Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İki hafta sonra 2012'ye veda edeceğiz. Tabii Mayalar'ın 21 Aralık kehaneti gerçekleşmez ve kıyamet kopmazsa... Yeni seneye, kanalların yeni ataklarıyla, birbirinin ardı sıra perde açan iddialı yapımlarla gireceğiz. Onlardan söz etmek için önümüzde daha zaman var. Gelin bugün biraz geçmişe göz atalım ve 2012 yılının ekrandaki önemli olaylarını hatırlayalım. İşte size köşe taşlarıyla geçen yılın unutulmazları efendim. Hepinize aydınlık, mutlu, huzurlu haftalar dilerim...

        YILIN KIYIMI

        BU yıl birçok dizi ekranda 1 ayı bile göremeden reyting çarklarının arasında eridi bitti. Ocak ayından bugüne tam 30 dizi ekrana veda etti.

        YILIN TRANSFERİ

        "SHOW TV benim yuvam" diyen Acun Ilıcalı, 70 milyon liraya Star'a transfer olarak televizyon tarihinin rekorunu kırdı. Acun, yeni kanalı Star'a ilk defa kanallar arasındaki yarışta birincilik tattırdı.

        YILIN ÇIKIŞI

        BİR majör kanalda, atv'de, bir dizide ilk kez türbanlı karakterlere yer verildi. Ancak Huzur Sokağı kimselerin beklemediği bir başarı sergiledi ve seyirciyi de peşinden sürükledi.

        YILIN İSYANI

        BİR Zamanlar Osmanlı Kıyam'da rol alan Fırat Tanış, kendisine vaat edilen ödemeleri zamanında alamadığı gerekçesiyle diziden ayrıldığını sosyal medyadan duyurarak isyan etti. Tanış'ın ayrılmasından bir hafta sonra dizi de yayından kaldırıldı.

        YILIN HAYAL KIRIKLIĞI

        ADINI Feriha Koydum dizisi haziran ayında final yapacaktı. Ancak son anda devam kararı alındı. Diziden Vahide Gördüm, Hazal Kaya, Ceyda Ateş ayrıldı. Ancak ne Hazal Kaya ne de Ceyda Ateş yeni prolerinde tutunamadı. Adını Feriha Koydum, Emir'in Yolu zirveyi terk ederken, Hazal Kaya'nın dizisi Son Yaz Balkanlar ve Ceyda Ateş'in dizisi Evlerden Biri yayından kaldırıldı.

        YILIN EN YARATICI PROJESİ

        ELBETTE İşler Güçler. İlk kez bir dizide rol alan karakterler kendilerini canlandırdılar. Ahmet Kural, Murat Cemcir ve Sadi Celil Cengiz sektörde tutunmaya çalışan üç oyuncu rolüyle yılın en yaratıcı proiesine imza attılar.

        YILIN DAYANIŞMASI

        FATMAGÜL'ÜN Suçu Ne? dizisinin finalinde kazanan yine Fatmagül oldu. Kadın örgütleri son bölümde yer aldılar ve "Asla yalnız yürümeyeceksin" sloganı attılar.

        YILIN MODASI

        BU yılın modası hiç kuşkusuz bıyıktı. Burak Özçivit'in Muhteşem Yüzyıl'da Malkoçoğlu olarak bıraktığı bıyıklar bütün dizilere sirayet etti. Bu yıl Kenan İmirzalıoğlu, Engin Altan Düzyatan, Rıza Kocaoğlu, Cansel Elçin, İlker Aksum, Oktay Kaynarca, Mehmet Aslantuğ, Erkan Petekkaya bıyık bırakan ekran yıldızları arasındaydı.

        YILIN KIYAFETİ

        2011'DE Hürrem'in saçı, yüzüğü, kolyesi popülerdi. Ancak 2012'de bir erkek kıyafeti moda oldu. Kuzey Güney dizisinde Kuzey'in giydiği siyah deri mont, bu yılın en moda kıyafetiydi.

        YILIN SEVİŞMESİ

        VEDA dizisinde Alma Terzic ve Mehmet Aslantuğ'un sevişme sahnesi gündeme bomba gibi düştü. Ancak reyting artırmak için ekIenen bu cesur sevişme sahnesi de hiçbir işe yaramadı ve dizi yayından kaldırıldı.

        YILIN DİZİSİ

        KENAN İmirzalıoğlu, Çetin Tekindor ve Bergüzar Korel'in başrolleri paylaştığı Karadayı, yılın dizisi olmayı fazlasıyla hak etti. Karadayı, güçlü rakiplerine rağmen pazartesi akşamlarını parselledi.

        YILIN ÖNE ÇIKAN KADIN OYUNCUSU

        EKRANLARDA birbirinden leziz oyunculuk performansı sergileyen kadın oyuncu var ama hiç şüphe yok ki bu sezonun en öne çıkan ve konuşulan oyuncusu Kayıp Şehir'in Aysel'i Gökçe Bahadır oldu.

        YILIN ÖNE ÇIKAN ERKEK OYUNCUSU

        BİR yanda Erkan Petekkaya, diğer tarafta Fikret Kuşkan. Bir tarafta Erdal Beşikçioğlu, karşısında Mehmet Aslantuğ... Ama elimi vicdanıma koyuyorum ve kendimce 2012'nin en öne çıkan erkek oyuncusunun adını koyuyorum: Halit Ergenç!

        YILIN DİZİ MÜZİĞİ

        SUSKUNLAR dizisinde Ahmet Kaya şarklarının çalınması rahmetli sanatçıyı tekrar gündeme getirdi. Ardından Evlerden Biri, İffet ve Kayıp Şehir dizilerinde de Ahmet Kaya şarkıları yer aldı. Yılın dizi müziği denilince, benim aklımda da Ahmet Kaya şarkıları kaldı.

        YILIN TARTIŞMASI

        MUHTEŞEM Yüzyıl, 2011 yılının en çok tartışılan dizisiydi. Tarihi gerçeklere uymadığı konusundaki eleştirilerin hedefi olmayı 2012'de de sürdürdü. Ama seyircisi bu tartışmaları pek dinlemedi. Dizinin reytingi, onca tartışmaya rağmen hiç eksilmedi.

        YILIN KAYIPLARI

        MERAL Okay, Cüneyt Türel, Erol Günaydın, Erdoğan Tuncel aramızdan ayrıldılar. Sevenlerinin gönlünde, yeri doldurulması mümkün olmayan derin ve hüzünlü boşluklar bıraktılar. Mekânları cennet olsun...

        Yol Ayrımı çarşamba başlıyor

        ALEV Alatlı'nın uyarlamasıyla Kemal Tahir'in unutulmaz eseri Yol Ayrımı dizi oldu. Pana Film'in yapımcılığını üstlendiği, Başar Başaran'ın senaryosunu kaleme aldığı diziyi Yasin Uslu yönetiyor. Dizide; Ahmet Uğurlu, Engin Altan Düzyatan, Dolunay Soysert, İlker Kızmaz, İbrahim Kendirci ve Kerem Alışık başrolleri paylaşıyor. Bu çarşamba saat 22.30'da TRT 1'de ekrana gelecek dizide, Cumhuriyetin ilk yılları ve yorgun bir ülkede çok partili hayata geçiş sancısı ekrana taşınıyor. Dönem dizisi sevenler kaçırmasın.

        Diziler birer birer havlu atarken kanallar yarışma yarışına başladı

        Acun Ilıcalı’nın sunumuyla Mustafa Sandal, Hülya Avşar, Hadise ve Murat Boz’u bir araya getiren O Ses Türkiye ile İlker Ayrık’ın sunduğu Ben Bilmem Eşim Bilir, yarışmalar liginde zirveye oynuyor.

        REYTİNG sisteminin değişmesiyle birlikte yeniden şekillenmeye başlayan ekran aritmetiğinde kanalların yeni gözdesi artık yarışmalar. Eylül ayından bu yana ekrana gelen yarışma programlarının sayısı arttıkça arttı. Yarışmalar arasında aslan payını sezon başında Show’dan Star’a transfer olan Acun Ilıcalı imzalı Yetenek Sizsiniz Türkiye ve O Ses Türkiye aldı. Her iki yarışma da kendi gün ve saatlerinde zirveye demir attı. Acun’un yarışmalarını Kanal D’nin Ben Bilmem Eşim Bilir’i takip etti. Yeri gelmişken burada bir parantez açalım ve İlker Ayrık’ın da hakkını teslim edelim.

        KANAL D’NİN KURTARICISI OLDU

        Geniş Aile’de canlandırdığı Mürsel karakteriyle çıkış yapan ve ardından Seksenler’de Çağatay olarak karşımıza çıkan sempatik oyuncu, başarısını Ben Bilmem Eşim Bilir’le taçlandırdı. Samimi tavırları ve dozunda esprileriyle izleyicinin kalbini çalan ve sunucular klasmanında “ailenin çocuğu” koltuğuna oturan İlker, dizilerden yana büyük hayal kırıklığı yaşayan ve 6 yılın ardından ilk defa rakiplerinin ardında kalan Kanal D’nin daha büyük hezimet yaşamasının da önüne geçti. Ben Bilmem Eşim Bilir, cumartesi ve pazar akşamları Kanal D’nin can simidi gibidiydi. Yarışma her iki günde de günün en çok izlenen ilk 3 yapımı arasına adını yazdırmayı başardı. Öte yandan, yarışmalar liginde yıllara meydan okuyan Kenan Işık’lı Kim Milyoner Olmak İster? reytinglerde ikinci baharını yaşıyor. Selçuk Yöntem’li Büyük Risk ise hem yapımcısının hem de yayıncı kanal Star’ın yüzünü güldürüyor, üstelik hafta içi her gün... Eser Yenenler’in adeta standup yaptığı Star’ın bir diğer yarışması Eyvah Düşüyorum, kendi fan kitlesini çoktan yarattı. Çocuklar Duymasın’ın tatile girmesiyle dinlenmeye çekilen Tamer Karadağlı’nun sunucu koltuğuna oturduğu atv’nin yenisi Güven Bana, eğer kanalı arkasında durursa, üst sıralarda kendisine yer bulacağının sinyallerini veriyor. TRT’nin Ufuk Özkan’lı Aileler Yarışıyor’u, bir yarışma nostaljisi olarak ekrana renk katmaya devam ediyor. Bloomberg HT’nin tiryakilik yaratan yarışması Kelime Oyunu artık bir ekran klasiği haline geldi, yine büyük bir ilgiyle izlenmeye devam ediyor. Show’dan Fox’a geçen Yemekteyiz ve Canlı Para ise eski günlerini mumla aratıyor. İkisi için de tehlike çanları çalıyor.

        YARIŞMALARIN KRALI SURVIVOR

        Samanyolu’nda ekrana gelen Kelime Zinciri, tv8’in Trophy Türk’ü ve Bir Fikrin mi Var?’ı da benzer durumu yaşıyor. Show TV’nin Ümit Erdim’li Adam Asmaca’sı ve Ben Bilmem Eşim Bilir’e kardeş gelecek olan Behzat Uygur’lu Yaparım Bilirsin hakkında konuşmak için ise biraz daha beklemek gerekiyor. Kanal D’nin şaka yarışmaları Şanslı Masa ve Şebeke de yarışma severler için alternatif olarak yayına devam ediyor. Acun, yarışmalar liginin tartışmasız kralı Survivor için de çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Yarışmalar hem dizilerden bunalan izleyicilere nefes aldırıyor hem de ekrana renk katıyor. Devamı da gelecektir bu yüzden...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar