Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Rusya'ya karşı kara operasyonu düzenlemek zorunda kalabiliriz

        Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir kez daha Ukrayna'ya asker gönderme ihtimalinden bahsetti.

        Macron, "Weimar Üçgeni" formatı kapsamında Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'la bir araya geldiği Berlin ziyareti sonrası uçakta Fransız gazetesi Le Parisien'e açıklamalarda bulundu.

        Geçen haftalarda AB ülkeleri içinde tartışmaya yol açan "Ukrayna’ya asker göndermek ihtimal dışı değil" ifadelerinin ardından konuşan Macron, "Bunu arzu etmiyorum ve bu konuda inisiyatif almayacağım ama belki bir noktada Rus kuvvetlerine karşı koyması için kara operasyonu yapılması gerekecek. Fransa'nın gücü, bunu yapabilmesidir" dedi.

        Macron, kamuoyunda Scholz'la aralarında Ukrayna ile ilgili gerginlik olduğu yönündeki haberlere ilişkin, Alman Şansölye ile arasında hiçbir anlaşmazlık bulunmadığını söyledi.

        Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa'da birçok ülkenin Rusya'ya karşı mücadele yöntemi belirlemede kendileri ile "aynı çizgide" olduğunu ileri sürerek, askeri dahil tüm senaryolara hazırlıklı olduklarını söyledi.

        Ayrıca Rusya'nın "korku söylemi" yaydığını ve buna kanmamak gerektiğini belirten Macron, "Kendimizi korkutmamalıyız. Karşımızda büyük bir güç yok. Rusya nükleer silahlara sahip orta ölçekli bir güç" ifadesini kullandı.

        ATEŞKES İSTENECEK

        Macron, dün YouTube'da yayımlanan bir röportajdaysa Rusya ve Ukrayna arasında ateşkesle ilgili yorumlarda bulundu.

        Fransa Cumhurbaşkanı, 26 Temmuz-11 Ağustos'ta düzenlenecek Paris 2024 Olimpiyat Oyunları süresince iki ülke arasında ateşkes sağlanmasını isteyeceklerini söyledi.

        REKLAM

        "TEK BİR İNANCI PAYLAŞIYORUZ"

        Kiev'e asker gönderme ve uzun menzilli füze yollama başlıkları, Avrupa ülkeleri arasında görüş ayrılıklarına sebep olmuştu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, daha önce de Ukrayna'ya asker gönderilebileceğinin söyleyen Macron'a karşı çıkmıştı.

        Macron, Scholz ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, iki gün önce Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya gelmişti. Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada başından beri Ukrayna'yı desteklediklerini ancak Rusya ile savaşta olmadıklarını vurgulayan Scholz, ortak hedefin Ukrayna'nın Rusya'ya karşı kendisini etkili şekilde savunabilmesi olduğunu kaydetmişti.

        Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Ukrayna konusunda birlik çağrısında bulunarak "Tek bir inancı paylaşıyoruz" diye konuşmuştu. Rusya'nın Ukrayna Savaşı'nı kazanmaması için ne gerekiyorsa yapacaklarını vurgulayan Macron, "Mümkün olduğu kadar Ukrayna'yı ve Ukrayna halkını desteklemeye devam edeceğiz ve gerilimi tırmandıracak hiçbir girişimde bulunmayacağız" demişti.

        Polonya Başbakanı Donald Tusk ise toplantıdaki atmosferin, Avrupa başkentleri arasında büyük anlaşmazlıklar veya fikir ayrılıklarının bulunduğu yönündeki söylentilerin doğru olmadığını çok açık şekilde gösterdiğini söylemişti.

        *Haberin görselleri AP ve AA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa