Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tüketicinin satın alma sebebini etkileyen faktörler nelerdir? Üzerinde uzun araştırmalar yapılan, pazarlamanın var olma sebebini anlatan bir cümle bu. Bu cümleden hareketle her şey araştırılır. Psikolojik, kültürel, ekonomik faktörler vs. Emin olun siz bir satın alma kararı verdiğinizde, hatta sizin için hiç önemli olmayan bir şey olsa bile, hemen akabinde yüzlerce kişi, sizin o kararı niye verdiğinizi anlamaya çalışır.

        Bir gün biri karşınıza çıksa ve sen şu tarihte şu sebeplerden ötürü şu ürünü satın aldın dese eminim o kişi hakkında akıl sağlığının yerinde olmadığını düşünürsünüz. Biz bu insanların yaptığı işe ‘pazarlama’ diyoruz. Buradan üretilen fikirlere göre sizin satın alma kararınızı etkilemeye çalışmaya da ‘pazarlama iletişimi.’

        Şimdi size bu akıl sağlığının yerinde olmadığını düşündüğünüz insanların ürettiği bir analiz tablosunu vereceğim. Adı ‘satın alma riski’ tablosu. Yüksek riskli, orta riskli ve düşük riskli diye üç kategori var. Kısaca, karar verirken hangi risk tutumuna göre davrandığımızı gösteriyor. ‘Yanlış karar verirsem, beni ne bekliyor?’ endişesine göre hazırlanmış.

        Mesela sakız alırken bu endişeyi düşük bir risk olarak değerlendiriyoruz ve pek düşünmüyoruz. Bu noktada kararımızı etkileyen faktör, ‘yanlış karar verdiysem bir daha almam, olur biter’ üzerine kurulu. Ancak bir beyaz eşya alırken bu kadar kolay karar veremiyoruz. Endişemiz biraz yüksek ve ikna edilmemiz gerekiyor. Bu orta riskli bir kategoriye giriyor. Ev, araba vb. ürünler yüksek riskli gruba giriyor ve yüksek endişe taşıyor. İyice düşünmeden kesinlikle karar verilemeyen kategori bu.

        +

        Amacım burada bilimsel ifadelerle canınızı sıkmak değil elbette. Malum önümüzde referandum var. Bir karar vereceğiz ve seçeneğimiz sadece iki tane ile kısıtlı. Ya ‘evet’ satın alacağız ya da ‘hayır’. Birileri ‘satın al’ diyor, birileri ‘satın alma’ diyor. Nedenlerini anlatmak için her iki tarafın savunucuları harıl harıl çalışıyor. Görünen o ki, büyük çoğunluğumuz hangisini satın alacağına çoktan karar vermiş.

        Çok merak ediyorum, bakın bakalım, siz satın alma davranışınızı hangi risk grubunda görerek satın alma kararınızı vermişsiniz.

        Ben en çok şu, ‘Söylemleriyle partisinin kapatılmasına sebep olan milletvekilinin vekilliğine devam edebilmesi’ ne takıldım. Bana çok yüksek riskli bir satın alma gibi geliyor.

        Kusura bakmayın, malum akıl sağlığım pek yerinde değil de...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar