldum. İşlerin haricinde sergi kurgusu da çok iyiydi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar