Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        PAZAR günü huzur içinde dinleniyor olabilirsiniz, elinizde kitabınız, kulağınızda müziğiniz, çocuklar bilgisayarda oyun oynuyor, eşiniz mutfaktan güzel kokular yayıyor, içinde bulunduğunuz resim şahane... “Şimdi bu konuya nerden girdin Pınar?” demeyin ve kızmayın bana ama birilerinin bu konuyu açması, gündeme getirmesi gerekiyor.

        Sorumuz şu: Çocuğunuz sürekli bilgisayar başında oyun mu oynuyor?

        Tamam. Çağımız teknoloji çağı. Bunu basit bir durum olarak görüyor olabilirsiniz. Hatta bilgisayar öğrenmesine faydalı oluyor bu oyunlar, çocuğum teknolojik yetenekleri olan bir çocuk diye de düşünebilirsiniz. Ancak şunu bilmelisiniz ki sorun sandığınız kadar basit olmayabilir.

        Nöroloji Uzmanı Doktor Mehmet Yavuz, çocukları sürekli ve uzun sürelerle bilgisayar oyunu oynayan aileleri uyarıyor: “Çocuğunuzun beyin ayarları ve dengesi bozulabilir...”

        Teknolojinin gelişmesi, oyun alanlarının azalması sebebiyle, çocukların artık en iyi oyun arkadaşı bilgisayarları oldu. Tüm bunların içinde biz ailelere; çocuklarımıza olabildiğince vakit ayırmak, bire bir el becerilerini ve yaratıcılıklarını da geliştirecekleri oyunlar oynamaya teşvik etmek, bizim de oyunlara dahil olmamız gibi sorumluluklar düşüyor.

        Neredeyse tüm zamanını bilgisayar karşısında geçiren çocukların kalıcı beyin hasarıyla karşılaşabilecekleri konusunda aileleri uyaran Dr. Mehmet Yavuz, bilgisayar oyunlarının yarattığı olumsuz sonuçları ve tedavisini şöyle anlatıyor.

        KALICI HASARLARA YOL AÇABİLİR

        Bilgisayar oyunlarında, oyun kareleri (özellikle aksiyon oyunlarında) hızlı hızlı göz önünden geçiyor. Bu tür oyunlar, saatler boyu oynandığında, beyni hızlı düşünmeye ve hızlı hareket etmeye programlıyor. Ancak fizyolojisi icabı, hızlı düşünen ve aynı anda birçok şeyi değerlendiren beyin, bir konuyu derinliğine analiz ve sentez edemez. Bir diğer deyişle hızlı düşünme, bir konu ya da nesneye odaklanmayı ve yoğunlaşmayı engelleyen bir durumdur. Dolayısıyla kişinin yöneldiği her şey derinlikten uzak yüzeysel bir bakış açısı ile ele alınır.

        OKULDA BAŞARISIZLIK SEBEBİ

        Bilgisayar oyunları ile çok vakit geçirildiğinde özellikle öğrencilerde büyük sorunlara neden oluyor. Derslere yoğunlaşma olamayacağı için başarısızlığa sebep oluyor. Öğrenci ne kadar zorlarsa zorlasın üzerinde çalıştığı konuyu öğrenemiyor, zaten bilgisayar oyunları nedeniyle zamanla gelişen dikkat dağınıklığı ve değişik derecelerde gelişen hiperaktivite nedeniyle, çok çabuk her şeyden sıkılır hale getiriliyor.

        Sürekli bilgisayar oyunu oynamak beyni hızlı ama yüzeysel düşünmeye programlıyor. Bu durumda üst düzey öğrenme ve algılama zorlukları oluşuyor. Hatta ebeveyn, oluşan başarısızlığı çocuklarının zamanını bilgisayar ile geçirmesine bağlıyor. Halbuki asıl olay, bilgisayar oyunları ile oluşan beyindeki fizyolojik bozukluktur.

        ÇOK HIZLI OKUMAK DA İYİ DEĞİL

        Aynı bozukluğa çok hızlı okuyan insanlar da maruz kalabilir. Herhangi bir nedenden dolayı çok hızlı belge, kitap, gazete ya da dergi okuyanlar veya görüntüleri sürekli ileri geri sararak araştırma yapanlarda da bu fizyolojik bozukluk gelişebiliyor. Bu tabloda zaman içinde dikkat dağınıklığı nedeniyle odaklanma ve konsantrasyon bozukluğu kaçınılmaz oluyor. Hatta çoğu kez kişiler, algılama ve analiz yeteneklerindeki bu ani zayıflamayı, hayatlarındaki herhangi bir aksiliğe bağlarlar ve asla sebebi bulamazlar.

        EN AZ 3 AY UZAK DURULMALI

        Tedavide her şeyden önce beynin bir süre nadasa alınması gerekiyor. Yani bilgisayar oyunları nedeniyle beyin ayarı ve dengesi bozulan kişinin, en az 3 ay bilgisayar oyunundan uzak durması, hiçbir öğrenme faaliyetine girmemesi gerekiyor. Hatta bu tür bozukluğu olan öğrencilerin bir dönem okulu bırakmaları gerekebiliyor. Öğrenme faaliyetlerini durdurmaları çok önemli. Zira eğer kalıcı bozukluklar gelişmemişse bir süre sonra beyin fonksiyonları eski fizyolojik normal durumuna dönüyor.

        İLAÇLAR FAYDA ETMİYOR

        Bilgisayar bağımlısı kişilere antidepresan ya da anksiyolitikler etkisiz oluyor. Hatta durumu kötüleştirebiliyor. Davranışçı bilişsel terapiler, dikkat dağınıklığını ve öğrenme güçlüğünü düzeltmez ama oyun bağımlılığı konusunda işe yarayabilir. En önemlisi beyni 2-3 ay dinlendirmek oluyor.

        Bu sorun da her konuda olduğu gibi dengenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Hanımlar, beyler biz anne babalara her zaman olduğu gibi istikrarlı kararlar, aile içi disiplini ve dengeyi çocukların sağlığı içi koruma ve bire bir iletişime önem verme konularında iş düşüyor.

        3 çocuklu bir anne olarak biliyorum ki işimiz zor, hem de çok zor.

        Çıldırma noktasına geldiğim, yalnız kalmak istediğim zamanlar benim de oluyor. Ancak bilgisayarların bizim dinlenmemiz için çocuklarımıza oyuncak olması konusunda limitlerimizi bilmemiz gerekiyor.

        İşte bu nedenle bu konuyu gündeme getirmek istedim hem de bu kez psikolojik-pedagojik tarafından değil nörolojik tarafından. Umarım işin ciddiyetini ve limitleri yeterince anlatabilmişimdir. Mutlu pazarlar dilerim...

        SOĞUK HAVALARA sıcak aksesuvarlar

        Tasarımlarıyla çocukların renkli dünyalarını yansıtan Catimini, kış koleksiyonundaki atkı, bere ve eldivenleri ile soğuklara kalkan oluyor. Markanın kış koleksiyonunda yer alan jakarlı, kürklü, örme atkı, bere ve eldivenler soğuğa karşı koruma sağlarken 2013 kış moda ve trendlerini de yansıtıyor. Biraz farklı ve özellikli seçimler yapmak isteyen annelere hoş bir alternatif bence...

        Karne hediyesi akvaryum gezisi

        Turkuazoo’da sömestr tatilinde çocuklar için gün boyunca dalgıç şovları, yüz boyama aktiviteleri, balık besleme seansları, eğlenceli atölye çalışmaları ve sürpriz sualtı gösterisi gerçekleştirilecek. Ziyarete gelen çocuklar, okçu balıkları, kum kaplanı ve diğer 5 çeşit köpekbalıklarını, mavi kanlı at nalı yengeçleri görecekler. Kayıp Balık Nemo’daki palyaço balıkları ve dorileri, yaptıkları gövde gösterisi ile öpüşen iki balığı andıran “öpüşen gouramileri”, tehlikeli türlerden olan ve dikenlerindeki zehirle köpekbalığını bile öldürebilen aslan balıkları, zehirli inek balıklarını tanıyacaklar. Köpekbalığı Hikâyesi filminden, Sünger Bob çizgi filminden hatırlayacakları kendisini tehlikede hissedince düşmanını ürkütmek için balon gibi şişen balon balıklarını, mürenleri, leopar desenli vatosları öğrenecekler.

        Çocuklarına heyecan içinde geçirecekleri bir anı armağan etmek isteyenlere yarıyıl tatili için güzel bir fırsat...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar