Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Satıcı, alıcının elini sıkıca tutar. Karşılıklı fiyat teklifleri söylenirken eller, kolları koparmak istermiş gibi aşağı yukarı sallanır. Yanlarında mutlaka birkaç izleyici olmalıdır, aksi takdirde hiçbir anlamı kalmaz. Çok eskilerden gelen bir alışveriş kültürü bu, bilmeyenimiz yoktur. Seyretmesi çok eğlendiricidir. Anlaşamazlarsa sonsuza kadar kolları sallayacaklarmış gibi gelir ama sonuçta bir şekilde eller ayrılır. Biz buna ‘hayvan pazarlığı’ diyoruz.

        Alıcı ile satıcı yüz yüze gelebiliyorsa işleyen bir pazarlık sistemi bu. Bizim yeni yeni tanışmaya ve alışmaya başladığımız, büyük alışveriş merkezlerinde elini tutacağımız bir satıcı muhatabı bulamadığımız için pek çok alanda kaybolmaya mahkum bir kültür bu. Kurban alırken bile kilo fiyatı bu, diyorlar, kurbanını seçiyorsun, tartılıyor. Fişini kesiyorlar, paranı ödüyorsun. Etini alıyorsun, sessiz sedasız ayrılıyorsun.

        Diğer tüm ürünlerle de aynı ilişki içindeyiz. Raflarda yan yana sıralanmış ürünler, önlerinde fiyat etiketleri ve alıcı bir başına. ‘-Şu kadar alsam bana kaça olur, şu bedelden bir kuruş aşağıya almam‘ gibi karşı teklif sunma şansınız yok. Üstelik siz satın alma kararını verirken sizi izleyen hiç kimse de yok. Bu kültürden gelen bizler için hiç kolay değil bu tarz alışveriş ama alıştık artık.

        Asıl sorun, size ürününü satmak isteyen, sizin tarafınızda tercih edilen olmanın yollarını bulmak isteyen satıcılarda. Kendilerini sizlere tanıtmak, tercih edilen olmak için onlar da düşünüyorlar. Özellikle tüm iletişim kanallarını başarıyla kullanan yabancı markaların ve bu gerçeğin önceden farkına varmış olan yerli üreticilerimizin karşısında hiç rekabet şanslarının kalmadığını gördüklerinden, farklı iletişim kanallarından size ulaşmaya çalışıyorlar. Pek istekli ve keyifli olmasalar da başka bir yollarının kalmadığını tüm üreticilerimiz gayet güzel anlamış durumdalar.

        Ancak henüz bu ‘hayvan pazarlığı’ kültürünü üzerlerinden atamadıkları için, iletişim kanalları ile yaptıkları satın almalarda markalarını oldukça komik durumlara düşürüyorlar. Bazen gazetelerin kadın eklerinde, freze takım tezgahı ilanı görmeniz bu sebepten.

        Size ‘-Ne alaka! Burada ne işi var’ dedirten reklamlara biraz daha hoşgörü ile bakın. Bu reklam veren mutlaka bir gün yaptığı yanlışı anlayacaktır.

        Kurban pazarlığı derken nerelere geldik yine. Hepinize iyi bayramlar.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar