Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Her ne kadar bizim pek alışık olmadığımız bir tarz olsa bile birileri konuyu profesyonelce ele almış görünüyor. İZKA tarafından yürütülen, ‘İzmir Kentsel Pazarlama Stratejik Planı’ndan bahsediyorum. Hatırlarsınız bu yılın başlarında bir konsorsiyum açılan ihaleyi kazandı ve çalışmalara başladı. Geçen ay ilk etabın sonuçlarını yayınladılar.

        İzmir’e ilişkin ‘algı ve bilinirlik araştırması’ kapsamında İzmir ve ilçelerinde yaşayanlar ile fikir önderlerinden oluşan birçok kişinin görüşleri alınmış. Türkiye genelinde 17 şehirden 2 bin kişinin ve 10 ülkeden 700 yabancının fikirleri incelenmiş. Örnek olabilecek kentsel pazarlamaya ilişkin faaliyetler incelenmiş, farklı açılardan kıyaslama çalışmaları yapılmış. İncelemenizi tavsiye ederim. Çok ilginizi çekecektir. İnternet üzerinden İZKA’nın sitesinde tüm sunuma ulaşabilirsiniz.

        Bu bilgiler ışığında şehrimizin marka konumlandırması yaratılacak. Bu konumlandırmaya paralel olarak da strateji ve pazarlama planı oluşturulacak. Çalışanlara kolay gelsin.

        Türkiye ve İzmirlilere göre İzmir, kültürlü, iyi eğitimli ve takdir edilen bir kadın olarak algılanıyormuş. Türkiye geneli şehrimizi Kordon’u ile hatırlarken, bizim için Saat Kulesi önemli bir görsel taşıyıcı çıkmış. Ancak yabancı turistler için dini özelliği nedeniyle Efes ilk akla gelen görüntü oluyormuş. Ayrıca bizim rengimizi ‘mavi’ olarak tanımlamışlar.

        Daha pek çok bilgi araştırmanın içinde var. Ancak ben şu saat kulesi ve mavi algısına fena halde içerledim. Yüzyıldan az biraz fazla geçmişi olan ve bir padişahın tahta çıkışının 25’inci yılının kutlaması için yaptırdığı bir ikonun bu kadar şehrimizle özdeşleştirilmesine hiçbir zaman katılmamışımdır. İzmir’de yaşayanlar dışında hiç kimseye bir mana ifade etmeyen bir yapının bu kadar öne çıkarılmasını hep yadırgamışımdır. Umarım gene karşımıza çıkmaz, sadece bir tespit olarak kalır.

        Gelelim ‘mavi’ye. Yani bize yakıştırdığımız renge. Mavi koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren bir etki, açık tonlarda kullanıldığında veya beyazla karıştırıldığında yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratır. Sindirmeyi ve korumayı sembolize eder. Psikolojide mutsuzluğu temsil eder. Üstelik bütün renkler arasında en iştah kapatıcı renktir. Maviyi sevenler genellikle romantik ve duygusal bir kişiliğe sahiptirler. Tamam, bu günün şartlarında bize yakışıyor ama gelecekte farklı olsa iyi olabilir.

        Umarım artık İzmir’in marka kent olması hakkında fikir beyan edenler, fikirlerini bu araştırmanın içindeki verilere dayandırarak dile getirirler, biz de boş laflardan kurtuluruz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar