Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen hafta, izlediğiniz tüm reklam ve dizi metinlerinin fikir yazarlığını yapanların aslında yazarlar değil, sizler olduğunu söylemiştim. Ne olmak istediğimizi ve ne olduğumuzun nasıl tespit edildiğini, nasıl gönlümüzden geçenin bulunduğunu ve bize etkili kelimelerle nasıl sunulduğunun teknik olarak aşamalarını anlatmıştım. Şimdi devam edelim.

        Hiç tanımadığınız insanların yaşadığı bir ülke düşünün. Bu ülkeye ürettiğiniz malları pazarlamak hedefiniz olsun. Elbette o insanların beklentilerini bulmaya çalışmak ilk işiniz olacak. Ne söyleyeceğinizi bulmanız gerekir. Kabul edilebilir bir söyleminiz olmadığı takdirde hiç şansınız yok, biliyorsunuz.

        Doğal olarak ilk iş, izlenen dizileri ve reklamları incelemek olacaktır. Doğruya çok yakın verileri mutlaka elde edersiniz. Üstüne bir de niteliksel ve niceliksel araştırma raporlarını eklerseniz, o insanlara nasıl satabileceğinizi net şekilde görebilirsiniz. Bu aşamadan sonrası sadece doğru partnerleri bulmak ve çalışmak olacaktır.

        Yurt dışına mal satmak isteyen şirketlerimiz elbette bu yolu izliyorlardır. Ancak benim sözü getirmek istediğim yer bu değil. Bize mal satmak ve bizi hiç tanımayan birileri bizi tanımaya çalışırken ilk aşamada neleri görecek, gelin beraber bir bakalım.

        Öncelikle dizilerimize bakınca çok zor bir yorumlama onları bekliyor olacak. Aile reisleri kanun dışı işlerle çok zengin olmuş, bu yüzden her konuda ve her yerde yaptırımı olabilen bir işadamı. Bu reisin mutlaka eşi dışında bir ilişkisi var. Zaten aile bireylerinin neredeyse tümünün aklı dışarıda. Ahlak falan hak getire. Üstelik bu dizi formları izlenme oranı (reyting) rekorları kırıyor. Ayıla bayıla izleniyor. Kısacası bulacağınız iş partneriniz bu. Onunla nasıl ilişki kuracağınız ve ne teklif edeceğiniz hakkında herhalde yeterli bir kanaatiniz olmuştur.

        Gelelim reklamlara. Yani tüketici davranışlarının özüne. Asıl şenlik burada. Hediye, promosyon, indirim. Yanında bunlardan biri yoksa satış yok. Benzin almak için bile mutlaka yanında bu üçünden biri olmalı. Gel çık işin içinden. Kalite, hizmet hikaye, ‘sen bana ne rüşvet vereceksin onu söyle’ diyen bir tüketici. Satın alma sebebini, avantaya bağlamış bir talep. Eh, herhalde ne sunacağınızı da bulmuşsunuzdur artık.

        İşte bizi hiç tanımayan birilerinin, tanımaya başlarken elde edeceği ilk izlenimler bu. Sakın zorunuza gitmesin. Siz bu reklamlara ve dizilere puan kazandırdıkça, farklı olduğunuzu ispat edebilmeniz mümkün değil. Unutmayın, size sunulan tüm reklam metinlerinin ve dizi senaryolarının fikir yazarlığını siz yapıyorsunuz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar