Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi Ortopedi ve Travmatoloji Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk omurga eğriliği tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        Sağlıklı beslenme, düzenli spor, sigarasız yaşam ve yeterli uyku duruşunuzu dikleştiriyor. Ağırlık kaldırmak omurgaya zarar verirken, yüzme çok yararlı görülüyor.

        Omurga sağlığı gerek içerdiği gerekse destek görevi yaptığı yapılar nedeniyle çok önemli. 33 adet omur kemiğinin birleşmesiyle oluşan ve içinde omuriliği barındıran kemik yapıya, 'omurga' deniyor. Omurilik beyin sapından başlayıp omurga içinde devam edip ikinci bel omurunda sonlanarak fibroz bir bant şeklini alıyor ve filum terminaleyi oluşturuyor.

        Ortopedi ve Travmatoloji Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk "Omur kemikleri arasından çıkan sinirler, bulunduğu bölgeye göre; kol, gövde ve bacakların hareketini sağlıyor. Omurga bu sinirlerin omurilikten çıkana kadarki seyrinde koruma ve vücudu dengede tutma görevi görüyor" diyor. En sık rastlanan omurga hastalıkları şöyle sıralanıyor:

        SIK RASTLANAN OMURGA HASTALIKLARI

        - İlk sırada 'dejeneratif omurga hastalıkları' var. Bu sorunun bulunduğu bölgeye göre sıklıkla boyun ve bel bölgesi tutulmalarıyla karşılaşılıyor.

        - İkinci sırada, servikal ve lomber bölgede daha sık görülen 'disk hastalıkları' bulunuyor.

        - Üçüncü sıra 'omurganın eğrilikleri'nin. Skolyoz ve kifoz olarak adlandırılan bu eğrilikler sonradan kazanılmış veya doğumsal kaynaklı olabiliyor.

        - Dördüncü sırada 'omurga bölgesinin travmaları' var. Travma sonrası görülebilen omur kemiklerinin bir veya birden fazlasının kırığı ile osteoporotik omurgada görülebilen kırıklar bu grupta yer alıyor.

        - Beşinci sırada 'omurganın tümörleri' bulunuyor. Bu tümörlerin büyük kısmı metastaz sonucu oluşuyor. Daha nadir görülen kısmınıysa omurganın primer tümörleri oluşturuyor.

        - Son sıradaysa omurganın enfeksiyonları yer alıyor.

        Omurga hastalıkları en sık kimlerde görülür?

        - İleri yaş grubunda

        - Osteoporotik hastalarda

        - Doğumsal anomalisi olanlarda

        - Ailesinde skolyoz veya kifoz öyküsü bulunanlarda

        - Yoğun çalışma temposu olanlarda

        Bu belirtilere dikkat!

        - Bel ağrısı ve bacağa yayılan ağrı

        - Boyun ağrısı ile kollara ve sırta yayılan ağrı

        - Bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük

        - Ellerde uyuşma ve güçsüzlük

        - Omuz dengesizliği

        - Meme asimetrisi

        - Duruş bozukluğu

        Omurga sağlığına düşman hareketler

        - Ağır kaldırma

        - Bilinçsiz yapılan spor

        - Bel ve boyun bölgesinde zorlayıcı rotasyon hareketleri

        - Karın içi basıncını artıran

        Kadınlar genetik mağduru

        Omurga sorunlarının kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazla. Bunun nedeninin genetik ve hormonal faktörler olduğuna dikkat çekiliyor. Osteoporoz sıklıkla kadınlara özgü bir sorun olarak

        görülürken, osteoporotik omur kırıklarının kadınlarda görülme sıklığının erkeklere nazaran daha fazla olduğu belirtiliyor.

        Bilinçli yapılan hiçbir spor kişiye zarar vermese de omurga sağlığı söz konusu olduğunda omurganın bası altında kaldığı ağırlık sporları (ağırlık kaldırma, vb.) omurgaya uzun dönemde zarar verebiliyor. Bu sporlar disk dejenerasyonları ve disk hernileri (fıtık) görülme olasılığını artırıyor. Yüzme gibi vücut ağırlığının suyun kaldırma kuvvetiyle azaltıldığı sporlarsa omurga sağlığı açısından yararlı bulunuyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa