Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Üstüne tüy dikmek! Bardağı taşıran son damla olma ihtimali yüksek davranış türü. Bak neymiş olay;

        Osmanlı’nın Paris elçisi Yirmi Sekiz Mehmet Çelebi. Fransa kralı 15. Louis’nin sarayında gördüklerini 50 sayfalık bir seyahatnamede anlattı. “Paris Sefaretnamesi” adlı eseri büyük yankı uyandırdı. Eser İngiltere’de de ilgi gördü.

        Bir bölümde Fransızların erkek ya da kadın su gibi parfüm kullandıklarından bahsediyor. Ancak çevreden gelen pis kokularla parfüm kokularının birleşerek daha beter bir koku oluşturmasından yakınmış. Kokunun hiç bir parfüm cinsi tarafından bastırılamadığından söz ediyor. Nedeni şu; Koridor köşelerine hacetlerin büyüğü gideriliyor. Uşaklar, bunları dışarıya atmadan önce bir kaz tüyünü içine sokuyor. Büyük hacet, olduğu yerde öylece kurumaya terk ediliyor. Birkaç gün sonra da uşaklar tüyden tutarak, sertleşmiş olan haceti dışarıya atıyor.

        Çelebi Mehmet, Türkçe deyimler sözlüğüne bu hatırası ile böylece bir özdeyiş hediye eder; “Üzerine Tüy Dikmek”. Hatanın, hatayla telafi edilmesi karşısında bu sözü sarf etmiş.

        Referandum telaşına denk geldi. TÜRSAB’ın (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) açtığı dava sonucu Hollanda menşeili online rezervasyon portalı Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetleri durduruldu. Geçen aylarda Hollanda ile yaşanan diplomasi krizine bağlanıyor durum. Yanlışı düzelmek isterim. TÜRSAB bu davayı 2015’te açtı. Karar tarihi 2017.

        UYGUN SEÇİM YAPILIYOR

        Booking kapatıldı mı? Bunun ardından Booking nedir? sorusuna yanıt aranmaya başlandı. İnternetten otel arayanların bir numaralı kaynağı kendisi. 200’den fazla website ve uygulama üzerinden 700.000’den fazla otelin fiyatlarını karşılaştırıp önünüze seriyor. Tatil için en uygun seçimi yaptırıyor. Sayesinde hiçbir otel rahat rahat adam silkeleyemiyor.

        Türkiye otellerine erişim kapandı. Türk vatandaşları Türkiye’den yalnızca diğer ülkelerin tatil olanakları için seçenekleri değerlendirebiliyor.

        Yabancı turist de Türkiye hariç, her ülkede rezervasyon yapabiliyor. PTT, telefon kulübesine jeton satamıyor diye cep telefonlarını yasaklamak gibi görünüyor durum. TÜRSAB üyesi olmalarına rağmen otelciler de kendilerini 15 Temmuz gecesinde hissettiklerinden farklı hissetmiyorlar. ETİK (Ege Turistik İşletmeler Ve Konaklamalar Birliği) Başkanı Mehmet İşler, TÜRSAB’ın davası sonucu otelini kapatma girişiminde bulundu. Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Celal Bayraktaroğlu eklendi ardına.

        Online pazarlamanın en büyük sağlayıcısı olan bir sistemi devre dışı bırakmak mantıklı görünmüyor. Hele kapatılan sisteme rakipleri bile rekabette yakın olamazken. Bu kapatma kararı sonucunda insanlar tekrar acentelere yönelir mi? Türkiye artık grup rezervasyonları ülkesi olmaktan çıkmışken; açıkçası, sanmıyorum.

        TURSAB’ın kendi ayaklarına sıkmış olması muhtemel. İpi boynuna geçirip, altındaki tabureyi tekmelemek gibi görünüyor. Ya da turizm krizinin üzerine tüy dikmek!.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar