Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen hafta bu köşede Fenerbahçe yönetimine seslenmiş ve "Çoğunluğunu taraftarın verdiği tahvil ihracı ile birlikte kasaya 100 milyon TL koymuştunuz. Şimdi neden yüzde 15'lik halka arz daha düşünüyorsunuz? Yoksa bu paraların bir kısmı yönetici alacaklarına mı gitti?" diye sormuştum. Başkanvekili Sayın Abdullah Kiğılı arayıp beni bilgilendirdi.

        Sayın Kiğılı "Bizde bir lira bile yönetici alacağı ödenmedi. Tahvil ihracından gelen 100 milyon TL'nin önemli bir kısmı borç ödemeye gitti. 50 milyon dolarlık banka borcu kapattık. Halka arz için ise kongreden izin aldık ama daha arz etmedik. İhtiyaç duyarsak açacağız" dedi.

        Kiğılı'nın açıklamaları sonunda ortaya şu tablo çıktı:

        1-Fenerbahçe taraftarından gelen parayla 50 milyon dolarlık banka borcu kapatmış. Geriye 120 milyon dolar banka borcu kalmış.

        2- Yüzde 15'ini bugün itibariyle halka arz etse, yaklaşık 165 milyon TL gelir elde edip banka borçlarının çok büyük bir kısmını kapatabilir.

        Ancak Abdullah Kiğılı söylemese de, Fenerbahçe'nin çok daha büyük planları olduğunu ve halka açılacak yüzde 15'lik hisse kısmının bir bölümünün bu büyük planlar için ayrılabileceğini öğrendim.

        2 DEV PLAN VE GYO HEDEFİ

        Fenerbahçe stadın hemen yanındaki Kenan Evren Lisesi arazisinin devrini bekliyor. Bu okulun arazisini alabilmek için 3 okul yaptırma sözü vermişlerdi. 2 okul bitirildi ve bakanlığa devredildi. 3. okul ise Eylül ayında tamamlanacak. Devir işlemleri ise bitti. Şimdi Fenerbahçe Kenan Evren Lisesi arazisinin kendisine devredilmesi için gereken son imzanın atılmasını bekliyor. Bu yapıldığında lise arazisi üzerine bir alışveriş merkezi ve yaklaşık 80-100 yataklı bir otel projesi yapılacak.

        İkinci önemli yatırım planı ise Ataşehir'de. Salon arazisinin yakınlarında yine Ülker Grubu ile ortaklaşa bir rezidans-otel projesi için anlaşma imzalandı. Bu proje ile Kenan Evren Lisesi üzerine yapılacak inşaatların aynı zaman diliminde başlaması öngörülüyor. Bu iki inşaat projesi bittiğinde hedeflenen tahmini geliri milyar TL. Yaklaşık 2.5-3 yıl sonra da bu iki proje; Topuk Yaylası Tesisleri ve Ankara Gölbaşı Tesisleri'nin de içinde bulunduğu bir Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) kurulacak. Ve Fenerbahçe GYO en uygun aşamada halka arz edilecek. Bu plan tamamen hayata geçtiğinde gelirin 1.5 milyar TL'nin üzerine çıkacağı öngörülüyor.

        İşte Fenerbahçe; Kenan Evren Lisesi arazisi ile Ataşehir arazisi üzerine yapılması planlanan inşaatlara kaynak olsun diye mevcut hisselerinin yüzde 15'ini daha halka açmak için izin aldı.

        Beşiktaş stadını yapabilecek mi ki Arena ya da Saraçoğlu'nu istiyor?

        Beşiktaş'ın maçlarını nerede oynayacağı son günlerin parlak polemiklerinden biri. İyi biliyorum ki Fikret Orman Arena'nın üstünde duruyor. Hükümet ve GSGM'den de "Olur" aldı. Galatasaray'ı da ikna etmesi gerekiyor. Son günlerde bu minvalde tartışma hep "G.Saray izin verirse mi GSGM izin verirse mi" etrafında şekilleniyor.

        Aslında ben başka bir noktaya parmak basmak; başka bir soru sormak istiyorum: BEŞİKTAŞ STADI GERÇEKTEN YAPABİLECEK Mİ? YAPACAKSA NASIL?

        Bu soruyu Yıldırım Demirören başkanken de soruyordum Fikret Orman başkanlığındaki yönetimde de soruyorum. Ve bir türlü cevap alamıyorum.

        Beşiktaş-Stat kelimeleri yan yana geldiğinde benim aklıma şu sorular geliyor:

        1-Bugün bufinansal durumda iken Beşiktaş stadı hangi parayla yapacak? Bu kaynağı nereden bulacak?

        2-Birine sponsorlukla yaptıracaksa hangi firmaya, ne şartlarda yaptıracak?

        3-Stat yapılacaksa sadece futbol alanı olacak. Altında otel ya da başka herhangi bir faaliyet yapılamayacak. O zaman düz duvara kim sponsor olur?

        4-Yapılacağı söylenen stadın izinleri tamamen alındı mı?

        5- Herhangi bir inşaat firmasına fizibilite yaptırıldı mı?

        6- Herhangi bir mimari projesi var mı?

        7- Acaba Beşiktaş'ın stat projesi de Faruk Süren'in stat maketi gibi bir şey mi?

        * * *

        Bu soruların yanıtlarını kimse bilmiyor. Her Beşiktaşlı'nın bu soruları sorması lazım. Yoksa Beşiktaş elbette futbol oynayacak bir yer bulacaktır.

        Türkiye Kupası'nı Lig TV'ye verin

        Anlaşıldı. Lig TV'yi 34 maçlık normal sezon kesmiyor.

        Anlaşıldı. 34 maç 6 derbi için ödeme taahhüdü verdikleri 400 milyon doları; 40 maç 12 derbiyle çıkarmak istiyorlar.

        Anlaşıldı. Bu şartlara rağmen "İhale yenilensin" restini de çekemiyorlar.

        Ve yine anlaşıldı ki futbolun anayasasının değiştirilmesi; PlayOff ucubesi halk nezdinde de kulüpler nezdinde de karşılık bulmadı.

        Bir kez daha anlaşıldı ki PlayOff sistemi Aydınlar'ın değil; Digiturk'un fikriymiş.

        * * *

        Şimdi okuyoruz ki yine derbilerle doldurulmuş bir Lig Kupası fikirleri var. Kulüpler Birliği ve TFF ne düşünür bilemiyorum ama bence Fenerbahçe'nin şampiyonluğuyla tüm esprisi biten kupa statüsünü değiştirip yayın haklarını da Lig TV'ye versin. Böylece hem Lig TV ikide bir yeni proje üretim ligin olağan akışını bozacak fikirler üretmesin, hem de yeni bir kupa heyecanını ekranlarına taşıyarak biraz rahatlasın. Yoksa Lig TV ile kulüpler tatmin olacak diye izleyiciye gına gelecek. Derbilerin heyecanı kalmayacak.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar