Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bilim Kurulu, özellikle yeni dönemde, hiçbir şekilde okulların kapanmasını gündemine almak istemiyor. Ve yeni dönemde salgın okulların kapanma sebebi olmayacak. Çünkü elimizde artık aşı var.”

        Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNİCEF gibi uluslararası kuruluşlar eğitimin kesintisiz olarak yüz yüze devam etmesinin hayati önem taşıdığını söylüyor. Uzaktan eğitim ne kadar başarılı olursa olsun asla yüz yüze eğitimin yerini tutamaz…. Bir kez daha vurgulamak istiyorum. Okullarımız ilk açılan ve son kapatılan yerler olmalıdır.”

        İlk alıntı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ikinci alıntı ise Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e ait.

        Perşembe akşamı Bilim Kurulu toplantısının ardından yapılan toplantıda sarf ettikleri sözlerdi bunlar.

        1 yıldır bu cümleleri avaz avaz bağıran bir gazeteci olarak bu günlere gelmiş olmak benim için mutluluk verici.

        Çok geç kalındı ama nihayet oldu. Sonunda Türkiye pandemi sürecinde okulları kapalı tutmanın yanlışlığını gördü.

        Artık iki Bakanın çok net ve doğru sözleri var elimizde.

        1) Yeni dönemde salgın okulların kapanma sebebi olmayacak.

        2) Okullarımız ilk açılan ve son kapanan yerler olmalıdır.

        Zaten tüm uluslararası sağlık otoriteleri son 1 yıldır bunları söylüyorlar, okulları özellikle ve mutlaka da ilkokulları açık tutmak gerektiğini üzerine basa basa vurguluyorlar.

        Ben hükümetin kapalı okul politikasına bu ülkede en sert muhalefeti yapanlardan biri oldum.

        Kendilerini ‘iktidar karşıtı’ diye konumlayıp bu konuda hükümetin kuyruğuna takılanlar dahil birçok çevre bana bu süreçte çok saldırdı. Her türlü manipülasyon ve karalamanın hedefi oldum ama yılmadım.

        Çünkü gerçek apaçık ve tekti: Okulları kapalı tutmak yanlıştır!

        MUHALEFETÇİLİK OYNAMAK

        Bugün bu haklı noktaya binbir mücadele ile gelmişken son 1.5 senedir hükümetin yanlış politikasına destek verip bugün muhalefetçilik oynamak adına “Yok hükümetin aklı geçen sene neredeydi” gibi çıkışlar yapmak son derece tuhaf.

        Bu ülkenin çok ciddi seviyede bir “sahte muhalefet” problemi var. Bizim şu an okullarla ilgili neyi konuşmamız lazım, biliyor musunuz? Sormamız gereken şu:

        Bakın bugün 1.5 yıl sonra nihayet bu yanlıştan dönüldü diyoruz ama acaba çocuklarımızın kayıpları telafi edilebilecek mi?

        İlkokul 1’ler, 2’ler, 3’ler, 4’ler, 5’ler ve diğer tüm sınıflar hayatlarında iki sınıfı birden kaçırdılar.

        Avrupa’daki ve dünyanın ezici çoğunluğundaki akranları okuldayken onlar dört duvar arasına tıkıldılar.

        OECD ülkeleri içinde okullarını en çok kapalı tutan ikinci ülke olduk.

        Belki bizlerin hayatında orantısal olarak 1.5- 2 yıl çok uzun değil. Üstelik bizler o 1.5-2 yılda kısa bir süre hariç neredeyse her şeyi yapabildik. İşlerimize çoğunlukla devam ettik.

        Ama miniklerin hayatlarının dörtte birine, beşte birine karşılık gelen bir süre evde hapis ya da anne babalarının yanında tıklım tıklım AVM’lerde restoranlarda sürüklenerek geçti.

        Bunun bir telafisi olabilir mi bilmiyorum…

        Ama ben hayata hep “Hatanın neresinden dönersek kârdır” mantığı ile yaklaştığım için en azından çok geç de olsa bugün doğrunun idrak edilmiş olmasını önemsiyorum.

        Artık buradan geri adım olmaz. Sayın Bakanların yukarıda alıntıladığı sözleri kayda geçmişken bir kez daha bu ülkede okullar pandemi sebebiyle ka-pa-tı-la-maz!

        Hele AVM’ler, restoranlar, düğünler, dernekler, oteller açıkken bu asla olamaz!

        Bu ülkenin bakanlarının cümleleri artık arşive girdi.

        Fakat maalesef güya hükümete muhalif olduklarını iddia eden bazıları bu 1.5 yıl sonra gelen doğru adımı da baltalamak için ellerinden geleni yapıyorlar.

        Adlarının önünde uzman yazan bazılarının uzmanlığı aslında moral bozmak, kafa karıştırmak, güya karşı gibi göründükleri hükümet politikalarına payanda olmak…

        “Okullar açılmalı ama şimdi değil” diyenler tam da 1.5 yıldır devam eden yanlışlığı meşrulaştırmaktan başka bir şey yapmıyorlar…

        Çocuklarımıza çok kötülük yapıldı. Onların bir daha geri gelmeyecek yıllarını, enerjilerini, yaşama sevinçlerini çaldık.

        Bu yanlışlığı sürdürmeyi teşvik edenlere lütfen kulak asmayın...

        Çocuklarımız siyasi öfkelerini buldukları her imkanda kusmak isteyenlerin oyuncağı olamayacak kadar kıymetli…

        Eğitim en temel haktır. Bu hak bu ülkenin çocuklarının elinden 1.5 yıl boyunca alındı. Şimdi nihayet kabus geride kaldı.

        Okullarımızın açık kalmasına hep birlikte sahip çıkalım. Bilimsel temeli olmayan iddialarla korku salanlara kulak asmayalım. Dünya örnekleri ortada.

        Her yer kapanana kadar okullar açık kalmalı. AVM’lerin, kafelerin, restoranların açık, okulların kapalı olduğu bir tek günü bile bu ülke artık kaldıramaz!

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar