Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kanser yirmibirinci yüzyılın en önemli hastalığıdır. Kanser, doku veya organlarda bulunan bir hücrenin kontrolsüz büyümesi ve bulunduğu yerden başka yere metastaz yapması yani yayılması demektir. Kanser oluşumunda bazı risk faktörleri vardır. Sağlıklı beslenmede bunlardan biridir.

        Kanser engellenebilir mi?

        Uzmanlar yaşam tarzında ve beslenme alışkanlığında yapılan bir çok değişikliklerle önemli kanser türlerinin engellenebileceğini söylemektedir. Bunların başında sigara gelmektedir. Sigara tüm dünyada kanserin en önemli önlenebilir nedenidir. Sigara tüm ölümlerin % 30 undan akciğer kanserinin % 90 ından sorumludur.Beş akciğer kanseri vakasının dördünden daha fazlası sigaradan kaynaklanmaktadır. Akciğer kanseri tüm kanserler içinde hayatta kalma oranı en düşük olandır ve Türkiye’deki kanser ölümlerinin en yaygın olanıdır. Ancak bu ölümlerin çoğu sigaranın vaktinde bırakılması ile önlenebilir.

        Yine obezite birçok kanser türüne davetiye çıkarmaktadır. Düzenli ve özellikle doymuş yağdan fakir beslenmek, şeker ve yağ tüketimine dikkat etmek önemlidir.

        Sağlıklı beslenme önemlidir. Sağlıklı beslenme için yapılacaklar;

        - Günde en az 2-2.5 litre su içilmelidir.

        - Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır.

        - Günde 2-3 gramdan fazla tuz tüketmemek gerekir.

        - Bakla, kuru fasulye, nohut, börülce, mercimek gibi bitkisel proteinler sofralardan eksik olmamalıdır

        - Şeker ve yağ tüketimine de dikkat edilmelidir.

        - Ispanak, kara lahana, brokoli, pazı, marul gibi koyu yeşil; domates, pancar, nar gibi koyu kırmızı; havuç, bal kabağı, kayısı gibi koyu sarı-turuncu; kırmızı lahana, patlıcan gibi mavi-mor; sarımsak, soğan gibi beyaz sebzeler meyveler ile beslenilmeli yani sofralar renkli olmalıdır.

        - İşlenmiş tahıl ürünleri yerine tam buğday, tam çavdar, tam yulaf tercih edilmeli

        - Zeytinyağı: Akdeniz diyetinin en önemli ögesi olan zeytinyağı, antioksidan E vitamini açısından zengindir. Kolesterolü düşürür, kalp krizi, felç, kanser ve erken yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahiptir.

        - Yağlı balıklar: Balıkla birlikte alınan Omega-3 yağ asitlerinin kanserli doku oluşumunu sağlayan enzimi baskıladığı ve bu sayede kanser riskini azalttığı düşünülmektedir. Haftada en az 2 kez somon, mezgit, sardalye, uskumru gibi derin su balıkları tüketimiyle bu etkilerden faydalanılabildiği belirtilmektedir.

        -Yağlı tohumlar: Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini açısından zengin besinlerdir. Her gün yenilen bir avuç fındık kansere karşı koruyucu olduğu belirtilmiştir

        Dünya sağlık örgütünün önerdiği besinler,

        - Sarımsak, soğan, üzüm, yeşil çay, zerdeçal, brokoli, kara lahana, baklagiller, omega 3, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar