Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eminim herkes bir tebrik mesajı geldiğini anlamıştır bu klişe girişle. Yıllardır her bayram geldiğinde, özellikle arife ve birinci günlerde gazetelerde bayram kutlama ilanları yayınlanır. Düzenli iletişim kuramayan markalar için kendilerini gösterebilmek, var olduklarını ortaya koyabilmek, hatırlanmayı sağlayabilmek için iyi bir fırsat sunar bu günler.

        Neredeyse tamamına yakını aynı klişe cümleyle mesaj verir. “Sayın dost ve müşterilerimizin..” diye başlar tebrik mesajları. İşte bu noktada çok ciddi bir iletişim kazasına uğrar ilanı verenler. Önlerine çıkan bu fırsatı kaçırmış olurlar.

        Yıllar önce çok uluslu bir reklam ajansının yöneticisi verdiği eğitimde üzerine basa basa şu fikri yerleştirmeye çalışmıştı bizlere. Sadece kendi üstün yönlerini anlatan markalar soğuk markalardır. Tüketicisine neden var olduğunu ve onun hayatını nasıl kolaylaştırdığını, kısaca onun için var olduğunu anlatan markalar sıcak markalardır. “Elbette insanlar tercihlerini sıcak markalardan yana kullanırlar”, demişti ve eklemişti; “Ne pahasına olursa olsun kurulacak her iletişimde tüketicinize soğuk gelebilecek her türlü mesajdan kaçınacaksınız.”

        Yabancı markaların bizimle kurduğu iletişimi dikkatle inceleyin, bu yaklaşımı siz de fark edeceksiniz. Hiçbir yabancı marka bize soğuk gelmez.

        +

        Pazarlama iletişiminin böylesine basit bir gerçeğini bile kullanmaktan uzak durmayı becerebilen bizler, ısrarla soğuk marka algısını sürdürmeye devam ediyoruz. Ben merkezli, kendini öven ve ben olmazsam bitersin havasında, “kapıma gel, yalvar yakar sana mal satayım” der gibi iletişim kurmaya ısrarla devam ediyoruz. Neredeyse, beni kimler kimler istiyor, sana mı kaldık demediğimiz kalıyor.

        Abarttığımı düşünüyorsanız bir de yerli markalarımızın sizlerle kurduğu iletişimi bu gözle bir inceleyin. Çok az sayıda, -ki onlarda pazarda paylarını almış durumda- markalarımız hariç neler olduğunu kendi gözlerinizle göreceksiniz.

        Bayramın bize sunduğu iletişim fırsatlarına birkaç gün kaldı. Umarım sözlerimi dikkate alırsınız.

        Geleceğe çok daha güvenle bakabileceğimiz, birlik içinde, çok daha mutlu, huzur içinde nice bayramlarda birlikte olmamız dileğimle, sizlere iyi bayramlar diliyorum.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar