Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Önceki gün İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni alakadar eden bir yazı kaleme aldım.

Ve üniversite senatosunun almış olduğu karar gereği bundan böyle hukuk fakültesi mezunu olmayanlara da ALES sınav sonucu ile İstanbul Hukuk Fakültesi’nde yüksek lisans veya doktora yapma hakkı verildiğini aktardım.

Ve söz konusu bu skandal kararın ne anlama geldiğini anlatmak için de Veteriner Hekimliğini örnek olarak gösterdim. Amacım birbiri ile alakasız iki meslek grubu üzerinden İstanbul Hukuk Fakültesi’ne dahası Türk Hukuk sistemine yapılamaya çalışılan kötülüğü anlatmaktı.

Niyetim asla ve keza Veteriner Hekimliği küçümsemek ya da bu bilim alanını hukuk biliminden aşağıda göstermek filan değildi.

Kaldı ki aynı yazıda Edebiyat, Mühendislik, İlahiyat diyerek başka meslek gruplarını da sıralamıştım.

Ancak niye bilmiyorum…

Onların hiçbirinden değil sadece Veteriner Hekimlerden yazıma tepkiler aldım. Twitter’da bu tepkiler çok yoğundu ancak hem bağlı olduğum kurumun ilkeleriyle ters düşmemek hem de 140 karakterlik bir mesajla incindiklerini söyleyen veteriner hekimlerin gönlünü kazanmak adına cevap vermedim. Bunu bir yazıyla yapmanın daha uygun olacağını düşündüm.

TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ'NDEN TELEFON

Bu arada Türk Veteriner hekimleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Haluk Aşkaroğlu da tarafıma ulaştı.

Yazımda meslek gruplarını örnek göstermede asla bir art niyet olmadığını dilim döndüğünce ifade etmeye çalıştım Haluk Bey’e. Ve ne demek istediğimi tam olarak anlatmak adına da durumu tersine çevirdim ve şöyle bir soru sordum Sayın Aşkaroğlu’na;

“Çok yüksek puanlarla girilen hem de 5 yıl büyük emek sarfedilerek mezun olunan bir bölümdür Veterinerlik Fakülteleri. Mevzuat değişse ve YÖK dese ki; Bundan böyle hangi bölümden mezun olduğu mühim değil. Dileyen herkes ALES puanıyla Veterinerlik Fakültelerinde lisans ya da doktora yapabilir ve dolayısıyla sonrasında da bu fakültelerde öğrencilere ders anlatacak statüye kavuşabilir! Mesela Hukuk Fakültesi bir mezunun… Sonradan hayvanlara olan sevgisi ve ilgisi dolayısıyla Veteriner Hekimliğe merak sarması ve bu meraktan dolayı da doktorasını herhangi bir Veterinerlik Fakültesi’nde tamamlaması… Hak kazanıp derslere girmesi ve yıllarca dirsek çürütüp o fakülteye girmiş Veteriner Hekim adaylarına hayvan bakımı, tedavisi ile alakalı konularda ders verecek olması ve bu konularda ahkam kesmesi… Nasıl karşılarsınız?”

“Elbette ki kabul edilemez böyle bir durum!” cevabını verdi. Edilmez de zaten… Her bilim kendi alanında kıymetlidir ve bu alanlarda var olmak isteyen öğrencilere de ancak ve ancak köklü eğitim almış eğitimcilerin ders anlatması bir zorunluluktur! Bu arada…

VETERİNER HEKİMLİK BÜYÜK SORUNLARLA BOĞUŞUYOR

İyi dostluklar kavgayla başlar…

Sayın Haluk Aşkaroğlu o telefonu yazıma dair serzenişlerini iletmek, belki de kavga etmek için açmıştı ama olmadı.

Daha güzeli oldu. Sohbetimiz bir yerde onların mesleki sorunlarına geldi. Dinleyince öğrendim ki çok ama çok dertli bir alan orası da…

İşte Veteriner Hekimliğin o dertleri ve çözüm önerileri…

* Veteriner Fakülteleri açılmamalı! Yeni fakülteler açmak yerine, mevcut fakültelerimizin uluslararası denkliğinin onaylanması için çaba harcanmalı ve veteriner fakültesi açmak için uluslararası düzeyde kabul gören asgari standartlar oluşturulmalıdır.

* Mevcut fakülte sayıları azaltılmalı veya coğrafi olarak uygun olanlar arasında birleştirmeler yapılmalı, ÖSYM sınavlarında Veteriner Fakültelerine giriş için taban puan oluşturulmalı.

* Konuya ilişkin kararlar alınırken, 6343 sayılı Kanun’a göre kurulmuş kamu kurumu niteliği olan, tüzel kişiliğe haiz, kendine bağlı 56 Bölge ve İl Odası ile veteriner hekimlik mesleğini ve sayıları 30 bini geçen veteriner hekimleri yasal olarak en üst düzeyde temsil eden Türk Veteriner Hekimleri Birliği olmak üzere, ilgili tüm paydaşların fikir ve görüşlerine baş vurulmalıdır.

* Tek Sağlık kapsamında Tek Sağlık Yasası çıkarılarak yasal ve yapısal düzenlemelere bir an önce başlanmalı.

* Sağlık Bakanlığı bünyesinde taşra yapılanmasını da içeren Veteriner Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ihdas edilmeli.

*Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde mevcut yapı yerine, uluslararası yasalar ile tarafı olduğumuz uluslararası antlaşmaların gereği olan hayvan sağlığı, gıda güvenliği, veteriner halk sağlığı ve hayvan refahının bir bütün olarak yürütüleceği, merkezden taşraya emir komuta zincirinin kesintiye uğramaksızın çalışacağı tek ve bağımsız bir Veteriner Otoritesi, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ihdas edilmelidir.

* Ülkemiz genelinde norm kadro çalışmalarının biran önce yapılarak, kamu yararını da dikkate alarak, Tarım ve Orman Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına ve Belediyelere Veteriner Hekim alımı yapılması isabetli olacaktır. Yerel yönetimler keyfi uygulamalar ile değil, yasanın verdiği görevleri etkin kadrolar ve imkânlar ile yerine getirmelidir.

* Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner İşleri Daire Başkanlıklarının oluşturulması, il ve ilçe belediyelerinde Veteriner İşleri Müdürlüklerinin oluşturulması, ilçe belediyeleri için Veteriner Hekim istihdamının zorunlu olmalı.

* Anayasa Mahkemesinin 2006/111-112 gerekçesi kararı da dikkate alınarak Anayasanın eşitlik ilkesi kapsamında ve yasal olarak sağlık sınıfında olan Veteriner Hekimlerinde,03.08.2018 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 7146 sayılı kanun ile Sağlık çalışanlarına uygulanmakta olan yılda 2 ay fiili hizmet zammı uygulamasından yararlandırılması. Yine aynı kanunla, Emekli beşeri hekim ve diş hekimleri için yapılan iyileştirmelerden de emekli veteriner hekimlerin yararlandırılması için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır.

* Hayvan ve halk sağlığı çalışma ortamlarında şiddetin önemli bir risk faktörü haline gelmesinden dolayı meslektaşlarımıza yönelik sözlü ve fiili saldırılara karşı 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda sağlık çalışanlarına şiddete yönelik yapılan değişiklikle ‘Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele ilişkin kasten işlenen suçlarda takip yükümlülüğünün cumhuriyet savcısına verilmesi’ konusu veteriner hekimleri de kapsamalı, yetkili ve sorumlular şiddeti doğuran ve yaygınlaşmasını sağlayan nedenler üzerinde yeterince durmalı, şiddet sahiplerine en ağır ceza uygulanmalıdır.

* Veteriner Hekimliğinde uzmanlık konusundaki eksikliklerin bir an önce giderilerek, ihtiyaç duyulan uzmanlık eğitimlerinin hakkıyla ve en azından gelişmiş ülkelerdeki örneklerine uygun şekilde yapılarak uzman veteriner hekimlerin yetiştirilmesi ve ülkeye hizmetlerinden yararlanılması bir gerekliliktir.

* Cumhurbaşkanlığımızda mevcut olan, Sağlık ve sosyal Politikalar ile yeni oluşturulan Gıda, Tarım, Orman ve Hayvancılık Politikaları Kurullarında veteriner hekimlere yer verilmeli.

* Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile bazı kanun hükmünde kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında yer alan “Yüksek Danışma Kurulu Oluşumuna” kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olan Türk Veteriner Hekimleri Birliği dahil edilmeli.

* Ulusal Beslenme Konseyinin daimi üyeleri arasında Veteriner Hekimlik mesleğini en üst düzeyde temsil eden Türk Veteriner Hekimleri Birliği bulunmalı.

* Ulusal Beslenme Konseyi Bilim Komisyonunda veteriner hekim öğretim üyelerine yer verilmelidir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar