Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yeni yıl neden 1 Ocak'ta başlıyor? 1 Ocak neden yılbaşı olarak kutlanıyor, bunun bir anlamı var mı? | Dış Haberler
        • 1

          Tüm dünyada yeni yıl 1 Ocak'ta başlıyor. Ancak durum her zaman böyle değildi. Aslında yüzyıllar boyunca 25 Mart ve 25 Aralık da dâhil olmak üzere başka tarihler takvimin başlangıcını belirledi. Peki 1 Ocak nasıl yılbaşı oldu?

        • 2

          Bunun için Roma kralı Numa Pompilius'a kısmen teşekkür edebiliriz. Geleneğe göre, hükümdarlığı sırasında (yaklaşık M.Ö. 715-673) Numa, Roma cumhuriyet takvimini revize etti, böylece ilk ay olarak Ocak, Mart'ın yerini aldı.

        • 3

          M.Ö. 46'da Jül Sezar daha fazla değişiklik getirdi, ancak bilindiği şekliyle Jülyen takvimi yılın açılış tarihi olarak 1 Ocak'ı korudu. Roma İmparatorluğu'nun genişlemesiyle Jülyen takviminin kullanımı da yaygınlaştı.

          Bununla birlikte, M.S. 5. yüzyılda Roma'nın düşüşünün ardından, birçok Hristiyan ülke takvimi dinlerini daha iyi yansıtacak şekilde değiştirdi ve 25 Mart (Müjde Bayramı) ve 25 Aralık (Noel) yaygın yeni yıl günleri oldu.

        • 4

          Daha sonra Jülyen takviminin yıllarla ilgili yanlış hesaplama nedeniyle ek değişiklikler gerektirdiği anlaşıldı. Bu hatanın birkaç asır boyunca kümülatif etkisi, çeşitli olayların yanlış mevsimde gerçekleşmesine neden oldu. Paskalya tarihini belirlerken de sorunlar yaratıyordu. Böylece, Papa XIII tarafından 1 Ocak, yeni yıl başlangıcı olarak restore edildi.

          Kaynak: Britannica

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa