Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Omurga sağlığınız için sigaradan uzak durun

        Ceyda ERENOĞLU / HT GAZETE

        Omurga sağlığımızı bozmada istemeden de olsa hatalar yapabiliyoruz. Sigara kullanımı, hareketsizlik ve obezite bunların en önemlilerinden. Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk “Sigara kullanımı, omurlar arasındaki disklere giden kan akımını azaltarak disklerin beslenmesini bozuyor. Beslenmesi bozulan diskler de dejenerasyona uğrayıp rahatsızlıklara açık hale geliyor” diyor. Sigara bunun dışında omur kemiklerinin kalitesini bozarak kırık ve dejenerasyon riskini de artırıyor.

        Kilo fazlalığı omurganın üzerine fazla yük binmesi anlamına geliyor. Normalden fazla yük aktarımı disk ve omur eklemlerinde dejenerasyon etkisi yaparak kişinin omurga hastalıklarına yakalanmasına yol açıyor. Düzenli ve doğru şekilde yapılan hareketin omurga sağlığı üzerinde pozitif etkisi olduğu belirtiliyor. Hareket; omurganın dengeli ve sağlıklı olmasını sağlıyor. Ofis ortamında yanlış oturma pozisyonu, omurganın çevresindeki kasların kasılmasına, eklem ve bağlarda gerilmeye yol açıp disklerde dejenerasyona zemin hazırlayabiliyor.

        AĞIR ÇANTALAR TEHLİKE İŞARETİ

        Ağır çanta kullanımı omurga üzerinde dengesiz yüklenmeye neden olarak kas ve bağlarda zorlanmaya yol açabiliyor. Günümüzde kadınların sık kullandığı sıkı sütyenler, boyundan bağlı bluzlar ve elbiseler de kas dengesini olumsuz yönde etkileyerek bağların gerilmesine yol açıyor. Tüm bunların sonucunda kişinin bel, sırt ve boyun bölgesinde ağrılar gelişebiliyor.

        OMURGA SAĞLIĞIYLA İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

        -Ameliyat bel fıtığı veya omurga kireçlenmelerinde son çaredir: YANLIŞ. Bazı durumlarda ameliyat ilk seçenek olabilir. Özellikle uzun süre devam eden şiddetli ağrılarda, ayaklarda kuvvet kaybı ve idrar kaçırma durumlarında ameliyat tercih edilir.

        -Omurga ameliyatları çok riskli ameliyatlardır: YANLIŞ. Günümüzde uygulanan yeni yöntemlerle risk oranı çok aza indirgenmiştir. Yeni teknolojilerle uygulanan ameliyatlarda başarı oranı yüzde 95 civarındadır.

        -Omurgamdan ameliyat olursam felç olurum: YANLIŞ. ‘Nöromonitorizasyon’ adı verilen sistemle ameliyat esnasında sinirlerin fonksiyonları sürekli kontrol altında tutulup gelişebilecek komplikasyonlar önceden önlenebilir.

        -Ameliyat sonrasında hastalığın nüks etme riski yüksektir: YANLIŞ. Ameliyat sonrasında istirahat süresine uyulan hastalarda, kilo düzenlemesi yapılıp düzenli egzersizler ve doğru oturup kalkma eğitimleri de verildiği takdirde, hastalığın yeniden nüks etme oranı yüzde 5’in altına düşmektedir. Hangi yöntemle tedavi olunursa olunsun risk faktörlerinin azaltılıp hayatın ona göre düzenlenmesi gerekmektedir.

        -Fizik tedavi ve egzersiz bel fıtığını yok edebilir: YANLIŞ. Fizik tedavi ve diğer yöntemler orijinal halini kaybetmiş dokuyu eski haline sokamaz. Bu tür tedavilerde amaç kas ve eklemleri kuvvetlendirip vücut yükünü dağıtmaktır.

        -Bel fıtığında masaj ve bel çekmeyle iyileşmek mümkündür: YANLIŞ. Bunların her hastaya göre farklı uygulanması ve hekim gözetiminde yapılması gerekir. Yanlış uygulanan bu tür girişimler sonucunda sakat kalmalarla bile karşılaşılmaktadır.

        -Omurga problemleri kişinin zayıf veya kilolu olmasıyla ilişkilidir: YANLIŞ: Omurga hastalıklarında kilo önemli bir etken olsa da az kilolu ama kas yapısı zayıf kişilerde de bel fıtığı ve diğer omurga hastalıkları görülebilmektedir.

        BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

        -İnsan omurgası 33 adet kemikten oluşur.

        -Ergenlikteki omurga eğriliği kızlarda erkeklere göre 10 kat fazla görülür.

        -Birçok kanser türü ilk olarak omurgaya yayılım gösterir. Geceleri sırt ve bel ağrısı çeken hastalar bu açıdan değerlendirilmelidir.

        -Kollarda ve bacaklarda kuvvet kaybı (kısmi felç) gelişmeden önce birçok omurga hastalığı başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

        -Herkesin fizyolojik ve biyomekanik problemleri farklıdır. Omurga hastalıkları kişiye özel tedavi gerektirir.

        YARIN: EN KOLAY VE EN ZOR TEDAVİ EDİLEN OMURGA HASTALIKLARI

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa