Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Bu deneyim sonunda asıl güçlü ve iradeli olanın bizim değil, engelli olarak nitelendirilen koca yürekli insanların olduğunu anladım.” “Bu eğitimi, anne adayları, bürokratlar, toplumun her kesiminden insan almalı diye düşünüyorum.” “Önyargılı olmamam gerektiğini öğrendim.” “Rampalar bir mimar olarak farkındalığımı artırdı.” “Kendimi biraz üzgün, biraz suçlu hissediyorum.” “Onların yerine kendimi koyabildiğimi hissettim.” “Bir engelli yakını olarak onu ve diğerlerini daha iyi anladığımı hissettim.” “Kesinlikle onların engelli değil, bizim onları engelli yaptığımızı öğrendim.”

        “Asıl engel biziz.” “Engellilere karşı tutumlarımdaki yanlışlıkları gördüm.” “Engelli değil, engellenmiş denmesi gerektiğini öğrendim.” “Mimar olarak daha dikkatli, duyarlı tasarımlar yapmam gerektiğini öğrendim.”

        *

        İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz Aralık ayında açılan Türkiye’nin ilk Engelli Farkındalık Merkezi, bir sene içinde 200 kurumdan 5 bin 230 kişiye “engellilerin yaşadıkları zorlukları bizzat deneyimleme” fırsatı verdi.

        Duygu düşüncelerini bir cümle ile anlatmaları istendi. İşte o cümlelerden bazıları yukarıdakiler. İnsan yaşamadığı sürece farkında olamıyor gerçekten. Babamda yaşadığım için ‘herkesin her an engelli kalabileceği’ gerçeğini iliklerime kadar hissettim.

        Fizik tedavi hafif hasarlı için bile deveye hendek idi. Beyin-sinir iletişimi içerdiğinden, tedavi biriminin adı ‘‘Nörolojik Rehabilitasyon’’ idi.

        Özeli-devleti sağlam taksimetreye tabi, bir elin 5 parmağı idi.

        Babamın yaşadığı ev denize 300 metre idi. Sağlığında nerede ise deniz kuşu idi. Tekerlekli sandalye ile bile denize 50 metre yaklaşabildi.

        Bildiğin sedyenin balon tekerleklisine ‘plaj sedyesi’ deniyor idi. Engelliye en yararlı ve doğal fizik tedavinin doktorlar birle deniz olduğunu söylüyor idi. Belediye bile engelliler için adedi 4 bin lira olduğundan sahile koyamıyor idi. Sağlığında denizden çıkmayan babam, deniz burnunun dibinde, dünyaya denize hasret veda etti.

        Hissettiği mi? Engelli Farkındalık Merkezi’nde engelli olma deneyimi yaşayan engelsizlerin dediği gibi; kesinlikle onlar engelli değil. Onlara biz engel oluyoruz çünkü!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar