İYİ Parti'de "merkez" değişimi
NORMALDE Şubat ortasında gerçekleşecekti…
İYİ Parti lideri Meral Akşener Başkanlık Divanı üyelerine de bu durumu önceden bildirmişti.
Bu durumu 18 Şubat günü bu köşeden duyurmuş, köklü değişim olacağının mesajını vermiştim.
Ancak beklendiği tarihte olmadı: 28 Şubat’taki liderler zirvesinin hemen öncesinde gerçekleşecek değişikliğin yanlış siyasi okumalara yol açabileceği endişesiyle ileri ötelendi.
Sonraki hafta da Siyasi Partiler ve Seçim kanunlarındaki değişiklikler geldi…
Ardından Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Zirvesi, akabinde 6 liderin tekrar buluşması eklenince düne kadar ötelendi…
Sonunda dün Genel İdare Kurulu toplanabildi ve değişiklikler gerçekleştirildi…
Ankara’da dün değişiklikler ile ilgili İYİ Partililer dahil farklı siyasi görüş ve kesimlerde bulunan isimlerle konuştuğumda şu iki cümle öne çıkıyordu:
“1- İYİ Parti’nin bundan böyle tek lideri var; Meral Akşener… 2- Akşener merkez parti olma yolunda üçüncü ve en önemli adımını attı…”
Bu noktada, “Düne kadar partinin başında değil miydi?” sorusu yöneltilebilir.
Evet, partinin Genel Başkanıydı; ama liderlik damgasını dün net vurdu.
VEHMEDİLEN ALGI
İYİ Parti üzerinde vehmedilen bir algı vardı; MHP’den kopanların kurduğu milliyetçi kimliğin baskın olduğu imajı bir türlü kırılamıyordu.
Farklı siyasi kökenden il teşkilatlarına yapılan atamaların okuması da bu şablon temel alınarak yapılıyordu…
Akşener, Teşkilat Başkanı Koray Aydın’ı partinin ikinci adamlığı pozisyonu olarak kabul edilen Siyasi İşler Başkanlığına kaydırmasının gerisinde de bu algının kırılması yatıyor.
Hatta bununla da kalmadı Teşkilat Başkanlığı’nı doğrudan uhdesine aldı; oluşabilecek tüm spekülasyonların da önüne geçti.
MERKEZDEN İKİ İSİM
Partinin örgütlenmesinin bundan böyle Genel Başkan’ın siyasi bakışıyla oluşacağının da mesajını vermiş oldu.
Başkanlık Divanı’na aldığı iki yeni isimle durduğu siyasi yelpazeye ilişkin de mesaj verdi…
Doğru Yol Partisi döneminin ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenmiş, öncesinde Hazine Müsteşarlığı yapmış liberal ekonomik uygulamaları ile önemli işlere imza koymuş Ayfer Yılmaz’ı Genel Başkan Yardımcısı yaptı.
Bir diğer isim Selçuk Pehlivanoğlu’nun Genel Başkanlığı’nı yürüttüğü TED’de yıllarca Genel Müdürlük görevini sürdüren, AB Genel Sekreterliği’nde uzun yıllar harcamış, Ankara’da TED Koleji denildiğinde akla gelen isimlerden biri olan Sevinç Atabay…
Atabay da dün Tüzüğün Genel Başkana tanıdığı GİK dışından belirli sayıda isim atama yetkisi kapsamında Eğitim Politikaları Başkanlığı görevine getirdi.
BİR DEĞİŞİM DAHA OLUR
Akşener, Teşkilat ile birlikte Gençlik ile Doğa ve Çevre politikaları başkanlarıyla Siyaset Akademisi’ni de yeniden yapılandırmak üzere kendisine bağladı.
Anlaşılan o ki İYİ Parti’de bir geçiş süreci daha yaşanacak ve Genel Başkan’ın uhdesine alınan bu başkanlıklara da bir süre sonra atama yapılacak.
Nitekim GİK sonrası yapılan açıklamada da bu durum bilgi notuyla kayda geçirildi.
MERKEZE ÇEKTİ
Başta da belirttiğim gibi Akşener lideri olarak İYİ Parti’yi adım adım merkeze doğru çekme projesinin önemli bir adımını daha dün attı.
Daha önce bunun bir başka adımını kongrede gerçekleştirmek istemiş, ancak o dönem merkezde olan bazı liberal isimler dışlandığı gerekçesiyle tepki göstermişti…
Akşener de Başkanlık Divanı’nı oluştururken bu durumu izale etmenin yolunu bulmaya çalışmıştı.
Şimdi son adımını attı ve partiyi algılanan milliyetçi tekil kimliğinden, kentli muhafazakarların da temsil edildiği, liberal merkez partiye dönüştürecek yeni güzergahına oturttu.
Ancak önünde hala en büyük handikap olarak bir engel daha var…
O da kadrolarında yüksek oranda görülen, başka partilerin de geçmişte başından geçen “erken olgunlaşma veya ergenlik” sorunları…
Bu da ancak sandık sürecinde sergileyeceği adımlarla aşılır…