Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        1905; İzmir’e elektrik İstanbul merkezli “Selanik ve İzmir Tenvirat ve Kudret i Elektrikiyye Anonim Osmanlı Şirketi”nin kurulmasıyla gelir.

        Elektriğin üretimi 1859’da kurulmuş Havagazı Fabrikası’ndan sağlanacak enerji ile yapılacaktır. ‘Darağacı’ anılan semtte, bugünkü Alsancak Garı’na en yakın noktada, 40 yıl önce açılmış Havagazı Fabrikası’nın biraz ilerisindeki araziye de İzmir Elektrik Fabrikası kurulur. 1913; İzmir kör topal aydınlanmadan bir adım öteye gitmek hatta Aydın’ı elektrikle tanıştırmak durumundadır.

        Şimdi; İzmir Büyükşehir Belediyesi, ekonomik kalkınma savaşımızın temeli olan İzmir İktisat Kongresi’ni genç kuşaklara yeniden hatırlattı.

        İzmir’in, Selanik ve İstanbul’dan sonra üçüncü önemli ticari merkez olduğunu ve bu yüzden de İktisat Kongresi’nin İzmir’de yapılmasının rolünün büyük olduğunu belirten Doç. Dr. Hasan Taner Kerimoğlu, “İktisadın millileşmesinden bahsedilirken ilk yer İzmir olmalıydı. Kurtuluş savaşı sırasında nasıl ki Sivas Kongresi, Erzurum Kongresi gibi kongrelerde halkın katılımı söz konusuysa, ülkenin kurtarılması ve yönetim sürecine nasıl halk dahil edildiyse, aynı özelliği iktisat politikasının belirlenmesinde de görüyoruz” dedi.

        BAĞIMSIZLIK VURGUSU

        İktisat Kongresinde yeni bir devlet oluştururken ekonomik tam bağımsızlığın en önemli çıkış noktası olduğunun altını önemle çizen Dr. Mithat Kadri Vural ise şöyle konuştu:

        “Kongre verdiği kararlardan dolayı aslında uluslararası kamuoyuna da sesleniyor. Kongrede ‘Biz kapitalist reformu kaldıracağız ama yabancı sermayeyi kovmayacağız’ deniliyor. Türkiye’nin en köklü sermaye kuruluşlarına bile baktığımızda en fazla üç kuşak geriye gidiyor. Bu da Cumhuriyet dönemine denk geliyor. Bu anlamda Osmanlı’dan bize güçlü bir ulusal miras kalmadı ki!”

        Havagazı Fabrikası’nı sadece bacası kalmış olmasına rağmen kavga / dövüş kurtarmıştık. Tüm binaları ile ayakta Elektrik Fabrikasının kavgasını veriyoruz şimdi de. Devletin Özlelleştirme İdaresi izmir belediyesiinin malı olmasına rağmen ‘Satacağız’ diyor.

        İzmir ise ‘satmayın, bize verin’ diyor.

        Ben de diyorum ki;

        Tarihimi satamazsınız!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar