Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Multipl Skleroz, kısaltılmış adı ile MS Geçtiğimiz hafta sonu bir günlük gazetenin kültür sanat ekinde vizyonda hangi filmler var bakarken, www.startv.com adresinde gösterimde olan ve multipl skleroz hastası iki kişinin hayatını ve birbirleriyle olan ilişkilerini anlatan dizinin tanıtımına denk geldim.

        Konu benim için çok hassas. Çok sevdiğim bir arkadaşım MS, kendisi Kıbrıs'ta yaşıyor. İlk tanıştığımız dönemde, hastalığı hakkında uzun bir sohbetimiz olmuş, yaşadığı sıkıntıları paylaşmış ve konu hakkındaki bilimsel gelişmeleri, yeni bir şey olup olmadığını araştırmamı rica etmişti. Bilinçli bir hasta olduğu için, kendisi de bu konuda çok titiz bir araştırmacı. Bulduklarının geçerliliği konusunda elimden geldiğince yardımcı olmuş, literatürdeki bilgileri kendisi ile paylaşmıştım. Çok şükür tanıştığımız günden bu yana hastalığı sakin seyrediyor ve kendisi çok azimli bir hasta olarak, multipl skleroz ile yaşamayı sürdürüyor.

        Multipl Skleroz Nedir?

        Multipl skleroz beyin, beyincik, beyin sapı ve omurilikten oluşan bir merkezi sinir sistemi hastalığı. Sinir sistemini nöron adı verilen hücreler oluşturuyor. Nöronlar uyarılarını akson isimli uzantıları ile iletiyor. Myelin ise aksonları saran koruyucu kılıf, aynı zaman da iletimin sorunsuz bir şekilde sürmesini sağlıyor. MS, akson denilen sinir uzantısının ve myelin isimli kılıfın hasarı ile ortaya çıkan bir hastalık. Hasar, vücudu savunmakla yükümlü olan bağışıklık sistemindeki aksaklık sonrası ortaya çıkıyor. Sebebi tam olarak bilinmiyor.

        MS Kimlerde Görülür?

        20 ile 40 yaş arasında rastlanma oranı yüksek. Bulaşıcı bir hastalık değil. Kadınlarda daha sık görülmekle birlikte, erkeklerde daha şiddetli seyrediyor. Sigara içmek riski artırıyor. Aşırı kilo tehlikeli. D vitamin eksikliği de suçlanan nedenler arasında. Kuzey Avrupa ükelerinde, Amerika kıtasında daha sık görülüyor. Akdeniz ve Asya ülkelerinde rastlanma sıklığı nispeten düşük. Genetik faktörler önemli. İkizlerde daha sık rastlanıyor.

        Belirtiler Neler?

        Ataklar halinde ve/veya farklı tipte seyreden Multipl Skleroz hastalığının belirtileri arasında konuşma ve görme bozukluğu, dikkat sorunları, aşırı yorgunluk, hareketlerde bozulma ve unutkanlık gibi şikayetler mevcut. Hastalık çok farklı belirtiler ile kendini gösterebiliyor. Bu nedenle herkesin MS'i kendisine özel.

        Tanı Nasıl Konulur?

        Bu tip şikayetleriniz varsa, vakit kaybetmeden nöroloji, yani sinir hastalıkları konusunda uzman bir hekime başvurun. Kendisi, sizin anlatacağınız hikaye ve yapacağı detaylı muayaneyle hastalığı karışabileceği diğer hastalıklardan ayırmayı amaçlayarak değerlendirecektir. Sonrasında MR görüntüleme, beynin uyarıcı sinyaller sonrasında incelenmeler, beyin omurilik sıvı örneği değerlendirmesi gibi yöntemler ile teşhişinizi koyacaktır. Önereceği tedaviye sadık kaldığınız ve fizik tedavilerinizi aksatmadığınız sürece Multipl Skleroz uzun soluklu bir hastalıktır.

        Multipl Skleroz'dan Korunmak Mümkün mü?

        Sebebi kesin olarak bilinemediği için çok mümkün değil. Stresten uzak bir yaşam, sağlıklı ve dengeli beslenerek korunan ideal bir kilo birçok hastalıkta olduğu gibi MS'te de koruyucu. Sigaradan uzak durulması ve D vitamini açısından yeterli oranda güneş ışını, işin uzmanları tarafından tavsiye ediliyor. Kurtulun artık şu illetten. Çıkın temiz havalı, bol güneşli ortamlara.

        Multipl Skleroz tanısı alındığında genelde ilk tepki üzüntü oluyor. Ancak hastalık ile mücadele de gerçek ve sağlıklı bilgiye sahip olmak, olumlu düşünmek ve konunun uzmanı doktorunuz ile iletişimde olmak büyük önem taşıyor. Sakın ama sakın, doktorluktan uzak, konudan bir haber şekilde hastalığın tedavisini bulduğunu söyleyerek kendini tanıtanlara, bilimsel veriden uzak tamamen bilgi kirliliğine sahip internet sayfalarına kanmayın. Konu hakkında inanmanız gereken tek kişi hekiminiz. Yoksa maddi ve manevi açıdan çok pişman olursunuz.

        Teşekkürler

        MS yıllarca birlikte yaşanılacak bir hastalık. Bu yüzden hastalığı tanıtmaya yönelik hazırlanan web sitesinin linki www.yolarkadasıMSın.com şeklinde. Siteyi ve diziyi koşulsuz destekleyen ilaç firması ve Türkiye MS Derneği, son dönemde gördüğüm en detaylı bilgi veren web sitesini, konunun uzmanları ile birlikte hazırlamış. Gani Müjde'nin kaleme aldığı ve MS'li iki hastanın aşkını anlatan dizinin kahramanları, Melek ve Serhat rolündeki Aslı Tandoğan ve Engin Hepileri. Dizide rol alan diğer oyuncular konuyu tüm gerçekliği ile seyirciye aktarıyorlar. Ellerine sağlık.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar